lördag 31 december 2016

Gott nytt ...



Vad passar bättre inför det nya året om inte dikten NYÅRSKLOCKAN  med en orienteringspräglad tolkning av Kart-Bosse i Idre: 

Spring, orienterare, spring i bistra nyårsnatten, 
låt pannlampsskenet falla mot markens snö, 
när det gamla året lägger sig att dö ...,
ja, spring ut i skog och över isigt vatten! 

Spring in det nya och glöm det gamla
i årets första skälvande minut.
Spring bommars minnen från hjärnans gränser ut 
och spring in en säkerhet att ej längre famla. 

Spring dina tankar ut ur sorgens häkten
och sätt ett plåster på en sargad arm.
Spring fort och känn dig stark och varm
och spring försoning ut till alla orienterarsläkten. 

Spring ut där slöhet räknar sina dagar 
sök formgestaltningar med bättre driv.
Spring in ett ädlare, ett högre liv 
där lungor ej i motlut klagar. 

Spring ut bekymren och många missars öden
och spring den frusna tiden åter varm. 
Spring ut till skogens tystnad, ej till gatularm 
och giv ditt vildmarkshjärta skaparglöden. 

Spring med den stolthet som blott räknar anor, 
ej förtalets lömskhet, avundens försåt. 
Spring in det rätta på triumfens stråt, 
och spring till seger på Idreveckans banor. 

Spring, orienterare, spring .... och all din krankhet vike; 
det dagas, du formstark fram i styrka går! 
Spring ut, spring ut! Snart är det vår, 
spring in i barmarkstidens rike. 

Spring i den tid då själen lyckligt andas 
i ensam strid mot markens hinder; 
där någon åt dig segerkransen binder, 
och allt med nyårsnattens jubel blandas.


fredag 30 december 2016

Sådär ...

Anno 2016 ett år, om man nu betraktar det ur ett makroperspektiv, som kännetecknas av dysterhet och sorgsenhet. Ett år när miljoner och åter miljoner människor befann sig på flykt. Ett år med fruktansvärda terrorattacker i Bryssel, Nice och Berlin. Ett år när lögner och hätska utfall till höger och vänster öppnade dörren till Vita Huset. Ett år när ett besinningslöst bombande ledde till fler grushögar i Syrien. Illa, illa och trist, trist!



Idrotten sveptes också med av det dystra och sorgsna. Det av WADA avslöjade gigantiska dopingmissbruket chockade en hel idrottsvärld. Det handlade uppenbarligen inte om några enskilda individer som chansade utan av en väl genomtänkt strategi som genomfördes systematiskt.

Det brukas sägas att människan är resultatet av miljoner års utveckling och evolution. Det är bara att konstatera att det har gått sådär ...

tisdag 27 december 2016

Det som INTE hände ...

Mellandagarnas tidningsspalter fylls till stora delar med tillbakablickar och årskavalkader. Med text och bilder görs en repetition av allt som förevarit. Som kontrast blir det nu några dagar en kavalkad av några saker som inte hände ...






söndag 25 december 2016

Julen är god ...

En helg med god mat och goda möten. En helg med samvaro och umgänge. En helg med tid och möjlighet att ha kul och vara tillsammans. I år berikades julpromenaderna med juniorernas pokemonjakt. Snacka om engagemang!


Julen är sällskapsspelens tid och i år blev det gamla favoriter typ När-då-då samt Vänner och fiender. Det brukar bli inköp av ett nytt spel varje jul men i år fanns inga som var särskilt lockande och såg spännande ut.

Julklapparna var många och naturligtvis fick den yngsta generationen flest. Särskilt kul var shortsen från Thailand.





lördag 24 december 2016

God Jul!


Idag kommer tomten, här kommer tomten
Titta på listan över allt som vi vill ha:

Vi vill ha svettband, kompass och ett superställ.
Blixtsnabba dubbskor, för jag har ju varit så snäll.
Femton små skärmar till teknik, hjälper oss att hitta spik.
På våran träning i vår skog, vi får aldrig nog.

Sen har vi önskat nya pinnar från sport-ident.
Brickan från Emit den är ju bara ett skämt.
Stiftklämmor växer det mossa på, ett blink och pip det vill vi få.
Stämplingen går ju helt galant för gubbe och för tant.

Ge oss pannlampor för vi vill ju springa natt.
Den gamla från farsan den luktar och lyser för matt.
Nya och fräscha lyser bra hjälper oss kontrollen ta,
reflexen den blänker ju extra stark på språng i skog och mark.

Får vi allt detta så ska vi nog nå våra mål.
Du ska få se att vi blir farfars nya idol.
Segrar ska vinnas med en fart, det är klart, uppenbart.
Med hjälp av allt som vi vill få, till pallen ska vi nå!

fredag 23 december 2016

Julhälsningar ...

Traditionen med att skicka julkort och julhälsningar lever men allt oftare distribueras dessa digitalt. Oftast finns tomtar, granar och julklappar i motiven men orienterare emellan brukar kul bilder eller teckningar med anknytning till skogssporten vara det dominerande. Några axplock som landat de senaste dagarna:








torsdag 22 december 2016

Bra med bra vänner ...

Med jämna mellanrum kan man höra och läsa om att människor blivit mindre ideella och hjälpsamma. Det handlar då om att man inte längre är benägen att engagera sig i föreningslivet eller bidra med slantar till insamlingar till olika behjärtansvärda ändamål.

Men frågan är om det är så illa ställt. Upplever ett riktigt stort engagemang i olika föreningar oavsett om det handlar om exempelvis idrott eller välgörenhet. Musikhjälpen som precis genomförts samlade ihop nästan 50 mille för att barn i konfliktområden ska kunna erbjudas skolgång.


Ett annat litet exempel i vardagen är flyktingfamiljen, mamma och tre döttrar, som med kort varsel skulle flytta från Restad Gård till Bälinge utanför Uppsala. Uppehållstillståndet var klart och nu skulle man bli kommunplacerad. Detta sker helt slumpmässigt och det är snabba ryck som gäller. Man skickas då till ett boende någonstans i Sverige, till en plats man aldrig varit på tidigare, till en plats där man inte känner någon och till en omöblerad bostad.

Ett mejl skickas till en vän och tidigare arbetskamrat boende i Uppsala; känner du någon i Bälinge som skulle kunna hjälpa familjen att komma igång, hjälp med enklare möbler, hjälp med några madrasser och annat smått och gott som behövs för att klara av vardagens basbestyr.

Vännen Jens agerar snabbt. Kontaktar i sin tur en av sina kompisar, Martin, som bor i Bälinge. Han tar stafettpinnen och mobiliserar. Fixar det ena och det andra genom att kontakta grannar och vänner. Knappt en dygn efter att mejlet, på vinst och förlust skickats iväg, har möbler och husgeråd fixats. Kontakter har etablerats och familjen känner hopp istället för hopplöshet.

Det är bra att ha bra vänner ... och visst ställer människor upp!

onsdag 21 december 2016

Uppnå och göra ...

Ett snack med en adept vad gällde att sätta upp mål och inriktning inför nästa år. Oftast är det lätt att sätta upp mål typ jag ska vara tio-i-topp på alla SM eller vinna minst tre DM. Men under samtalet konstaterade vi att det visserligen är viktigt med mål men det avgörande är inte att veta vad man vill uppnå utan vad man måste göra.



Det handlar både om det stora och övergripande men också i smått. Om man inför ett enskilt lopp har föresatsen att  "spika alla kontroller" eller "vinna" eller "orientera riktigt bra hela vägen" måste man göra klart för sig vad man faktiskt måste göra för att spika kontrollerna eller orientera bra. 

Det kan då exempelvis vara att ha "en plan för varje sträcka", "vara extra noggrann in från sista säkra" eller "lyfta blicken för att få en bra uppfattning av terrängen".

Så efter två timmars snack blev kontentan och sammanfattningen:

- Gör klart för dig vad du vill uppnå!
- Gör klart för dig vad du måste göra!

måndag 19 december 2016

Späckad helg ...

Oj, två timmar med sanslöst skrattande på Draken i Göteborg. Herrarna Özz Nûjen och Måns Möller bjöd på lektion: Sveriges Historia - den nakna sanningen. En show med högt tempo, humor, allvar, infall och improvisationer. Man var helt matt efter föreställningen och därför satt det skönt med pub- och krogbesök av italienskt snitt.


Innan showen var det nostalgipromenad i Haga och förbi huset på Kaponjärgatan där man som ung tonåring var inneboende hos mormor Axelia efter ankomsten från Sydafrika. På parallellgatan var det julmarknad och utbudet i stort sett detsamma som på alla marknader den här tiden på året; tovade tomtar, kanderade nötter, marsipangrisar, julkorvar osv.

Söndagen inleddes med traditionell julorientering i Trollhättan. Ett 30-tal kände sig kallade och efter loppet bjöds det på julgröt typ smakfull sådan. Så bar det vidare till barnbarn # 3 som firade födelsedag denna fjärde adventssöndag. Han uppvaktades med ett hockeyspel och det är bara att konstatera att takterna och tekniken sitter kvar hos farfar. Junioren behöver en hel del träning!

En innehållsrik helg så nu blir det skönt med några "lugna" dagar innan nästa veckoslut.

lördag 17 december 2016

Inte så lätt ...

"Vi tränade hårt, men varje gång vi började få fram fungerande grupper skulle vi omorganiseras. Jag lärde mig senare i livet att vi är benägna att möta varje ny situation genom omorganisation och också vilken underbar metod detta är för att skapa illusionen av framsteg medan den åstadkommer kaos, ineffektivitet och demoralisering."

Dessa ord lär ha uttalats av Gaius Petronius för omkring 2000 år sedan då han var romarrikets och kejsar Neros rådgivare. Innebörden är fortfarande aktuellt. Gissar att det är en och annan som ivrigt nickande bekräftar att så är fallet.



Har genom åren mött många organisationer och föreningar som i sitt förändrings- och utvecklingsarbete ritat otaliga organsisationsskisser på whiteboarden ackompanjerat  av ordkaskader med hur bra allting ska bli. Utfallet brukar inte bli särskilt gott.

Nu tror jag inte att orsaken är den förändrade organisationen i sig utan det handlar mer om att man inte tar konsekvensen av den nya strukturen. Att bara rita upp en skiss med rutor och rapportvägar kan tyckas vara kreativt och nytänkande. Det brukar bli ett omilt uppvaknande när man inser att en ny organisation inte är ett självspelande piano ... det krävs acceptans, arbete och vedermödor! 

fredag 16 december 2016

Det går åt helvete ...

Torsdagskväll och pratshowen Oförhappandes med Ronny Eriksson. Vänersborgs teater var utsåld för att lyssna på honom och pianisten Benneth Fagerlund. På sitt karaktäristiska sätt tog han pulsen på Sverige idag; i stad och på landsbygd, på rättvisor och orättvisor. Det var en blandning av allvar, satir, humor, ståupp och sånger.


Genom åren har det blivit ett antal möten med Ronny och ränderna går inte ur, retoriken känner man igen. Han häcklar politiker, beslutsfattare och överheten både till vänster och höger. Han göder den lilla rabulisten och bråkmakaren som finns hos var och en. Hans reflektioner är underfundiga. Det är inte bara gravallvar utan mycket humor typ: i Avesta pratar man bara speedway ... en sport där man ska köra fyra varv så snabbt som möjligt ... men varför i helvete kallar laget sig för Masarna !?!

Avslutningen blev den klassiska visan Pessimistkonsulten: 

Man avlas hit till jämmerdalen, i slutet av augusti föddes jag
Det var det året då det just i slutet av augusti regnade varenda dag
Så växte man väl upp och blev äldre, tja, man har ju inget annat val
och ända sen den första dan har man av slentrian släntrat kring här i vår jämmerdal

Så det är lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall
för om man drömmer om Paris hamnar man på något vis lik förbannat i Hudiksvall

Och i sin ungdom hade man väl fantasier, men det var ungdomssynder man begick,
man trodde på jämlikhet och på solidaritet, men nu har man ju fått en bättre överblick
så nu ger man väl fan i politiken och låter folk få tycka vad de vill
Inte fan är det nån mening med att slåss i nån förening, nej, det tjänar ändå ingenting till

Så det är lika bra att sluta drömma...

Så småningom så börja' saven stiga och man sökte sig en livskamrat,
nån som uppfyllde ens normer, nån med Dolly Partons former och Tore Wretmans kunnande i mat Men inte fasen blev det som man tänkte då när man var sjutton, arton, för nu i efterhand så vet man, hon ser ut som Tore Wretman och lagar mat som Dolly Parton gör

Så det är lika bra att sluta drömma...

Och nu står man mitt mellan vaggan och graven, medelålders och med övervikt
ja, visst har man väl funderat på att börja motionera fast givetvis på lite längre sikt Och man drömmer om en ny och fin Mercedes och om ett sommarhus i Portugal men man får en gammal Skoda med en trasig växellåda och en friggebod i bästa fall

Så det är lika bra att sluta drömma...

Och ni som sitter här ibland publiken, ni tror ni har det trevligt, men
ni ska vara måttligt glada, ni har säkert vattenskada i kåken när ni kommer hem igen Och alla ni karlar som sitter här och hoppas och drömmer för öppna spjäll
det har ni ingenting för att ni sitter här och gör för det blir ändå ingenting i kväll

Så det är lika bra att sluta drömma...

torsdag 15 december 2016

Få kronor ...

Snart är det fyra månader sedan VM-veckan i Strömstad och Tanum. Härliga minnesbilder sitter kvar från de uppskattade och väl genomförda arrangemangen. Det känns kul att ha varit delaktig i denna orienteringsfest!


Men smakar det så kostar det. Bokslutet för evenemanget presenterades i dagarna. Överskottet blev 300.000:- som ska fördelas bland 18 klubbar beroende på hur mycket ansvar man hade. Det blir inte många kronor över och en del är förmodligen besvikna. Trots närmare 12000 starter på publiktävlingarna och med en förhöjd startavgift blev det ändå inte så många kronor kvar. 
Kraven är höga på ett VM-arrangemang och kvalité kostar även om de allra flesta arbetsinsatserna byggde på idealitet.

Kanske är detta förklaringen till att kön av presumtiva arrangörer är kort. Rent tävlingsmässigt är det inget som känns för stort eller omfattande utan det är allt runtomkring som proffsig arena, mediaservice etc. En annan faktor är att man dessutom ska arrangera VM i precisionsorientering. Har aldrig förstått varför man ska göra detta. Fotorientering och Preo har väldigt lite med varandra att göra. Likheterna finns egentligen inte. Det hade varit mera logiskt att istället ha mtb-orientering samtidigt.

Bohuslän-Dals klubbar kan i alla fall känna sig nöjda även om kassakistan inte fylldes på. Alla funktionärer kan glädjas åt att ha varit delaktiga i ett arrangemang som för de flesta är once-in-a-life-time. Och när man nu bara är VM-arrangör en enda gång så känns det extra skönt att det blev så himla bra.

onsdag 14 december 2016

Höjdare # 3 ...

Så var det dags för årets tredje höjdarorientering. Mitt i juli bar det iväg till Läsö mellan Göteborg och Fredrikshavn. Det har blivit ett antal besök de senaste decennierna. På programmet tre tävlingar. En inledande sprint samt två etapper i så kallad klitterräng.


Häftigt med både barn och barnbarn på plats och boende på vandrarhem i Vesterö Havn. Härligt väder och många cykelturer dels ut till tävlingsetapperna men också för att utforska den platta ön.
Fina arrangemang och särskilt målgången på den tredje etappen. Detta precis vid vattenlinjen på norra delen av ön. Det var höjdardagar på den danska ön! 

måndag 12 december 2016

Nobel ...

En kväll framför TV:n och Nobelfesten. Ett suveränt upplägg med alla informativa delar som klipps in mellan varven. Man blir bara så imponerad av hela tillställningen och då alla skickliga och kreativa människor. I första hand självklart pristagarna men också alla som fixar till, lagar mat, skapar en värdig inramning osv. 


Forskare drivs främst av en enorm nyfikenhet och besatthet att hitta förklaringar och lösningar på sina hypoteser. Men helt klart är att möjligheten att få Nobelpris triggar och utmanar. Så klok och insiktsfull Alfred Nobel var för över ett sekel sedan när han insåg betydelsen och vikten av att stimulera och inspirera forskning och vetenskapligt arbete.

I förlängningen handlar det också om vikten av lärande, kunskapsinhämtning och utbildning. Ingen tvivlar väl på att det bara är så viktigt, så avgörande och så väsentligt för att skapa ett gott samhälle. Dock har det inte alltid varit en självklarhet. Den nedmontering och negligering av den svenska skolan som påbörjades för knappt femtio år sedan var djupt olycklig. Allt ifrån synen på kunskap till att marginalisera lärarnas status och arbetsförhållanden.
Nu tycks ändå en förändring till det bättre vara på gång. Men det är uppenbarligen en tuff uppgift. Dagligen rapporteras om svårigheter att exempelvis rekrytera lärare eller vittnesmål om dåliga arbetsförhållanden. Alltså, det finns en hel del att ta tag i men det viktigaste är ändå ledstjärnan att ständigt lära, lära om, lära av, lära nytt, lära andra och lära varandra!

lördag 10 december 2016

Äntligen ungt ...

De flesta orienteringsklubbar har av hävd och tradition haft någon form av poängpris där alla som tävlat oavsett klass, kön och ålder finns med. Sedan 1985 har den egna klubben delat ut Älghornet eller rättare sagt in inteckning i densamma. I stort sett alla tävlingar ingår och de tio bästa resultaten räknas. Dock inte stafetter, tävlingar utomlands samt när det är gemensam start och jaktstart. En mer eller mindre tillkrånglad formel ger för varje tävling en viss poäng. 

Diskussioner förekommer alltid (och vad jag förstått i alla klubbar) om i vilken grad formeln ger ett "rättvisande" utslag. I den egna klubbens formel gynnas äldre (> 40 år) mer än yngre och kvinnor mer än män. Men, men efter årets säsong så blev utfallet det motsatta; en ung kille vann! En kontrast till de senaste tio åren då bara gamlingar vunnit. Härligt!



Extra kul att det var det äldsta barnbarnet som samlade flest poäng. Under året har han avverkat 71 tävlingar och inkasserat 32 segrar i H 10-klassen. Nästa år tas steget upp till 11-12-klassen och då väntar svårare banor och betydligt tuffare utmaningar. 

Poängtabeller ger mycket intressant statistik vad gäller verksamhetens omfattning och inriktning. Trots att antalet tävlingsstarter har ökat vad gäller  landet i stort har den egna klubbens minskat. För andra året i följd dalar kurvan och det bör eller borde naturligtvis bli den viktigaste diskussionspunkten på nästa årsmöte.

fredag 9 december 2016

Fågel eller fisk ...

Snart en månad sedan Trump valdes till USA:s nästa president. Fortfarande är många antingen förundrade, förvånade, förbannade eller förväntansfulla. 
Det är alltid spännande att få veta mer och förstå mer om människor som "hamnar" på betydelsefulla poster och positioner. Detsamma gäller Donald. Vad är det för en filur egentligen? Hur ser hans livsresa ut? Döljer det sig kanske en räddhågsen gosse bakom machofasaden?  Frågorna hopas.


Det finska journalistparet Saarikoski har försökt att krypa in under skinnet på Trump och sammanfattat sina tankar i boken "Trump och vredens amerika". Intressant läsning som ger ett perspektiv på amerikansk politik i allmänhet och personen Trump i synnerhet. Under läsningen förskräcks och förfasas man stundtals. Är det i dagens upplysta och informationsintensiva samhälle möjligt att slå sig fram med lögner och blå dunster? Ja, uppenbarligen enligt författarna.

onsdag 7 december 2016

Ja, vem är bäst ...

Intressant att följa eftermälet när det blev klart att Henrik Stensson fick årets dagbladsguld. Särskilt upprörda är alla simningens förståsigpåare och Sarah Sjöströms fans. Det som hon gjorde i Rio är ju bara så s-t-o-r-t och och så är bara OS vart fjärde år. Ingen annan anses heller ha tränat så mycket och så hårt (hur man nu kan ha koll på detta).


Man är naturligtvis sig själv och sin idrott närmast och därför naturligtvis besviken när det inte går vägen. Men ... det är svårt, mycket svårt, att jämföra olika idrotter och därför bygger nomineringar väldigt mycket på känslor och antaganden. Tror att på högsta elitnivå, oavsett idrott, så handlar det idag om mycket vältränade, skickliga och hängivna individer. Det är killar och tjejer som satsar hårt och är disiplinerade, uthålliga, envisa och starkt målinriktade. Skillnaderna är små vad gäller alla faktorer som krävs för att vara i topp i respektive idrott.

Bragdbegreppet är intressant. Dels kan det handla om någon som fullständigt oväntat och otippat vinner ett stort internationellt mästerskap men också om någon som redan är etablerad och levererar fler framgångar med all press och förväntningar. Själv tilltalas jag av det förstnämnda, alltså den som överraskar och presterar över förväntan vid mästerskapet. Jenny Rissveds prestation tillhör denna kategori. Det var ingen större överraskning att Sarah Sjöström vann OS, hon var storfavorit. Samma gäller Henrik Stensson som tillhör den absoluta toppen i världsgolfen. Och inte heller var Tove Alexanderssons två VM-guld något oväntat utan snarare mycket förväntat. Men det förringar inte deras prestationer som bara är så otroligt imponerande och kul.

Men som sagt, allt handlar om känslor och antaganden ...



tisdag 6 december 2016

Bäste svensk ...

Dag för dagbladsguldet. Orientering fanns med tack vare Tove Alexanderssons dubbla VM-guld. Men hon var knappast jättehet. OL-sporten är inte så mediaspektakulär och konkurrensen är stenhård. Sara Sjöström fick medaljen förra året och även om årets insatser i Rio var storartade så ska det mycket till att få den två år i streck. (Själv tillhör jag den skara som tycker att man enbart ska kunna få utmärkelsen en enda gång.)




Så Henrik Stensson var en värdig vinnare även om jag trodde att OS-överraskningen Jenny Rissved skulle bli utsedd. I statuterna står det "Med bragd förstås i detta sammanhang ett avgörande av hög rang, vunnet genom ett exceptionellt uppbåd av tekniskt och taktiskt kunnande, segervilja och energi i förening med idrottslig ambition. Bragdens värde skall anses förhöjt i ett fall där avgörandet skett i ett svårt och vanskligt läge."

Kanske kan Tove bli aktuell för Jerringpriset som utdelas i mitten på januari.



söndag 4 december 2016

Elvispen ...

Höjdarpunkten den andra adventssöndagen var Jonas Torrestad och Vänersborgs  Storband förstärkta med två körtjejer samt stråkar ur Vargöns Kammarorkester. Det bjöds på en hyllning till Elvis Presley eller Elvispen som en av mina morbröder kallade honom.


En härlig kväll med klassiker som Suspicious Minds, Burning Love, In the ghetto och många andra hits.
Medelåldern på fullsatta Vänersborgs teater var hög men engagemanget var det inget fel på. Kul, riktigt kul att än en gång få lyssna på gamla godingar.

lördag 3 december 2016

Isshow ...

Pass av barnbarn under helgen och då ges tillfälle att kolla in och besöka julaktiviteter riktat till barnfamiljer. Det blir liksom roligare när den yngsta generationen är med. I konkurrens med många olika marknader, tomteparader och julhandel föll valet på isshow i Trollhättan. Konståkningsklubben med åkare i olika åldrar bjöd in till Slättbergshallen.


En fin show, lagom pretentiöst och det kändes "äkta" på något sätt. Två korta akter med ståfika i pausen. Kul med olika åldersgrupper som alla bidrog med sina mer eller mindre utvecklade färdigheter. Kan bara ana så mycket tid tränare och koreografer lagt ner på att fixa till showen, kläder och allt annat.


fredag 2 december 2016

Sportsidor ...

Tre år har gått som radskrivare/medarbetare i lokaltidningen ttela med fokus på orientering. Det senaste året har varit dramatiskt. Inte för mig men väl för tidningens anställda. Ägarna Stampen råkade ut för stora ekonomiska svårigheter och konkursen lurade bakom hörnet. Rekonstruktionsarbetet är nu avklarat och för stunden överlever tidningen. Dock kommer det sannolikt göras besparingar på olika sätt.
Samarbetet med sportchefen Toni Andersson och hans medarbetare känns bara så bra. Inställningen är positiv och verkligen tillmötesgående. Det är aldrig problem med att få med reportage. Det är skönt att jobba med idrottsfolk!


Under ett år blir det 40-50 reportage med resultat och foton. Även om papperstidningens vara eller inte vara ständigt diskuteras så lever den fortfarande. Påminns om detta med jämna mellanrum då jag träffar kända och okända som brukar vittna om att man läser OL-artiklar. Har noterat att resultatlistorna har särskilt högt läsvärde. Man vill uppenbarligen följa bekantas placeringar oavsett åldersklass.

Det enda som inte känns helt OK är nedtoningen av ungdomsidrott. Man tog bort onsdagsuppslaget Ungsport för något år sedan. Utgångspunkten var att ungdomar främst konsumerar nyheter via andra medier. Men, här tror jag att man gör ett tankefel. Har förstått att bland annat många mor- och farföräldrar och flera andra intressenter vill läsa om sina telingar eller bekantas barn.

Nu blir det några månaders stiltje men i början på mars är tävlingarna igång igen!

torsdag 1 december 2016

Bandyafton ...

Igår hedrades Vänersborgs arena och elitserien i bandy med närvaro. Hemmalaget IFK mötte Bollnäs från Hälsingland. Mina vänner och de jag känner hissar sannolikt upp ögonbrynen och utbrister va-i-hel-vete!?! Det är ingen större hemlighet att jag inte har bandy som favoritsport om man nu ska vara åskådare. Men om barnbarnen ringer och säger: kan du följa med oss på bandy ikväll ... så är svaret naturligtvis: självklart!


Har aldrig riktigt förstått det fascinerande med spelet. Föredrar hockey och handboll när man inte har skridskor på fötterna. Sporter som är intensivare med snabba växlingar, smällar, kraft och finess. Men, man ska ha ett öppet sinne och försöka förstå. 

1725 åskådare var på plats i världens dyraste bandyarena för att följa en välregisserad föreställning; ljuskaskader när hemmalaget gjorde entré, klappvulkan med jämna mellanrum och en entusiastik trummande och högljudd hejarklack.
Efter 2x45 delade man broderligt på poängen. Hemmalaget var lyckliga för att förlustsviten var bruten. Bortalaget var glada för att man fick med sig en pinne hem. Barnbarnen var (verkade) nöjda med kvällen. Farfar tyckte det var kul att sitta på läktaren och ha synpunkter på spelet.

Slutsignalen kom utan längre tilläggstid och det minsta barnbarnet frågade genast: när ska vi gå nästa gång? Och vad ska man då svara på den frågan?!?

onsdag 30 november 2016

Klokt ...

Lyssnade på Henrik Boström som är vd för O-Ringen. Intressant att höra framtidsperspektiven och försöken att skapa "produkter" för att tillmötesgå människors nya och förändrade behov. Ett exempel är konceptet "Eget upplägg" som erbjuds nästa år i Värmland. Man tar bland annat bort låsningen av ålder och kön på motionsklassernas banor.


Det som är klokt i hela utvecklingsarbetet är att samtidigt som förnyelse sker tafsar man inte på det som finns och efterfrågas av många alltså den traditionella klassindelningen och upplägget. 
Ibland är det frestande att göra en kompromiss av det som varit och det nya vid ett utvecklingsarbete men utfallet är sällan lyckat. Den fällan går inte O-Ringen i.

Dock är jag tveksam till all energi och kraft som läggs ner på att få världseliten att delta. Det är i och för sig ingen nyhet, ansträngningar har gjorts i flera decennier med blandat resultat. Visst kan det vara kul med topplöpare i målfållan men jag har noterat att folk i gemen inte bryr sig. Man är fullt upptagen med det egna deltagandet. OK, visst kollar man elitens sprintetapp fast inte med så mycket engagemang.
Har kollat igenom medias bevakning och då papperstidningarna. Reportagen är många och långa men fokus ligger inte på elitklasserna. Istället handlar det om "vanliga" deltagare och allt runt omkring. Så slutsatsen blir, visst är det kul med världselit men det är ingen avgörande faktor för arrangemangets attraktivitet .

tisdag 29 november 2016

Gymma ...

Bara att erkänna ... genom åren har det slarvats med styrketräning för hela kroppen. Fokus har främst riktats på löpträning. Men nu märks det att kroppen behöver lite mer.
Man tappar totalt sett muskelmassa genom åren, det blir färre antal muskelfibrer (mellan 20 och 80 försvinner i allmänhet omkring 40% av muskelmassan) och man  förlorar förhållandevis mer av de snabba fibrerna, de som kan arbeta snabbt och mer explosivt. Snabba fibrer är en förutsättning för att man ska kunna utveckla snabbhet och "power". Alltså viktigt med allsidig träning.


Nu får det bli eller nu ska det bli fler gymbesök. Bra att då och då få en genomgång med en PT. Det ges många goda råd och smarta tips så att man gör rätt. Skönt också med flexibilitet, att kunna träna när som helst på dygnet och på redskap som tränar specifika delar av kroppen.

måndag 28 november 2016

Höjdare # 2 ...

Dax för årets nästa OL-höjdare, Bohuslän-Dals DM på Käringön. Genom åren har det då och då gjorts nedslag på ön utanför Hälleviksstrand. Nedslag för att bada, klippvandra och inte minst för äta på Petersons krog. Drar mig till till minnes att en replik har sagts varje igång: här skulle det vara häftigt med en orientering.




Så blev detta verklighet i början på september. Entusiasten Gunnar Persson fixade till två DM-tävlingar, sprint och medel. En unik miljö och en unik terräng. Många är husen på ön men all mark mellan husen är tillgänglig. Det finns alltså inga trädgårdar eller privata områden. Alltså goda möjligheter för sprintbanor men också för medeldistans då hela ön utnyttjas.


Det blev en härlig lördag med två tävlingar som genomfördes i strålande härligt väder. En höjdarupplevelse!


söndag 27 november 2016

Analys-paralys ...

Det var nästan som igår. Vinterstudion i TV har kört igång på allvar igen. Samma uppställning, samma retorik och samma kommentarer. Flosklerna har vi hört förut. Hur ska förstå-sig-på-arna orka hela säsongen att med samma entusiasm uttrycka självklarheter och analysera perifera och marginella detaljer. 


Man suckar ibland över alla experter och tyckare som samlas kring fotbollens köttgryta men nu är konkurrensen stark från skidgänget. Inför säsongen har man också fått den norska dopingskandalen att oja och gotta sig över. Åsså är Kalla inte i form. Det saknas verkligen inte snackämnen så här i början på säsongen!

Tänk om orientering var lika populärt och följdes upp på samma sätt. Hur mycket tid skulle ägnas åt samtal om Lysell råkade halka till när han rundade husknuten och vad skulle sägas om Tove kröp under vindfället istället för att hoppa över? För att inte tala om hur det skulle bli om ett plötsligt regn mitt i tävlingen skapade lervälling på upploppet!?!

Varför dessa lite ironiska kommentarer? De bottnar i en konferens jag deltog i Canberra, Australien, i mitten på 80-talet. En av de främsta idrottspsykologerna på den tiden diskuterade fenomenet "analys-paralys" som på wikipedia beskrivs så här:

"Analysis paralysis or paralysis by analysis is the state of over-analyzing (or over-thinking) a situation so that a decision or action is never taken, in effect paralyzing the outcome. A decision can be treated as over-complicated, with too many detailed options, so that a choice is never made, rather than try something and change if a major problem arises. A person might be seeking the optimal or "perfect" solution upfront, and fear making any decision which could lead to erroneous results, while on the way to a better solution."

Det är tur att inte alla bisittare, kommentatorer och "experter" är tränare och coacher!

lördag 26 november 2016

Verb är bra ...

Visioner, värdegrunder och målsättningar borde vara verb. Verb är en ordklass som  uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. Ett verb beskriver något man gör eller något som händer.

Gör detta konstaterande efter att ha följt en antal organisationer och föreningar där tid och kraft lagts ner på att formulera verksamhetsinriktningar. Har noterat mångfalden av vältaliga pratmakare som lägger ut texten med färgglada powerpoints samt ritar pilar och fyrkanter på blädderblocksbladen i tron (eller förhoppningen) att budskapet förstärks. 



När pratet är över och dammet lagt sig är det intressant att se vad det har sedimenterat till. Många gånger är resultatet mycket lite, förutom en färgglad broschyr med några krystade slagord av typen "respekt och förståelse", "öppenhet", "delaktighet", "stolthet" osv.

Det är ytterst sällan de vackra orden omsätts och förverkligas. Det är ytterst sällan det märks någon skillnad i vardagen. Det är ytterst sällan det blir liv i orden.

Med tanke på all energi och alla förhoppningar som blommar ut när en styrelse initierar ett utvecklingsarbete är det märkligt att det oftast inte blir något. Bara ett halvgjort arbete eftersom man uppenbarligen inte orkar (eller man kanske inte egentligen vill) att som en konsekvens göra något eller att få saker att hända.


Är det inte viktigt med visioner, värdegrunder och målsättningar funderar den villrådige? Jo, det är viktigt, till och med jätteviktigt! Men ska något bli räcker det inte bara att ha tagit ut riktningen, något måste också göras, fixas, åstadkommas, skapas, tillverkas, framställas och uträttas. Alltså, först en tankeprocess och sedan in i "verkstaden".

Visioner, värdegrunder och målsättningar borde därför vara verb!

fredag 25 november 2016

En svart dag ...

Kan bara inte låta bli att säga oj, oj, oj ... så mycket Black Friday. Man blir fullständigt översköljd av alla flygblad, mejl och tidningssidor. Det är otroligt hur snabbt företeelsen på bara några år har slagit rot i Sverige. Ibland undrar man om det är en samordnad aktion från alla företag och mediabranschen. Den passar också bra i tiden. Några dagar efter novembermånadens löneutbetalning och en knapp månad innan jul. Och vill man inte trängas i affärer och köpcentra kan man behändigt beställa via nätet från favoritfåtöljen i hemmets lugna vrå. 

Det förutspås någon form av köprekord och detta naturligtvis på bekostnad av något annat. Folk har ju plötsligt inte fått mera pengar utan väljer Black Friday för inköp istället för ett annat tillfälle. Naturligtvis lockar tillfället till fynd av olika slag så egentligen är det en form av jätterea. Gissar att många affärer på detta sätt gör rent i hyllorna för att under december förnya med julklappssortimentet. 


Undrar hur många år det tar innan O-Ringen erbjuder rejält reducerad anmälningsavgift på Black Friday eller att man kan köpa en SI-pinne, en svart sådan naturligtvis, med många procents rabatt?

torsdag 24 november 2016

Höjdare # 1 ...

Ett OL-år ger många upplevelser och erfarenheter av både plus- och minuskaraktär. Men det positiva överväger med råge. Ska göra ett försök att sortera ut tre av årets höjdare. Först ut blir det fantastiska VM-arrangemanget i Strömstad och Tanum.



Som volontärer blev uppdraget att svara för WOC/IOF SILVA Clinic. Ett projekt som syftade till att hjälpa och stötta små nationers deltagare med träning, förberedelser och coaching.

Arbetet påbörjades under hösten 2015 med att ringa in, definiera och tydliggöra projektet. Flera möten med arrangörerna, Internationella Orienteringsförbundet och andra intressenter avverkades. När målen och förväntningarna var nedtecknade, accepterade och beslutade var det bara att sätta igång med att-göra-listan.
Avtal och kontrakt gjordes upp avseende förläggning, måltider och transporter. Träningsområden, kartor och banor rekades. Dagsprogram började formas som naturligtvis till stora delar var styrt av VM-programmet.
I början på året blev det också klart vilka som skulle delta. Deltagare från nio nationer  och exotiska sådana som exempelvis Barbados, Sydkorea, Egypten och Argentina. Länge jobbade vi också för att få med deltagare från Nepal och Kamerun men de fick inte inresevisum.

Så närmade sig VM i slutet av augusti och allt fler pusselbitar föll på plats. Mejlväxlingen var intensiv och engelskan var språket. Himla kul att nästan på heltid få liva upp och leva med mitt andra modersmål som präglade barndomsåren utomlands.
Två veckor var avsatta för VM-projektet. En vecka med förberedelser och träning och sedan en intensiv tävlingsvecka. Dagarna var fulltecknade med att fixa, köra, coacha, leda och uppmuntra. Kul, kul och varje dag blev man mer och mer rik ... rik på upplevelser.

Så plötsligt var allt överstökat. Känslosamt att ta farväl av härliga människor som man levt nära och verkligen lärt känna. Vilken förmån att ha fått jobba med hängivna orienterare från olika kulturer och religioner. Det värmde extra mycket när ett mejl damp ner någon vecka efter den avslutande VM-tävlingen:


VM-engagemanget var en riktig höjdare!

tisdag 22 november 2016

Summering ...

OL-säsongen är över. Ytterligare ett år har de lokala löparnas bedrifter publicerats i tidningen ttela. Det är tunt med elitlöpare och det är i första hand i juniorklasserna det finns några. Nedan en summering utifrån fem perspektiv: 

Bästa kille ...


Förstaårsjunioren Elias Bäcklund Ekvall, Trollhättans SOK, inledde säsongen med att bli sammanlagd sjua i Swedish League. På SM-distanserna natt, sprint, lång och medel blev placeringarna 9 - 5 - 10 - 11. Jämna prestationer där han också visat att han behärskar alla discipliner. Elias har ytterligare tre år framför sig som junior och utmaningen blir nu att höja kapaciteten en nivå för att på allvar kunna vara med i den absoluta toppen och kanske en landslagsplats.


Bästa tjej ...


Josefine Kristiansson, Trollhättans SOK, är rankad som femtonde efter en säsong med många jämna och stabila lopp. Nästa år lämnar hon juniorklassen och tar steget upp i D 21. Då ökar konkurrensen betydligt och banorna blir längre. 

SM-bäst ...


Josefine Kristiansson, TSOK, blev fyra på SM i nattorientering slagen med tre minuter av ettan Pim Hedberg från Kristianstad. En tuff och svår tävling som avgjordes i Blekinge. Det blev också en fin sjätteplats på SM-medeln.

DM-bäst ...


Elvira Björklund, Trollhättans SOK, har ett år kvar i juniorklassen där hon efter säsongen är rankad som artonde. Hon har under gjort många bra och jämna lopp men saknar en riktig fullträff vid någon värdetävling som exempelvis SM. Dock var hon helt överlägsen i Västergötlands DM och vann tre distanser: lång, medel och sprint.

På gång ...


Vänersborgs SK:s Viktor Wassén är rankad som 25:a i landet efter första junioråret. Han har inte samma jämnhet som konkurrenten Elias Bäcklund Ekvall men har visat att kapaciteten och viljan finns.