tisdag 31 maj 2016
FCS-premiär ...
Närmare 150 startande på årets första upplaga av Frida City Sprint. Start och mål vid Sjövallen och de lättlöpta och lättorienterade banorna gick kors och tvärs i Skräckleparken. Vädret var bara så härligt.
söndag 29 maj 2016
Plus och minus ...
Så har återigen en Edetdubbel avverkats. Har dålig koll på vilken gång i ordningen detta sprintarrangemang genomförts. Återigen utnyttjades Ekaråsen som tävlingsarena. Man börjar kunna och känna igen det mesta nu.
Första etappens banor var smart lagda där banläggaren utnyttjade många möjligheter till riktningsförändringar och vägval. En riktigt kul bana trots att den gick i välbekanta kvarter och bostadsområden.
Var förmiddagens banor bra så kan knappast den andra etappen få samma betyg. Trist banläggning utan orienteringstekniska utmaningar. Väldigt enkelt och huvudsakligen gatlopp då vägvalen var så givna och självklara.
I H 10-klassen gick det verkligen undan. Småherrarna dunkade runt de två banorna med vinnartider på 5-6 minuter. Imponerande, men samtidigt en signal om att deras banor var aningen korta. Dock stolta pristagare med pokaler och medaljer. Bra att arrangörsklubben, OK Gipen, skapade en pampig prisutdelning. Även i övrigt var årets upplaga välarrangerad.
lördag 28 maj 2016
Mästerskap på distans ...
Ytterligare ett internationellt OL-mästerskap har avverkats den senaste veckan. Denna gång med beteckningen EM alltså Europamästerskap. Det finns anledning att fundera över denna mängd av mästerskap som orienteringen har anammat. Är det tillgodo eller negativt? Kan konstatera att även bland inbitna orienterare är det svårt att hålla reda på mängden värdetävlingar.
Nåväl, har ändå följt tävlingar via internet. Måste säga att arrangörerna i Tjeckien har bjudit på suveräna möjligheter att följa allt i realtid genom gps, liveresultat och webb-TV. En föraning om vad som väntar senare i år när VM avgörs i norra Bohuslän eller en utmaning för VM-organisationen att leverera ett liknande upplägg.
I mitten på juni väntar nästa stora internationella evenemang, Jukolakavlen!
torsdag 26 maj 2016
Mäktig känsla ...
Ibland får man vara med om härliga upplevelser som man aldrig kunnat ana sig till.
I väntan på orienteringstart i Mattila dök hon plötsligt upp. Ett skogsrå som ställde sig högst upp på dubbelstenen.
Så ljöd Ack-Värmeland-du-sköna över slåtterängarna. Det var verkligen andäktigt och man blev alldeles betagen. Aldrig trodde jag att man skulle bli översköljd av en sådan känsla mitt ute i en värmländsk storskog. Mäktigt!
onsdag 25 maj 2016
OL i kulturmark ...
På denna slåtteräng i värmländska Mattila sprangs det idag orientering. Gemensam start med slingor.
Det gällde att hålla koll på riktning och att man var vid rätt kontroll. Kartskalan var 1:2000. Nedan vinnande gps-spår på en satellitkarta.
lördag 21 maj 2016
Full fart i Varnhem ...
Idag avverkades en sprinttävling i historiska Varnhem. I klosterkyrkan ligger flera historiska kändisar begravna bland annat Birger Jarl. Istrums SK arrangerade öppna Skaraborgsmästerskapen och närmare 300 löpare kom till start.
Den lilla tätorten är flack med raka och tydliga gator och kunde vid första anblicken uppfattas som mycket lättlöpt och utan större orienteringstekniska utmaningar. Men, men banläggaren var klurig och bjöd på många korta sträckor med ständiga riktningsförändringar.
H 65-banan hade exempelvis hela 25 kontroller på den knappt tre km långa banan. Nedan gps-spåret från ett lopp utan några bommar eller extra löpmetrar.
Tävlingen var början på en månad med flera sprinttävlingar som exempelvis Edetdubbeln, Kinnekullesprinten och Sommarlandssprinten.
torsdag 19 maj 2016
En bangolfdag ...
En OL-fri dag till förmån för bangolf. Detta i samband med en aktivitet tillsammans med flyktingar i Vargön. Klubbkompisen Lars S och hans skola fixade till en grillkväll och spel.
För flertalet var det den första kontakten med klubba och boll som skulle igenom och förbi olika hinder. Självklarheter som exempelvis hur klubban ska hållas visade sig inte vara en självklarhet. Men med lite instruktion och några övningsslag så var spelet igång.
Intressant att se hur olika nationaliteter integrerar eller rättare sagt inte gör det. Detta trots att man bor i samma hus, äter i samma matsal och delar vardagen. Helt klart är att man håller sig "till de sina". Dock leker barnen "över gränserna" och det är ett beteende som förhoppningsvis hänger med ju äldre de blir om nu inte alla konventioner och sedvänjor sätter stopp.
onsdag 18 maj 2016
Veterandag ...
Onsdagsförmiddagen ägnades åt veteranorientering vid Timmersvik strax söder om Stenungsund. Härlig och klurig kustterräng fast på en karta som inte var helt up-to-date. Dock bra banor med justa kontroller.
söndag 15 maj 2016
Inga framgångar ...
Så är då årets 10-mila avklarad. Perfekt att kunna följa tävlingen på hemmaplan. Hela webbsändningen höll toppklass och det blev en dramatisk tävling och en makalös spurtuppgörelse till Södertälje-Nykvarns fördel.
Tycker att producenterna varvade och presenterade allt på ett bra och balanserat sätt. GPS-tekniken skapade en extra dramatik och man fick se att även etablerade stjärnor kan missa vad som kan tyckas vara enkla kontroller.
Lokalt blev det inga framgångar och det var svårt att hitta bra infallsvinklar till måndagens reportage i lokaltidningen ttela. Dock finns det lite framtidshopp. Grannklubben TSOK hade många lovande juniorer i laget som blev 120. Med några års ytterligare träning, rutin och erfarenhet är förutsättningarna goda att ta rejäla kliv upp i resultatlistan. Kampen med den egna klubben uteblev. VSK låg sex minuter efter Trollhättan redan vid första växeln och tappade sedan undan för undan. Tungt!
lördag 14 maj 2016
OL-dygn ...
10-milahelg och vädergudarna är inte snälla. Kylslaget och småregnigt och vilken kontrast till förra helgen. På förmiddagen började webbsändningen från Falun. Streamade från paddan till TV:n och avnjöt en mycket bra produktion med suveräna speakers.
Det började med ungdomstävlingen. Fart och fläkt på relativt lätta men ändå bra anpassade banor. Imponerande att se framfarten. Ur det lokala perspektivet var det särskilt roligt att Trollhättans SOK sprang in på åttonde plats - imponerande!
Den egna klubbens ungdomslag hamnade i slutet på prislistan. Bra att man kämpade sig igenom varje sträcka. Det är tuff konkurrens och detta blir särskilt uppenbart när man tävlat väldigt lite under vårsäsongen. Förhoppningsvis ger dock deltagandet inspiration och lust för framtiden men också en utmaning att träna och framförallt tävla oftare.
Damtävlingen var tuff. De tre första sträckorna sållade verkligen agnarna från vetet. TSOK-tjejerna har kapacitet att slå sig in bland 50 bästa men fick en tung resa på tredje sträckan och sedan var det kört. Till slut hamnade dock trollhättetjejerna bland de 100 bästa. VSK-tjejerna hamnade på 223:e plats.
Det började med ungdomstävlingen. Fart och fläkt på relativt lätta men ändå bra anpassade banor. Imponerande att se framfarten. Ur det lokala perspektivet var det särskilt roligt att Trollhättans SOK sprang in på åttonde plats - imponerande!
Den egna klubbens ungdomslag hamnade i slutet på prislistan. Bra att man kämpade sig igenom varje sträcka. Det är tuff konkurrens och detta blir särskilt uppenbart när man tävlat väldigt lite under vårsäsongen. Förhoppningsvis ger dock deltagandet inspiration och lust för framtiden men också en utmaning att träna och framförallt tävla oftare.
Damtävlingen var tuff. De tre första sträckorna sållade verkligen agnarna från vetet. TSOK-tjejerna har kapacitet att slå sig in bland 50 bästa men fick en tung resa på tredje sträckan och sedan var det kört. Till slut hamnade dock trollhättetjejerna bland de 100 bästa. VSK-tjejerna hamnade på 223:e plats.
I afton blir det naturligtvis koll på herrtävlingen parallellt med ESC-finalen med Frans i startfältet.
torsdag 12 maj 2016
Rusigt Vårrus ...
Så har då årets Vårrus i Vänersborg avverkats. Ett stort arrangemang för klubben som kräver många arbetsinsatser men som också genererar pengar till verksamheten.
Närmare 5000 tjejer fanns på startlinjen, färre än förra året då vädret var fullständigt vidrigt och detta skrämde förmodligen bort en del. Men i år var det skönt löpväder och bra förutsättningar med vacker solnedgång vid målgång.
Några springer fort, det stora flertalet joggar och så finns det några som verkligen får valuta för startavgiften.
Även i år hade Gunilla fixat startplatser för flyktingar och efter loppet var de bara så begeistrade och fascinerade.
Många funktionärer fanns på plats, både yngre och äldre, för att allt skulle fungera lätt och smidigt.
söndag 8 maj 2016
Wow, vilken helg ...
Kristi Himmelfärdshelgen avslutades med det deltagarmässigt största arrangemanget. Närmare 1300 löpare mötte upp i Hällingsjö på OK Orintos toppenarrangemang. Det var utmanande banor som presenterades på en suveränt bra karta signerad Carl Henry Andersson.
Distansen var medel och det krävdes totalfokus hela tiden. Mycket kartläsning och ständiga riktningsförändringar kräver att skärpan verkligen är påkopplad. Kul, kul!
Nu är det bara att pusta ut efter fyra dagar med tävlingar och allt runt omkring. Solen eldade på och det var riktigt härligt - en höjdarlånghelg!
Vårsäsongen ändrar nu karaktär. Det blir en hel del sprint framöver men nästa helg väntar 10-mila. Detta på hemmaplan med paddan i knät. Naturlgtvis ska också Eurovision Song Contest kollas in under lördag-söndagsdygnet.
fredag 6 maj 2016
Fort och lätt ...
Terrängen sydost om Fagerhult vid Vätternstranden var flack, detaljfattig och lättlöpt. En rejäl kontrast till gårdagens bushiga historia norr om Ulricehamn. OK Gränsen svarade för ett toppenarrangemang med närhet till allt. Alla på plats såg ut att stortrivas i sommarvärmen.
Banorna var lätta och snabblöpta men krävde verkligen superskärpa. Man hade inte råd med några små sekundkrävande extrasvängar. Banläggarna var justa med kontrollplaceringarna. Många små gropar utnyttjades och skärmarna var inte nedstuckna i botten utan placerades vid kanterna. Alltså, lika förutsättningar för alla oavsett om någon konkurrent stämplade vid kontrollen eller inte.
Imorgon väntar en långdistans fast då lär det bli lite mera kuperat men ändå lättframkomligt.
torsdag 5 maj 2016
Uschlehamn ...
Långhelgen inleddes med tävling strax norr om Ulricehamn som numera är omdöpt till Uschlehamn. Namnändringen orsakad av terrängval och kontrollplaceringar. Det var ovanligt risigt, bushigt, pinnigt och svårframkomligt. Man frågar sig hur det var möjligt att i inbjudan göra följande beskrivning:
"Mestadels god framkomlighet, hyggen och grönområden i ringa omfattning. Mindre områden med stenbunden mark förekommer."
Ett antal kontroller placerades i mörkgröna områden där slumpen, turen eller oturen gör att man träffar rätt eller bommar. Har alltid haft svårt att förstå varför man väljer att placera kontroller i diffusa, svårgenomträngliga och svåröverskådliga partier.
Imorgon lär det dock bli annorlunda och en rejäl kontrast till dagens rishögsterräng. I Fagerhult väster om Vättern väntar öppen och lättframkomlig tallmo.
tisdag 3 maj 2016
OL i fåtöljen ...
Trots sköna värmegrader utomhus under måndagen tillbringades en eftermiddagstimma i favoritfåtöljen med paddan i knät. Följde Världscupens webbsändning av sprintstafetten som avgjordes i Polen.
Nu var det ingen reguljär TV-produktion, bland annat saknades rullande tider i bildens nederkant. Men annars saknades inget ... men, än en gång kan konstateras att det är svårt att leverera orientering på ett tittarvänligt sätt. Det var minst sagt rörigt trots en bra engelsktalande speaker. GPS-tekniken utnyttjades men det blir oftast felaktiga positionsangivelser i bebyggelse. Det krävs uppenbarligen en hel del utvecklingsarbete fortfarande.
En annan generell problematik är att det egentligen finns för mycket information. Producenten får det jobbigt för att inte tala om hur det är för tittarna. Den goda tanken med alla kameravinklar, gps-kartor, rullande tider, kommentatorer osv blir den goda sakens fiende. Det blir svårt att ta till sig vad som händer även om man är en erfaren orienterare.
Kan låta konstigt, men jag tror att man ska sålla starkt och välja ut några strategiska TV-kontroller, några tidskontroller och några kartklipp med aktuell bansträckning. Tror att det kan bli mera spännande när det inget händer på en stund och man väntar och själv spekulerar om vem eller vilket lag ska dyka upp. En skicklig kommentator med kloka bisittare kan då också på ett bra sätt peka på olika vägvalsalternativ och "banläggarfällor".
Hoppas att TV-producenterna som jobbar med VM-sändningen från Strömstad senare i år vågar vara selektiva och sovrande.
Trots allt, himla kul och lyxigt att kunna följa värdetävlingar på detta sätt och det blev spännande på slutsträckan när Helena Jansson närmade sig Schweiz sekund för sekund och kampen om segern. Hennes avancemang räckte dock bara till silverplatsen.
måndag 2 maj 2016
Internrekrytering ...
1988 en söndagsförmiddag på ett halvlerigt gärde. Klassen H 10 är precis avverkad och det är prisutdelning. I topp ungherrarna Hogedal och Toftén med förnamnen Jonas och Mats.
2016 en söndagsförmiddag på ett halvlerigt gärde. Klassen H 10 är precis avverkad och det är prisutdelning. I topp ungherrarna Hogedal och Toftén med förnamnen Liam och Hugo.
28 år mellan två prisutdelningar men historien upprepar sig. En tillfällighet, ja kanske men de två händelserna visar det karaktäristiska för orienteringsidrotten. Rekryteringen och återväxten sker främst inom familje- och vänkretsen. Sannolikt är det så i många idrotter. Barn präglas av det föräldrar och närstående gör. Men ibland undras om inte detta är särskilt accentuerat i skogssporten. Egentligen inte så konstigt. Orientering är komplext med allt runt omkring. Det är många rutiner och koder som måste läras in och tillämpas. Just därför är det många gånger svårt med rekrytering av nya som inte alls haft kontakt med sporten tidigare och därför inte fått med sig något från "modersmjölken".
2016 en söndagsförmiddag på ett halvlerigt gärde. Klassen H 10 är precis avverkad och det är prisutdelning. I topp ungherrarna Hogedal och Toftén med förnamnen Liam och Hugo.
28 år mellan två prisutdelningar men historien upprepar sig. En tillfällighet, ja kanske men de två händelserna visar det karaktäristiska för orienteringsidrotten. Rekryteringen och återväxten sker främst inom familje- och vänkretsen. Sannolikt är det så i många idrotter. Barn präglas av det föräldrar och närstående gör. Men ibland undras om inte detta är särskilt accentuerat i skogssporten. Egentligen inte så konstigt. Orientering är komplext med allt runt omkring. Det är många rutiner och koder som måste läras in och tillämpas. Just därför är det många gånger svårt med rekrytering av nya som inte alls haft kontakt med sporten tidigare och därför inte fått med sig något från "modersmjölken".
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)