lördag 31 mars 2018

Öjetrampen ...

För 46:e gången arrangerades på påskafton Öjetrampen. Premiärtävlingen var 1966 och vid dagens tävling användes samma terrängområde nordväst om Främmestad. Det var soligt med några plusgrader och inte särskilt mycket snö i skogen. Alltså, fina förutsättningar och förhållanden. Bra, svåra och utslagsgivande banor gladde de flesta 1200 deltagarna från alla nordiska länder men också löpare från Tyskland och Schweiz.



Äldsta barnbarnet tog sin tredje vinst denna påsk efter att ha vunnit både nattävlingen Häxjakten och långfredagens sprint i Vara. Lillebror noterade en andraplats i H10. Gissa om orientering är extra roligt när det går bra!

fredag 30 mars 2018

Häxjakt ...

OK Skogsvargarna arrangerade på skärtorsdagen nattävlingen Häxjakten. Start och mål var beläget vid Bergagården på Hunneberg. Det var inte snöfritt men vintern fanns där i form av minusgrader.



Tävlade inte själv denna kyliga afton av lite olika skäl. Skuggade barnbarn #3 på U1-banan ... hade fullt upp med att fota och skriva för lokaltidningen som ska ha underlag tidigt på långfredagen ... har genom åren deltagit i åtskilliga tävlingar och träningar i tävlingsområdet.

torsdag 29 mars 2018

Gympafinal ...

Under de senaste fem månaderna har de flesta av onsdagskvällarna avsatts för gammal hederlig gympa. Leder har sträckts, muskler har böjts och svetten har lackat. Detta under ledning av Jenny och Antin som med mycket energi och glädje försökt att få alla att göra samma rörelse samtidigt. Ett tiotal har deltagit i snitt. Egentligen väldigt lite i jämförelse med tidigare år. Det beror inte på gympans innehåll och ledning utan är mera ett uttryck för människors förändrade behov och möjligheter.



I hela 19 år har Jenny och Antin lett orienterarnas övningarna. Minst sagt imponerande. Det är ett rejält beting att alltid vara på plats alla onsdagar. Varje säsong har ett nytt program presenterats och detta alltid till det senaste i musikväg. Framtiden får utvisa ifall det blir en fortsättning. Kanske var det slutpunkten för denna typ av aktivitet och att deltagarna istället söker sig till de många gymmens utbud. Var sak har sin tid har någon sagt någon gång!

onsdag 28 mars 2018

Häpnadsväckande ...

Man blir bestört efter att ha läst eftermälet i det så kallade Kevin-fallet. Hur står det till med rättssäkerheten? Hur var det möjligt att polisen/åklagare på ett som det förefaller slarvigt och ogenomtänkt agerande pekade ut två små killar som mördare. 

Bevisningen var uppenbarligen väldigt tunn men man lutade sig mycket på förhörsledare som uppenbarligen tvingade barnen att erkänna. 
Vilket oerhört långt trauma och lidande de inblandade och deras familj fått leva i under åtskilliga smärtfyllda år.

Det pratas om skadestånd och det är självfallet så att ett rejält sådant ska betalas ut, fattas bara annat. Men förhoppningsvis görs också någon form av utredning/rannsakan mot de som var inblandade alltså poliser, åklagare och förhörsledare. Detta framförallt för att man ska kunna ta lärdom och förstå samt inse att man måste vara oerhört noggrann och omsorgsfull i ett utredningsarbete. Det gäller alltid men alldeles speciellt i en tragisk händelse som denna. Måtte det aldrig inträffa igen!

tisdag 27 mars 2018

Klokt ...

Blev uppringd av högskolestuderande. Han gick någon form av HR-utbildning och hade inriktat sig på hur man ska agera som processledare/facilitator/handledare vid organisationsutveckling. Han hade fått tag i en av de skrifter jag producerade för något decennium sedan och ville nu höra mina tankar vad gäller utmaningar man ställs inför. 




Tog upp tråden om vad som åstadkommer förändring. Många förändringsprocesser leder oftast ingen vart. Det räcker inte bara att ett missnöje finns. Rörelse skapas och ett förändringstryck uppstår när:

- man är missnöjd med hur nuläget är
- man längtar efter något nytt och konkret
- man är övertygad om att det finns möjligheter att nå det nya
- det finns eldsjälar som driver på och tar de första stegen.

Det räcker alltså inte bara att fly från något utan man måste också ha något att fly till samt en övertygelse om att det är möjligt. 

måndag 26 mars 2018

Växlande ...

Det blir orienteringstävlingar till påsk. De fem arrangörsklubbarna i närområdet genomför sina planerade arrangemang med närmare 3000 föranmälda starter. Största tävling blir Öjetrampen i Främmestad på påskafton.

Man meddelar: Det börjar att bli snöfria områden i skogen. På andra platser är fortfarande lite mer kvar, men inget som stör alltför mycket. Stigarna är dock isiga så dubbskor är bra att ha. Just nu är vår närmaste parkering hård av tjäle och fungerar utmärkt. 






Men vädret är opålitligt. Igår sol, vindstilla och åtta plus. Idag på förmiddagen i Vänersborg snöglopp, någon plusgrad och vind. Måtte det bli behagligt under påskhelgen.

söndag 25 mars 2018

Hopp ...

Gråare än grått är en bra benämning på lördagens väderförhållanden i Vänersborg. Dessutom blåste en rå vind in bland kvarteren vilket ökade på minuskänslorna om man nu dristade sig till att vara utomhus. 
Men det positiva var de små dropparna som attackerade snön. Några dagar till med samma nederbörd och plusgrader leder förhoppningsvis till en snöfri påsk.

Dagen gav tillfälle till umgänge med människor som flytt hit. Människor vars öden är obeskrivliga och kantade med förföljelse, våld och förtryck. 
Än mer bestört blir man efter ha läst en av dagsavisorna där en lång artikel visar att många som flytt från förföljelse, våld och förtryck får finna sig i att leva under samma förhållanden även i Sverige. En tillvaro där familjer, släkter och klaner håller gamla traditioner och sedvänjor vid liv. Speciellt utsatta är kvinnor och flickor som lever i dessa patriarkala miljöer. 

Men det finns hjältar och kämpar som sätter sig upp, agerar, utmanar och höjer sina röster. En sådan är Bettan Byvald verksam i Göteborg. Hoppas att hon får många efterföljare.

fredag 23 mars 2018

Ojdå ...

Vi orienterare är duktiga på att planera och genomföra tävlingar och allehanda träningsarrangemang. Men ... är vi flexibla? Funderar kring detta efter de senaste veckorna med inställda tävlingar. Under december-januari-februari har vi regelbundet återkommande arrangemang som Nattcuper och Vinterrace oavsett om det är barmark eller snö. 



Men så överraskar mars med inställda tävlingar och plötsligt finns det inga eller väldigt få aktiviteter. Det var liksom inte snö och isläge vi hade planerat för och var beredda på. Nu skulle det vara tävlingssäsong!
Samarbetskommittén mellan orienteringsklubbarna i tvåstadsområdet, SAKO, ligger också lågt och har blivit tagna på sängen.

Nu ska detta inte uppfattas som kritik mot någon eller några utan mer som ett reflektion på hur det kan bli. En förklaring kan vara att de senaste årens vårar har varit "riktiga" vårar och det har inte funnits anledning att ha reservplaner.

Nu är det som det är men jag gissar att nästa år kommer det att ha utvecklats en alternativplan utifrån konstaterandet ni-kommer-väl-ihåg-hur-det-var-förra-året-med en-rejält-stympad-vårsäsong!

torsdag 22 mars 2018

Födelsedag ...

Idag är det 38 år sedan yngste sonen Martin föddes på Vänersborgs BB. Det var beläget bara ett hundratal meter från det nuvarande boendet. Dock föds inte längre några barn där utan det är högskolan som utnyttjar lokalerna.

Han föddes dagen före folkomröstningen om kärnkraften. Tidningarna var späckade med "för" och "emot". Omröstningen gällde tre förslag som kallades Linje 1, Linje 2 och Linje 3. De olika linjerna motsvarade olika partigruppers syn, men alla innebar avveckling av kärnkraften, Linje 3 i snabb takt, de övriga senast då existerande eller under byggnad varande reaktorer tjänat ut. 
Linje 1 fick 18,7 %, Linje 2 39,3 % och Linje 3 38,6 % och valdeltagandet var 76 %. 



Åren går undan ... gift med Anni ... två härliga barn ... villaboende ... osv. Mycket har hänt sedan den där lördagen när han slog upp sina blå ögon. Det var en fantastiskt stor och härlig händelse!

onsdag 21 mars 2018

Rocka ...

Idag rockar hela Sverige sockorna för att uppmärksamma Internationella Downs syndromdagen. Sociala medier är späckat av omaka strumpor som hyllar människors olikheter. Egentligen borde rockade sockor vara en realitet varje dag.




Det skulle också vara praktiskt att dagligen ha omaka strumpor på sig utan att någon höjer ögonbrynen. Inte minst efter varje strumptvätt som brukar resultera i en hög udda strumpor. Hur är det möjligt? Tänk att bara kunna ta två strumpor utan att behöva bry sig om det är en svart och en blågulrandig variant man har på fossingarna.

tisdag 20 mars 2018

Långtur ...

Ytterligare en dag med sol, plusgrader och lite vind. Det blev en långpromenad tur och retur till Ursand där Bert Karlsson utvidgar sin resort vid vänerstranden. Intressant att se hur området expanderar med många mobila småhus.




Stigarna dit var isiga och trots dubbskor gällde det att vara vaksam. Bitvis var det ett rejält lager med blankis. Skogen är fortfarande till största delen täckt av snö och en intressant fråga är hur man själv skulle agera som arrangör ifall man hade ett påskarrangemang. Snön är inte det enda problemet. Tjälen gör att det är mer eller mindre omöjligt att använda kontrollställningar som sticks ner i marken. Nu slipper man som tur är ta ställning men det hade förmodligen blivit nej ingen tävling!

De tolv kilometrarna inklusive lång kaffepaus tog 2,5 timmar. Det var sköna timmar!


måndag 19 mars 2018

Isigt ...

Gårdagen bjöd på solsken och förvånansvärt mycket lite vind. Orienteringarna är inställda och därför blev det en vandring i is och snö. Turen gick vid foten av Halleberg och på Nordkroken i kanten på Vänern.




Vattenfallet som nu har vinterdräkten på sig var som vanligt riktigt mäktigt. Dock inga blåsippor som annars brukar visa upp sig den här tiden på året. Peneplanet vid Nordkroken var snöbelagt så inget syntes av det platta berget från istiden. 
Visst var allt så vackert och fint men nu räcker det ... plusgrader och regnskurar är bara så efterlängtade. Riktgt många grader och slagregn som effektivt tar bort det vita och isiga.

söndag 18 mars 2018

Stämma ...

Jag var med på mitt första förbundsmöte för orienteringen i början på 70-talet alltså snart för 50 år sedan. Konstaterar när jag på distans följer årets upplaga via livestreaming att frågeställningarna är ungefär desamma som exempelvis storleken på startavgifter och klassindelning. Inte alls konstigt för önskemål och behov förändras över tid och årsstämman blir då naturligtvis forumet för beslut.

Årets upplaga verkade vara en lugn tillställning. Lite diskussion då och då om lydelsen "ska" eller "bör". Inga högt upphissade ögonbryn och inga sega voteringar. Inga drastiska förändringar av något. De flesta av motionerna avslogs. Alla satt någorlunda stilla i båten.


Dock blev det ordförandeskifte. Vid rodret de närmaste två år blir det Inge Blomberg. En med mig jämnårig som jag samverkat med under många decennier. Ett bra val! 







Den egna motionen vad gäller tidpunkt för byte av tävlingsklass vann inte heller som väntat gehör. Listan av konsekvenser var allt för lång och svårhanterlig. Så även i fortsättningen får de flesta barn födda sent på året finna sig i att bli akterseglade. Kan konstatera att det är lätt att säga att hänsyn till barns utveckling och mognad ska beaktas men desto svårare att leva upp till.

lördag 17 mars 2018

Sport ...

Bara sport, bara sport, bara massor utav sport sjöng Galenskaparna någon gång. Idag var det nästan bara sport på TV typ utförsåkning, längdskidor och bandy. Hann dessutom kolla av SOFT:s förbundsstämma som livestreamades ... gäsp, gäsp!




Det blev även egen motion i form av ett gymbesök med blandat innehåll: löpande band, roddmaskin, switchingredskap och stretch. 
Morgondagen skulle ha innehållit orientering men snö och is sätter stopp ... illa, illa!

fredag 16 mars 2018

Direktsänt ...

Dagens teknik erbjuder stora möjligheter till delaktighet, transparens och insyn. På lördag inleds Orienterarnas förbundsmöte 2018. Den som inte är på plats på Bosön kan följa mötet i sin helhet via livestream på tv.orientering.se. Mötet pågår två dagar och avslutas till söndag lunch.

En bra möjlighet för den som vill kolla in, lyssna på diskussioner och snabbt få besked om beslut som fattas. Dock är agendan inte späckad med särskilt intressanta frågeställningar. Mycket formalia och avstämningar. Men en ny ordförande ska väljas. På de flesta motionerna från klubbar och distrikt föreslås avslag. Så det lär bli en lugn föreställning och förmodligen lite gäspigt för den som kollar livestreamen.

torsdag 15 mars 2018

Illa, illa ...

Intressant att läsa blogginlägg med OL-anknytning utifrån olika teman. Nedan ett med koppling till jämställdhet.


Sune Andersson från Halmstad skriver: 


SOFT:s ordförande som avgår vid förbundsmötet har uttalat sig; 

”Vi har mängder av starka kvinnor i Orienteringssverige, och fler och fler tar också plats. Därför tror jag att vi även fortsättningsvis kommer att ligga i framkant vad gäller jämställdhetsarbetet”.


Hur är det egentligen ställt med jämställdhet inom svensk orientering? 

En befogad fråga när jag läste på SOFTs hemsida. 

En befogad fråga när jag är på tävlingsplatserna. Var finns kvinnorna? 

Jo i markan, i barnpassning och sjukvård samt sparsamt ensamt på andra platser. 

Hur ser det ut i föreningarnas styrelser? Helt dominerat av män. 


I ett annat blogginlägg hittade jag dessa rader som kanske kan vara en förklaring eller orsak till att det är som det är.


Tänk vad jag fick stå ut med som ordförande i klubben. Vilka påhopp när något nytt som jag med styrelsen ville införa emellanåt. Vilka årsmöten! Jag blev kompis med flera på slutet av min ordförandetid när de såg att mycket blev bra och genererade verksamhet och framgångar. Men det gällde att vara stark och inte ta åt sig. Fick frågan om jag ville gå in som ordförande igen men så kom minnen fram från påhopp och motstånd fram. Det var dock inte bara bastugubbarna som representerade påhoppen skall sägas till deras försvar.


Uppenbarligen har orienteringssporten lite att jobba med ...


onsdag 14 mars 2018

Inställt ...

Aj, aj, aj så snön till det för skogssporten. Inställt, inställt, inställt är påbudet från arrangörsklubbarna.




Även i väst där det jämförelsevis har snöat mycket mindre ligger snön kvar. Nu förvandlas den dagligen till ett ispansar när dagsmejan och nattens minusgrader gjort sitt. Även om snötäcket är litet är isunderlaget bedrägligt. Det är lätt att halka även med metalldubbar under skorna. Förstår att arrangörer drar sig för att genomföra tävlingar.

Nu är det bara att hålla tummarna, riktigt hårt, så att den vita varan försvinner till påsk. Västergötlands fem tävlingar blir sannolikt då riktigt välbesökta. 

tisdag 13 mars 2018

Mello ...

Den svenska mellofinalen avverkades under helgen. Har tillsammans med barn och barnbarn spanat in alla deltävlingar. Kul och lättsam underhållning där smaken varierar mellan olika generationer. Av kvällstidningarnas reaktioner förstår jag dock att det är en hel del mycket blodigt allvar. Oj, vilka kommentarer och synpunkter på allt! Man häpnar ibland över hårda och kategoriska sågningar och konstateranden. Det är väl inte så allvarligt kan tyckas eller så är det medias sätt och försök att sälja sina dagliga alster.

Nu väntar nästan två månader innan slutfinalen så tills dess lär vi dagligen få ta del av hissningar och dissningar. 
Oavsett vad man tycker om denna festival så kan man inte komma ifrån att alla inblandade lyckats med att marknadsföra och sälja in arrangemanget till en myckert bred publik. Skickligt!

måndag 12 mars 2018

Enligt en tidräkningsapp är det idag 23740 dagar sedan Gunilla föddes. Det innebär 65 år och pensionsålder även om hon redan för några år sedan valde bort yrkeslivet. 



Stolta föräldrar var Tage och Gertrud och varför de valde namnet Gunilla kan man undra. Googlar man på namnet dyker bland annat följande upp:

Kvinnonamnet Gunilla är en latiniserad form av Gunhild som är sammansatt av orden gunnr och hild som båda betyder strid. Gunilla Johansdotter (Bielke af Åkerö) Gunilla Bielke gjorde namnet allmänt känt när hon gifte sig med Johan III och blev drottning av Sverige Sveriges drottning 1585. Äldsta belägg i Sverige, år 1473. Namnet var något av ett modenamn på 1940-talet och 1950-talet, men är inte så vanligt numera. 31 december 2005 fanns det totalt 55 335 personer i Sverige med namnet, varav 27 441 med det som tilltalsnamn. Namnsdag: 30 januari.

Gunilla är född i stjärntecknet ”fisken” men, men hon påminner mest om ”tvillingarna” vilka brukar beskrivas med följande egenskaper:

Tvillingen är kvicktänkt och intelligenta. De älskar att diskutera och prata och söker ständigt nya kontakter. De är mycket fördomsfria och ofta mycket ungdomliga. De gillar att ta del av nyheter och ta sig an och debattera kring olika problem, men oftast tröttnar de på ämnet innan de når fram till en lösning och har redan kastat sig in i en ny frågeställning, ett nytt projekt. Det pratar ofta fort och kastar fram den ena idén efter den andra i raskt takt och de byter åsikter ofta och gärna med motiveringen ”man kan väl ändra sig”. 

Tvillingen är nyfiken och provar gärna allt som kommer i deras väg vilket gör att de ofta lär sig många olika saker men också att de kan gå på den ena niten efter den andra. De älskar att resa och röra på sig och deras nyfikenhet gör att de är mycket lätta att umgås med, men även om tvillingen är social och gärna frågar andra om deras problem så är de egentligen inte så intresserade av andras liv, vilket gör att de kan uppfattas som kyliga eller ytliga.  

Tvillingen är oftast rolig och underhållande och de älskar humor. Tvillingen är flörtig och har lätt att prata med det motsatta könet. Men de har lite svårt för djupare känslomässiga relationer och de kan ibland tendera att hålla människor på avstånd. Trots detta så är tvillingen när de väl öppnar sig förvånansvärt känsliga .  

Lämpliga yrkesval: Allt inom kommunikation, ex. Journalist, författare, dramatiker, reporter, telefonist, lärare, eller yrken som innebär resor. 

Alla som känner Gunilla någorlunda kan säkert nicka igenkännande. Det gör bloggskrivaren som levt nära henne i mer än fyra decennier. Vilken tur jag hade när våra vägar korsades i slutet på november 1975!

söndag 11 mars 2018

Fest ...

Det närmaste man kom en orienteringsskärm denna snöiga helg var på en födelsedagsfest. En av mina fastrar firade sina 80 år varav nästan 60 som orienterare. Naturligtvis pryddes borden med stolta orange-vita skärmar.




Det var en kul tillställning med många möten. Inte minst kusinskaran som man inte möter så ofta. Naturligtvis mycket nostalgisnack men också en uppdatering vad gäller barn, barnbarn, resor osv.
Som sig bör var många orienterare på plats och det var en stor veteranskara. Flertalet var fortfarande aktiva medan andra trappat ner och deltar i en och annan närtävling. 
Även med dessa ventilerades minnen och dråpliga episoder som utspelat sig i skogarna och tävlingssammanhang.

Sammantaget många härliga timmar med kul inslag och en delikat trerätters!

fredag 9 mars 2018

Fascinerande ...

Denna morgon blev det en extra stund framför TV:n. Fastnade i en intervju med en ung tjej med namnet Fredrika Ek. Hennes cykeltur ensam runt jordklotet är minst sagt fascinerande. Kolla in http://www.thebikeramble.com/




Jag avslutade gårdagens blogg med raden: Dock kan konstateras att Vi kan-vi vill-vi törs-attityden är stark och orden har fått liv! Fredrika är ett talande och tydligt exempel! 

hemsidan

torsdag 8 mars 2018

Mimosadagen ...

Idag är det den åttonde mars och det är internationella kvinnodagen. I sydeuropa påbjuder traditionen att kvinnor ska föräras och uppvaktas med en kvist från trädet mimosa. I snöiga nord finns dock ingen blommande mimosa så det får bli en digital variant. 

Dagen lär ha instiftats 1910 för att uppmärksamma ojämställdheten mellan könen och kvinnors situation. Genom åren har olika manifestationer genomförts och drar mig bland annat till minnes 70-talet då man ofta hörde "Vi måste höja våra röster" av Margareta Garpe och Suzanne Osten. Några strofer:

Befrielsen är nära
tiden är nu mogen.
Nu vaknar vi kvinnor.
Å, alla kära systrar
dagen är äntligen här
då vi ger varandra stöd
att ta det stora steget
att klara av vårt sista prov
fram till rosor och bröd
åt var och en efter dens behov.

Men, kan vi? Vill vi? Törs vi?
Ja, vi kan! Vi vill! Vi törs!

Och en dag ska barnen säga:
”tack mödrar det gjorde ni bra.”
Ja en dag ska barnen säga:
”denna mänskliga värld vill vi ha.”

Men, kan vi? Vill vi? Törs vi?
Ja, vi kan! Vi vill! Vi törs!

Har det då hänt något genom åren? Jo, ojämställdheten har inte bara uppmärksammats utan attityder har också förändrats men ... fortfarande återstår mycket. Dock kan konstateras att Vi kan-vi vill-vi törs-attityden är stark och orden har fått liv!


onsdag 7 mars 2018

Lämna skogen ...

Snön ställer till det. Sannolikt blir flertalet tävlingar inställda den närmaste tiden om inget väderomslag sker. Några arrangörer väljer att köra ändå trots snöpulsning och spårsnö. Naturligtvis blir det mer löpning än orientering och mer slump än skicklighet.

Förvånar mig lite att man som arrangör inte "ställer om" och genomför tävlingar i urban miljö. Visst finns det snö på gator och i bebyggelse men också många upplogade ytor, snöfria gångstråk osv. Kanske har vi i Sverige låst oss fast i tanken att det alltid ska vara korta sprintbanor i stadsmiljö. Sneglar man på utbudet i andra länder kan man ofta se lång- och medeldistansbanor i bebyggda områden.
Det blir också lättare att arrangera med tillgång till hårda parkeringsytor samt sporthallar och andra faciliteter inomhus.

Ett tankeexperiment: Grannklubben OK Skogsvargarna ska arrangera nattävlingen Häxjakten på Skärtorsdagen i Hunnebergs skogar. Risken är stor att snön ställer till och det blir inställt. Men ... man kan få till en bra och utslagsgivande ifall man väljer att utnyttja samhället Vargön istället. Vågar man?

tisdag 6 mars 2018

Avklarat ...

I dagarna fyra har barnbarn omhändertagits dygnet runt. Nu väntar återställning (och återhämtning). Många är prylarna som flyttats runt, lekts med, gömts och fått ny hemlig förvaringsplats. I sinom tid lär både det ena och andra dyka upp och återfinnas. 

Klädhögen är stor och varierande; tjocka jackor, regnkläder, sockar korta, strumpor långa, mössor osv osv. Speciellt mycket under denna årstid. Det gäller att ha koll på läget!






Som gamling undrar man hur föräldrar idag (och även när man själv var förälder) orkar med samtidigt som jobb ska skötas och all annan bestyr som tillhör vardagen måste fixas. Men var sak har sin tid som något klokord säger.


Man blir också påmind om hur bra pensionärstillvaron när det inte är exempelvis barnbarnspass. Då kan man styra och ställa hur man vill. Det går inte för sig när juniorerna är utgångspunkten!


Men, men samtidigt är det mycket glädje och man får sig många goa skratt. Också intressant att följa deras utveckling. Oj, vad de lär och tar efter. Olikheterna är också noterbara. En kan roa och underhålla sig själv långa stunder med olika attiraljer. En annan kräver uppmärksamhet med ständig respons och passarnas närvaro. Skönt med olikheter!








måndag 5 mars 2018

Baddag ...

Gårdagens förmiddag tillbringades i TV-fåtöljen för koll av Vasaloppet. Det blev riktigt spännande och underhållande. Tre barnbarn som passas fick varsin padda i handen och detta utan tidsbegränsningar vilket uppskattades. Barnbarn #1 befann sig i snöiga Åhus och säsongsdebuterade.


Sedan bar det iväg till Vattenpalatset. Under tre timmar badades det, hoppades det och glassades det. Värmen var över 30 så man kände sig både renad och urlakad.

Så följde taco-kväll och som avslutning premiären av mästarnas mästare. Efter detta var det trötta juniorer som nattades.

söndag 4 mars 2018

Skidor ...

Inget Vasalopp utan istället en tur i Vänersborgs utkanter. Inte så mycket snö men mycket vind. Rejäl kyleffekt då det också var minusgrader.


Detta som uppladdning inför fyra dagars pass av barnbarn. Skola och dagispersonal har studiedagar och föräldrar jobbar så då får den äldre generationen träda in. När barnpassaren tar en tupplur får paddorna göra jobbet!



fredag 2 mars 2018

Dilemma ...

Det är inte alltid lätt att fatta beslut när olika intressen och oväntade händelser dyker upp. Det handlar om orienteringspremiären i skånska Åhus denna helg. Givet de snabba väderomställningar som varit i Skåne denna vecka, i tisdags barmark och i onsdags kom snön, har arrangörerna hamnat i ett komplicerat läge. Ställa in eller köra. 




Efter vad jag förstår många diskussioner, frågor, tyckanden och synpunkter har man i elfte timman fattat beslutet att arrangera tävlingen. Detta för att tillgodose dem som vill tävla. De som av olika anledningar väljer att avstå ges möjligheten att få tillbaka 50% av anmälningsavgifterna.

Ett klokt beslut och en kompromiss som bör tilltala det stora flertalet. Usch, vad de senaste dagarnas snö- och isväder har ställt till det!


Dock blev det inget personligt dilemma. Långt innan snö, is och kyla var aktuellt var beslutet att inte delta i Skåne detta år. Genom åren har det blivit många turer dit i början på mars och det kändes inte lika lockande som tidigare. Ibland är det skönt att slippa dilemman! 

Dock känns det skönt att slippa springa i spårsnö där mycket av orienteringsmomentet har försvunnit. Det är riktigt trist speciellt om man åkt långt för att få barmark.

torsdag 1 mars 2018

Märken ...

Trodde att det här med märken var passé. Genom åren har jag fått alla orienteringsmärken både för ungdom som senior. De ligger där någonstans bland simborgarmärken och andra idrotters motsvarigheter.




Nu har Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) tagit fram sex stycken så kallade utvecklingsmärken. Dessa utgår ifrån den utvecklingstrappa som beskriver den orienteringstekniska utvecklingen från nybörjare till fullärd orienterare.


Märkena är upplagda på samma sätt som trappan, det vill säga utifrån färgerna grön, vit, gul, orange, violett och svart. Inom varje färg finns ett antal färdigheter som man behöver kunna för att ta märket. Kotten är det lättaste märket att ta och älgen det mest avancerade.


Så nu är det väl bara sikta in sig på kotten, igelkotten, ugglan, räven, björnen och älgen ...