onsdag 28 februari 2018

Se upp ...

Den senaste veckan har Kung Bore slagit till och varit frikostig med is, snö och kyla. I och för sig inte första gången i historien. Genom åren har många oerhört kalla vinterperioder passerat revy.





Dock väcktes en gammal fundering till liv efter att två orienteringsaktiviteter genomförts de senaste dagarna; Vinterrace och Nattcup. Detta i skogen med mycket snö och kalla, kalla grader.

Hur ofta funderar vi på säkerhetsfrågor vid dessa evenemang. Har vi en beredskap ifall någon skulle bli skadad och liggande ute i storskogen? Hur är vi som deltagare själva beredda på att något kan hända typ ordentligt med kläder? Hur agera ifall vi träffar på någon som fryser rejält och det är långt till start- och målplats? Det är denna typ av frågeställningar funderingarna har kretsat kring.


Erfarenheterna och insikterna svarar att beredskapen är och har varit dålig om inte obefintlig. Som tur är har det, vad jag kan minnas, inte inträffat några incidenter över tid. Men trots allt finns risken där och tycker faktiskt att vi inte borde vara omedvetna eller kanske nonchalanta. 


Förespråkar därför några former av agerande:


- Inga skogsbanor när det är snö eller stark kyla - utnyttja urbana områden!

- Lägg inte svåra banor där/när risken är stor att deltagare blir stående en längre stund!

- Uppmana deltagare att ha med mobilen utifallatt!

- Ha gärna ett extra lager med kläder när kylgraderna är under fem även om det kan kännas byltigt!

- Som arrangör ska man alltid fundera på agerande ifall någon skulle dröja innan målgång och/eller ifall någon rapporteras skadad!


tisdag 27 februari 2018

Många medlemsskap ...

Jag är medlem i många, många klubbar. Har inte riktigt koll på hur många men många är dom. Va, säger vän av ordning, har du så dålig koll? Nja, nu tänker jag inte på traditionella idrottsklubbar och liknande utan alla affärskedjor med sina medlemsskap.




Det lockas med alla möjliga saker ... VIP-kvällar ... nyhetsblad ... rabatter ... och naturligtvis bonuspoäng. Jag brukar gå på det speciellt när man inte behöver ha ytterligare ett plastkort utan det räcker med personnumret. Men, men utnyttjar mycket sällan förmånerna. Inte minst de där rabattcheckerna som oftast har sååååååå kort giltighetstid. 
Förstår naturligtvis att det bara är ett sätt att fånga in mig, att göra mig köptrogen. Förstår också att inget är gratis här i världen. Mina bonuspoäng har jag naturligtvis redan betalat för när jag köper en vara. 
Borde egentligen säga nej till ytterligare medlemsskap men vet redan nu att när jag står där med mina varor kommer jag att säga "ja" när erbjudandet kommer ... men det blir knappast några besök på VIP-kvällar och rabattcheckerna lär förfalla.

måndag 26 februari 2018

Belöningar ...

Om det var bragdguldstider och Idrottsgala just nu i dagarna efter vinter-OS tror jag på följande fördelning:

Bragdguldet

Hanna Öberg


Jerringpriset

Herrar Skidskyttestafett


Årets lag

Herrar Skidskyttestafett


Årets manlige idrottare

André Myhrer


Årets kvinnliga idrottare

Frida Hansdotter


Årets nykomling

Sebastian Samuelsson


Årets ledare

Wolfgang Pichler


Årets prestation

Hanna Öberg


Frågan är vad som kan utmana under årets återstående månader ... stor framgång i fotbolls-VM kanske.

söndag 25 februari 2018

Avslut ...

Efter åtta deltävlingar avslutades årets Vinterrace i orientering. Den sista etappen avgjordes i kuperad Ljungskileterräng med 1-2 decimeters snödjup.


Den korta banan vanns sammanlagt av barnbarn #2 i pojkklassen medan två klubbkompisar toppade bland tjejerna.
Det har varit omväxlande etapper med ibland mycket lättlöpt och lättorienterat och som det var i Ljungskile kuperat, tungt och långa löptider.
Nu väntar tävlingspremiär nästa vecka i Skåne men det blir ingen tripp dit för  egen del men barnbarnet Liam ska åka dit.

lördag 24 februari 2018

Tomt i spåren ...

Spårarna vid Skidstugan i hemstaden lyckades fixa skidspår trots mycket måttlig snötillgång.



Men ... trots soligt väder och några minus var det inga lämmeltåg i spåren. Man visste nog inte om att det var så fint. Nu väntas polarkyla men mer snö lär inte komma - trist.
Men kanske, kanske blir det skridskoisar ...

fredag 23 februari 2018

Gulddag igen ...

Vilket team och vilket lag herrskidskyttarna är. GULD blev det på den avslutande distansen för skidskyttarna. Jämna och stabila lopp. Naturligtvis lite flyt på grund av favoritnationernas misslyckade skytte.


Sammantaget blir det framgångsrika vinterspel för Sverige även om vi ligger en bit bakom Norge som är överlägset bästa nation. Guldet glimmar över Svea rike!

torsdag 22 februari 2018

Oj, oj, oj ...

Det kanske behövs flera uppsättningar bragdguld och Jerringpris detta OS-år. Hanna Öberg måste dock vara den mest heta efter ytterligare ett topplopp. Helt otroligt vilken avslutningssträcka hon gjorde.


Men man kan aldrig komma ifrån den bragd André Myhrer svarade för imorse svensk tid. Guld i slalom efter så många år med misslyckanden och skador. Så imponerande även om han hade flyt genom att norrmannen som ledde inte klarade sig nerför pisten.

Oj, oj, oj vilken morgon och förmiddag det har varit!

onsdag 21 februari 2018

SOFT:s yttrande ...

Fortsättning på motionen vad gäller datum för klassbyte. Nedan SOFT-styrelsens uppfattning.

Förbundsstyrelsen menar att tanken med förslaget är god, men att de fördelar förslaget eventuellt för med sig inte vägs upp av de nackdelar och utmaningar föreslaget innebär. Till exempel infaller puberteten väldigt olika hos ungdomar och det är något som visar sig ha mycket större betydelse än när på året man är född. Det här förslaget skulle inte utjämna de skillnaderna.

Förbundsstyrelsen delar motionärens uppfattning om att det finns en ”age relative effect” i orientering, men menar att den inte är lika tydlig som i övriga idrotter. Det finns många exempel på duktiga orienterare som är födda sent på året.
Förbundsstyrelsen menar att det här handlar mer om en ledarfråga där ungdomens utveckling är viktigare än resultatet.

Förslaget skulle också innebära en hel del praktiska utmaningar.
En svensk mästare på lördagen i 16-klassen skulle på söndagen kunna få flytta på sig till annan ort och tävla om mästerskapet i 18-klassen. Det skulle kunna lösas med att byte endast får ske varje månadsskifte, men även det skulle medföra praktiska utmaningar om mästerskapet till exempel råkar gå i månadsskiftet.
En del kommer att fylla år mitt under flerdagarstävlingar, exempelvis O-Ringen eller Tiomila, där herrklassen går över två dygn. Det skulle lösas med att man tävlar i den klass man har ålder för den dag tävlingen startar, men förbundsstyrelsen ser ändå en stor risk med att förslaget innebär många liknande situationer som kräver stora resurser att lösa och som vi inte ser idag.

Internationellt finns en årsbaserad klassindelning, vilket skulle försvåra anmälan till dessa tävlingar för våra ungdomar, men också för utländska ungdomar som tävlar i Sverige. Det skulle också försvåra uttagningar av våra ungdomar och juniorer till internationella mästerskap.

Styrelsen föreslår förbundsmötet besluta
att avslå motionen.

Något beslut är ännu ej fattat. Det görs vid förbundsstämman om någon månad.

tisdag 20 februari 2018

OF:s synpunkter ...

Snart är det SOFT:s årsmöte. Till detta ställdes en motion vad gäller datum för klassbyte. Nu har Västergötlands OF yttrat sig:


Västergötlands OF avstyrker motionen.

Västergötlands OF anser att motionären har rätt i, och som denne styrker med vetenskaplig forskning, att barn födda sent på året historiskt sett missgynnats inom idrotten. Dock ser vi flera andra åtgärder som bör sättas främst i fråga om att försöka få en förändring till stånd snarare än att justera nuvarande klassbytesstruktur som motionären föreslår.

Med arbetet som pågår kring en ny syn på träning och tävling, där avsikten för yngre barn och ungdomar är att minska fokus på tävling och resultat till förmån för utveckling och prestation, ska skillnaderna som ev. uppstår av födelsedatum betydligt minska, då verksamheten i större utsträckning avses bedrivas nivåanpassat. Det kan också göras större insatser kring ledarutbildning och, för den delen, föräldrautbildning för att minska hetsen kring tidigt tävlande och resultat.

Lyckas vi bli bättre med detta för barn och ungdomar tror vi att effekten att få fler att stanna längre och utvecklas inom orienteringssporten är mer trolig att uppnås. 


Motionären påtalar ev. problem med att byta klass vid den verkliga födelsedagen såsom flerdagarstävlingar och internationell praxis och även om flera av de nämnda problemen kanske kan hanteras hopar sig fler problem när vi undersöker eventuella effekter av ett bifall.

• Serier som löper på årsbasis,

• Trupper av olika slag,

• USM,

• Junior osv. som också löper på årsbasis,

• Värdetävlingar som ligger fast i viss månad, där kommer vissa alltid vara yngst

och andra äldst,

• Byte av svårighetsgrad mitt i säsong.


Dessa är några av de flera frågetecken som hopar sig och då är frågan om inte ett sådant här förslag skapar mer oreda och problem än effekt på det man önskar uppnå som i mångt och mycket handlar om ledarskap, mognadsgrad samt förhoppningsvis kan hanteras effektivare och bättre med andra insatser och metoder.


Fortsättning följer vad gäller SOFT-styrelsens uppfattning.

måndag 19 februari 2018

Keramikbröllop ...

Idag är det 14975 dagar sedan hymens band knöts eller om man så vill inträdet i det äkta ståndet. 
Första mötet kom till genom Annelie, en klubbkompis sedan tonåren och hon var då Gunillas jobbarkompis. Så det var genom orienteringssporten vi träffades, i slutet på november 1975 på OK Gipens årsfest i Åsbräcka Bygdegård. Några månader senare sprang Gunilla sin första orienteringstävling och på den vägen är det.
Mycket har hänt sedan dess. Massor av härliga och kul upplevelser. Många resor runt om i världen. Boende i Lilla Edet, Tibro och Vänersborg. Jonas och Martin som hittat mysiga och driftiga tjejer och fyra barnbarn som är på hugget. 

Vilken tur jag hade som träffade världens toppentjej!




Alla bröllopsdagar har ett namn, och enligt gammal tradition ska mannen ge sin kvinna en gåva av just detta material. Så det var bara att logga in på "Bröllopsguiden" och kolla vad som gäller för 41 år. Fingret letar sig igenom årsdagarna. En del lite underliga, men för all del "billiga" alternativ typ papper (2 år), masonit (28 år) eller gnejs (33 år).
I rutan "Antal år som gifta" markeras 41 och vips står det "Keramik"; av grekiska: keramos och betecknar såväl framställningen, som själva godsen av bränd plastisk lera, såsom lergods, stengods, flintgods, porslin m.fl. Keramer är en grupp material som liknar keramik och inkluderar icke lerbaserade material.

Nu blir det ingen tur till keramikaffären för att fixa en gåva. Hushållet är fullt vad gäller prylar av olika slag och mycket kan klassificeras som keramik. Dessutom råder ett generellt köpstopp alternativt att uppmaningen en-sak-in-en-sak-ut ska följas.

söndag 18 februari 2018

Valla ...

Det här med skidor och valla är intressant. Uppenbarligen misslyckades det svenska vallateamet idag på OS-stafetten för herrar. Det har naturligtvis hänt förr och inte bara för Sverige utan också för andra nationer.

Fortfarande tycks snön, temperaturen, skidtekniken osv spela vallaexperter och skidåkare många spratt. Undrar om man någonsin genom forskning och med tekniska hjälpmedel kommer att hitta det optimala utifrån olika förhållanden och omständigheter.
Egentligen är det trist att en "materialfaktor" blir så utslagsgivande. I dagens stentuffa konkurrens är skillnaderna små vad gäller fysik och åkteknik. Det måste bara vara så frustrerande att ha dåliga skidor och känna att dessa är så avgörande trots god form och allt det där.

Det är ju framförallt på de klassiska distanserna som det man har under skidorna är så betydelsefullt. Motmedlet blir att satsa på glid och sedan staka sig igenom loppen. 
Då kommer ytterligare en undran; hur länge kommer de klassiska distanserna vara kvar?

lördag 17 februari 2018

Uttagning ...

Det var mycket snack, synpunkterna haglade, känslorna sattes i svall och åsikterna var många. Det var förspelet innan damstafetten i OS. Tog förbundskaptenen ut rätt tjej för den första sträckan. Majoriteten av förstå-sig-påare och experter menade att det skulle vara Hanna istället för Anna. De kategoriska ståndpunkterna baserades på de senaste tävlingsresultaten. Det var fördel Hanna. Men nu blev det inte så. Det blev Anna och hon gjorde ett mediokert lopp. Belackarna fick vatten, rikligt sådant, på sina kvarnar.



Uttagningar bygger emellanåt på ståndpunkter som för den utomstående kan vara svårbegripliga. Ibland kan det vara orsaker som aldrig kommuniceras utåt av olika skäl. Det föder naturligtvis misstankar och spekulationerna. Tror dock att de flesta spektakulära uttagningar som görs i olika sammanhang är väl genomtänkta och har varit föremål för många överväganden. Alltså, tror jag att skidornas förbundskapten gjorde det rätta. Utfallet blev trots allt en silvermedalj.

fredag 16 februari 2018

Utförsguld ...

I gårdagens blogginlägg utsåg jag Hanna Öberg som självklar vinnare vad gäller bragdguld och Jerringpris. Så blir det kanske men konkurrensen hårdnar. I tidig svensk morgontimma tar Frida Hansdotter OS- slalomguld. Den ständiga tvåan fick efter många år stiga högst upp på prispallen. Det var på tiden.

Många blågula verkar vara i form och det lovar gott inför fortsättningen. Kanske redan imorgon när det är längdåkarnas damstafett.


torsdag 15 februari 2018

Vilken skräll ...

Idrott  är härligt. Mästerskapstävlingar är härliga. Alltid är det några av de förhandstippade som gör bort sig. Då öppnas dörren för de otippade och relativt okända som exempelvis Hanna Öberg. Så himla kul med dagens oväntade OS-guld.

Redan nu kan hon väl tilldelas Jerringpriset och bragdguldet. Enda hotet är om fotbollslandslaget tar hem VM-bucklan om ett halvår. 
Tove Alexandersson lär inte vara aktuell även om hon tar hem allt när orienterings-VM avgörs i Lettland.



onsdag 14 februari 2018

tisdag 13 februari 2018

Stillsamt ...

Den egna klubben har avverkat sitt årsmöte som kan sammanfattas med några få rader. En sömnig tillställning utan ögönbrynshöjande eller pulshöjande inslag.


Ingen ville vara ordförande utan istället väljer styrelsen att fördela arbetsuppgifterna inom sig. Orsaken till detta kan sannolikt finnas i funderingarna i denna blogg från den 11 januari 2017. Du kan hitta den i bloggarkivet till höger.

Noterar i övrigt den okunskap som finns i mötesledning och rutiner. Visst kan det vara jobbigt med formalian men den möter man överallt i samhället. Det är trots allt grunden för inflytande och demokrati. SISU Idrottsutbildarna har en stor och utmanande bildningsuppgift.



måndag 12 februari 2018

Lockbete ...

"En bra fiskare sätter det på kroken som fisken vill!"  Ja, ungefär så sammanfattade marknadsföringsgurun ett anförande för ett antal decennier sedan. Deltog i en kurs för copywriters, alltså att lära sig skriva reklamtext. 
Vi lärde oss det mesta om vad och hur och vem och när och var. Vi fick klart för oss att uttrycka saker på olika sätt till olika målgrupper även om det rörde sig om exakt samma produkt. Vi fick också lära oss att använda kittlande och lockande ord och meningar. Detta är en utmaning speciellt när man inte har hur mycket utrymme som helst.




Kom att tänka på den där föreläsningen när jag råkade se ovanstående annons/tävlingsinbjudan till en sommarorientering. Notera vad man "lockar" med förutom nyritad karta och samma arena alla tävlingsdagar. Jo, vattenklosetter! 

Tankarna börjar virvla runt ... hur tänkte man när annonsen utformades ... vem lockas av vattenklosetter ... är det någon som skulle avstå ifall det bara var torrdass ... vilken är målgruppen som tycker det är extra viktigt med vatten som spolar ... ja, det kan man fundera över. 

söndag 11 februari 2018

Mello ...

Ytterligare en mellokväll framför TV:n tillsammans med barn och barnbarn. Inledning med god mat och sedan sitter alla på parad i storsoffan. Omröstning efter varje låt och det kan konstateras att smaken varierar. Någon bländas av sången, andra av ljussättningen och ytterligare några av artistens utstyrsel.


Två omgångar har genomförts men det är ingen låt som egentligen sticker ut. Det som dock fascinerar är allt runt omkring låtarna typ ljuseffekter och sceneri. Med dagens olika tekniker kan man verkligen skapa inramningar som verkligen är häftiga.

Det blir ytterligare några veckor innan vinnarlåten blir framröstad. Tills dess lär det bli daglig uppföljning i media där det mesta kring artisterna och spektalet blir genomlyst. Oavsett vad man tycker om tillställningen så har man lyckats att skapa ett koncept och ett starkt varumärke som kittlar olika generationer.

lördag 10 februari 2018

Wow ...

Dagens inlägg blir kort ... det är bara att utbrista: KALLA!

fredag 9 februari 2018

Spelen har börjat ...

Olympiska vinterspelen, oftast kallat vinter-OS, har invigts. Förhoppningsvis blir det underhållande och spännande tävlingar kommande veckor. Från 1924 till 1992 hölls vinterspelen samma år som sommarspelen, men sedan 1994 är de separerade med två år. Vinterspelen har arrangerats i Europa, Nordamerika och Asien.
Kraven för att en sport ska kunna bli påtänkt som vinterolympisk gren är att den utövas på snö och/eller is, samt att den utövas på organiserad nivå i minst tre av de fem bebodda världsdelarna.




Skidorienteringen har försökt att komma med men fortfarande är det trögt. Sporten borde vara aktuell i jämförelse med andra grenar som finns på programmet.
Det blir tidig uppstigning ifall man vill följa tävlingarna på TV och många grenar avgörs på förmiddagarna svensk tid så det passar utmärkt för pensionärer.

torsdag 8 februari 2018

Snöbrist ...

Snön lyser inte med sin frånvaro men täcket är inte särskilt högt. Ena dagen väcks förhoppningar om att snöfallet ska hålla i sig men nästa dag är det töväder - trist!


Vinterträningen vid Skidstugan får bli i form av löpning istället. Inga ledsna miner för det från klubbens stora ungdomsgäng som denna vecka körde löpskolning under Emelies ledning.
Undrar om det ska bli något skidpass den närmsta tiden?

onsdag 7 februari 2018

Bedömningsstege ...

Många klubbar spånar och planerar nu orienteringssäsongen. Det brukar inte vara någon brist på idéer och möjligheter. Men ofta är steget stort från sagt till gjort. Det kan bero på att man inte har tid eller resurser för verkställa och genomföra.

En annan faktor kan också vara att man egentligen inte vill. Hittade nedanstående "bedömningsstege" i ett häfte.





Tanken är att varje idé ska värderas utifrån den och man ska vara kritisk och eftertänksam. Det är först när en idé får en "7" eller "8" som den sannolikt förverkligas.

tisdag 6 februari 2018

Inte lätt ...

Överhörde en intressant diskussion i omklädningsrummet inför ett Vinterrace. De inblandade var kategorin yngre. Det handlade om information och sociala medier. 


- Kollar aldrig klubbens hemsida eller läser mejl ... det borde finnas en app som plingar när det är något viktigt!


Det är verkligen inte lätt för avsändarna att veta vilka kanaler man ska använda för att sprida exempelvis klubbinformation. 

Noterar också attityden eller inställningen där det uppenbarligen anses att det är "informatören" som har huvudansvaret och att det inte åvilar den som vill/ska ha informationen. En något märklig inställning som andas lite lättja och ett tillbakalutande förhållningssätt.





Men kanske är det ändå så att det i grund och botten handlar om valet mellan att vara reaktiv eller proaktiv. Den reaktive väntar på att information ska dyka upp. Den proaktive söker information. Jag tror att "vinnarna" är de som är proaktiva!

måndag 5 februari 2018

Mästerskap ...

Många är idrottens mästerskap. Just nu pågår bland annat EM i skidorientering i Bulgarien. Ett 20-tal länder är på plats. Första dagen tog Tove Alexandersson hem ett guld på sprintdistansen. Det blev ytterligare ett guld i mixed stafett dan därpå.

Undrar hur många som har koll på detta mästerskap dels bland orienterarna i allmänhet dels bland alla sportintresserade.
På gymmet fick jag en fråga av en i omklädningsrummet som undrade vad skidorientering gick ut på. Han kände till och hade testat vanlig orientering men det här med skidor och orientering det var bara stora frågetecken.


Visade honom på mobilen ovanstående bana från det pågående EM:et. Det verkar ju lätt ... ungefär som orienteringen vi hade i lumpen. Är det inte för simpelt för att vara ett mästerskap, reflekterade han.
Ja, vad säger man ... skidorientering är ju i mitt perspektiv framförallt skidåkning ... orienteringsmomentet är oftast lätt ... men håller med om att EM-banan förefaller vara något enkel.

Fortsatte att berätta att det fanns olika grenar också ... lång ... medel ... sprint ... stafett ... men antalet utövare är inte så stort vare sig i Sverige eller någon annanstans. 
Han lyssnade men konstaterade till sist att nuförtiden är det mästerskap i allt! Anade att han egentligen menade att det var en ganska så ointressant idrottsgren.

Hur kan vi göra våra olika orienteringsdiscipliner mera intressanta?

söndag 4 februari 2018

Vinterrace igen ...

Återigen en söndag med orientering i urban miljö. Denna gång i Trollhättans södra delar där det vid starten var isiga vindar, kalla minusgrader och några centimeter snö. 



Ett 90-tal startande drog samtidigt iväg och en timma senare var alla i mål. Löpmomentet dominerar men det är bra den här tiden på året. Inte särskilt lustfyllt att trampa omkring i skogsmark där mossar och sankmarker ännu inte har frusit. 




Ovanstående bana mäter fågelvägen 5,0 kilometer men den faktiska löpsträckan blir bortåt 1,5 km längre på grund av man måste runda tomtmarker och liknande. Som framgår handlar det till allra största delen om löpning på gator och gångbanor men det är inte bara att köra på och följa andras ryggar. Gafflingen splittrar upp startfältet.

Tre olika banor brukar stå till buds. Dock lockar inte det långa alternativet så många trots att flertalet unga löpare har kapaciteten. Kanske är det mer lockande att toppa resultatlistan på en kortare bana än att få ett bra längre träningspass.

lördag 3 februari 2018

Eftertanke ...

Ibland mejlar tidigare kollegor och vill ha synpunkter på arbeten och utvecklingsprocesser de leder. Alltid kul att få vara med och reflektera även om det är över fem år sedan jag kastade in handduken. Mina funderingar utifrån mejlet framgår nedan. Inga sensationella påståenden utan istället något man alltid bör tänka på.


"När man gör olika nulägesanalyser finns alltid risken att myter och valda sanningar upphöjs till att vara relevanta och verkliga beskrivningar av tillvaron. Man utsätter sig omedvetet eller slentrianmässigt för självbedrägeri vilket kan vara försvårande, ibland också förödande, i det fortsatta utvecklingsarbetet. 
En annan fara är att alla punkter som framkommer under exempelvis ”Styrkor” eller ”Svagheter" tillmäts samma värde eller betydelse. Små detaljer och stora betydelsefulla saker betraktas och behandlas då som likvärdiga och har samma avgörande betydelse. 
Alltså, bör man inte omedelbart ta för givet att det som framkommer är sant, rättvisande, exakt och verkligt även om en och annan deltagare i processen hävdar detta.
Man ska inte svälja allt utan istället skärskåda och titta på varje konstaterande eller påstående genom att fråga om det är något man vet, tror eller tycker.
Vad finns det alltså för "bevis" eller fakta som kan bekräfta det som framkommit?

Två frågeställningar kan sammanfattningsvis vara till hjälp:
- Hur säkra är vi på att denna bedömning eller detta konstaterande gäller?
- Hur viktig, betydelsefull och avgörande är denna faktor?"

fredag 2 februari 2018

Noterat ...

Gymmen bjuder på många olika aktiviteter för att underhålla och bättra på fysiken. Förutom individuell träning på och med allehanda redskap kan man också delta i gruppträningar under ledning av en instruktör.




Har gjort en intressant iakttagelse. På gruppträningar är tjejerna i majoritet och bland redskapen dominerar männen. Vad kan vara orsaken? Betraktas gruppträningar som "mesiga" trots att man som deltagare oftast själv kan bestämma belastning och intensitet. Eller är det så att män "vill-göra-själv" och inte har behov av att bli ledda?

Ett annat konstaterande man kan göra så här i början på året är att många, många tränar men personalen är inte förvånad. Så här är det alltid i början på året med alla nyårsföresatser. Sedan mattas det av konstaterar man krasst. Visst är det lite märkligt.

torsdag 1 februari 2018

Usch, usch ...

Snart drar vinter-OS 2018 i Pyeongchang igång. 2005 var vi där ett gäng orienterare. Vi sprang några tävlingar i samma område där vinterspelen var planerade. Då var det skog, grus och få byggnader. Det året var man fortfarande kandidatland och det dröjde flera år innan man utsågs som värd.




Minns att vi var med på en promotionaktivitet i en stor koncertsal. Det var en stor högtidlighet med frack och långklänning. Men ... vi orienterare kom i t-shirt och kortbrallor. Informationen kring vad det hela handlade om var så bristfällig. Vi var inbjudna på grund av orienteringstävlingen. Vi hade hedersplatser längst fram. Gissa hur vi kände oss. Det var hur skämmigt som helst. Vill inte minnas mer ... men nu är det OS där.