söndag 30 september 2018

Göteborgslopp ...

Dagen började med hotellfrukost. Men, men, men ska man några timmar springa ett orienteringslopp kan man inte njuta fullt ut. Oftast är det bråttom under morgontimmarna och dessutom kan inte magen vara för välfylld. Alltså måste man avstå från en hel del av det stora utbudet som brukar finnas på söndagar.


Sedan har man sina frukostvanor där nästan varje dag är lik den andra. Därför blev det en skvätt yoghurt, müsli, frukt, en rågbrödsmacka med ost och stora muggen med kaffe. Ingen äggröra, ingen bacon, ingen våffla med sylt, ingen sillsmörgås och inga vita bönor.

På programmet idag långdistans i vildmarksterrängen alldeles i närheten av IKEA i Kållered. Ett bra arrangemang i bitvis fin terräng och banor som var OK. 
Hösten är här och för första gången räckte det inte med ”pure nylon” på överkroppen. Det blev förstärkning i form av en supertröja. Vi var bara tre från den egna klubben framförallt beroende på att ungdomar och deras föräldrar var på ungdomsarrangemanget Bahco Cup i Lidköping.

lördag 29 september 2018

Kulturafton ...

Ytterligare en heldag i Göteborg. Det började med IK Uvens medeldistanstävling i underbar skog och på bra banor. Det enda minuset var den iskalla regnskur som kom i slutet av tävlingen och innebar snabb resa till hotellet.
Där väntade varm dusch, god lunch och tupplur. Detta som uppladdning inför kvällen på Stadsteatern.


Ett intressant och tankeväckande stycke som hade premiär denna helg. Teater är kul!

fredag 28 september 2018

Mässbesök ...

Återigen har Bokmässan besökts i Göteborg. Det har blivit många nedslag genom åren dels under den yrkesverksamma perioden men också som pensionär. Alltid intressant att spana på nyheter, lyssna på författare och träffa på bekantingar.

Årets upplaga gav inte upphov till några större aha- eller wowkänslor. Det kändes inte som samma drag och puls som tidigare. Kanske har man blivit luttrad eller så var det inget ögonbrynshöjande. Uppfattade också att det var färre utställare men det är kanske ett felaktigt konstaterande.

Förr gick man aldrig tomhänt från mässan. Två välfyllda bokkassar blev alltid hemburna. Men nu är det inte längre papper i pärmar som gäller. De flesta böcker konsumeras som ebok eller lyssnarbok - tiderna förändras!
Dock var det många besökande och kvinnorna dominerade som vanligt. Fikapriserna var också som vanligt - riktigt dyrt men det satt gott efter att ha gått och stått.

torsdag 27 september 2018

Tufft jobb ...

Ytterligare en provlöpning inför klubbens tävling den 13 oktober har genomförts. Förutsättningarna är goda för att det ska bli en riktigt bra tävling. Kartan är bra, nästan för bra det vill säga mycket detaljrik och "allt" finns med.  Klasserna 60+ har skalan 1:7500 men frågan är om det inte skulle vara så för alla klasser. 




Banläggare Tomas har gjort ett gott jobb. Det blir verkligen orienteringskrävande medeldistansbanor. Det är ett jättejobb han gjort på den viktigaste funktionen av arrangemanget. Visst har han medhjälpare, provlöpare och kontrollutsättare men ytterst har han det avgörande ansvaret. Det är mycket som ska fixas till typ revidering av kartpartier, säkring av tryckkvalitén, kontrollbeskrivningar osv. 

Sedan tillkommer införskaffandet eller lån av kontrollställningar, SI-enheter, snitsling av olika stråk samt utsättning av gladna/ledsna ansikten för inskolningsbanor.


Nu är det bara att hoppas att höststormar, skogsavverkning eller annat inte ska stöka till det hela. 

onsdag 26 september 2018

Usch och fy ...

Veckans veteranorientering var förlagd till Rödjanskogen i Sjuntorp. Bara ordet Rödjan framkallar obehagskänslor hos de flesta orienterare som navigerat genom de branta bergen, de steniga partierna och de svårframkomliga områdena. Terrängen är enkelt uttryckt: för jävlig!


Dagens tävling var inget undantag. Vissa förhoppningar fanns då kartan nyligen reviderats framförallt vad gäller framkomligheten men det var en klen tröst. Det var tätt och bushigt i princip överallt. Dessutom bjöd orkanen Knud på en eftersläng med kraftig vind och regn. 
Flertalet veteraner vittnade om att man vid frukostbordet var tveksam till att ställa färden till Sjuntorp ... men inte bangar man för lite taskigt väder.
Rent teoretiskt var det bra och utmanande banor men så var det det här med terrängen. Usch och fy! Märkligt med denna förkärlek för skitterräng bland veterantävlingarnas banläggare. Det är ett mysterium. 
Nu är det bara att hoppas att höstens återstående arrangemang bjuder på något annat.

tisdag 25 september 2018

Förstummad ...

Genom åren har man blivit luttrad. Luttrad på grund av att kids som man "skuggat" i nybörjarkursen i större eller mindre omfattning inte haft lust att lära sig skogssportens mysterier. Mera intresse har istället ägnats åt kottar, älgspilling och flugsvampar. Tålmodigt (nåja ...) har man försökt förklara, ändra fokus och stimulera men inte särskilt framgångsrikt.
Visst har det genom åren funnits de som hajat direkt och haft ambitionen/lusten/viljan att lära sig mer. Minns så väl bland andra Arto, Malin och Evelina.




I alla fall var det förra torsdagen som ungdomsledarna behövde hjälp. Ställde mig till förfogande med balanserad och neutral entusiasm. Fick mig tilldelat ett litet flickebarn, åtta år gammal. Jodå, hon har varit med en del och tävlat en del. Men man har ofta väldigt lite hum om hur mycket de kan även om tiden på HD10-bana är OK. Banorna för dessa klasser handlar många gånger om att fråga sig fram om nu inte glada och ledsna ansikten i A4-format styr navigeringen.
Nåväl, kollade av om hon behärskade grunderna typ passa kartan med hjälp av kompassen. Det grejade hon. Hoppfullt!
Dagens övning/träning handlade om att gena och snedda genom skogspartier utan ledstänger. Svår övning som kräver att man kan följa en kompassriktning.
Vi gick metodiskt igenom momenten. Hon lyssnade intensivt och så bar det iväg. Hon agerade rätt och repeterade för varje sträcka de nödvändiga momenten. Hela tiden starkt fokuserad och målinriktad. Man imponerades!
Fler kids övade på samma bana och då är det lätt att dras med och påverkas. Dock fick hon medskicket "skit i dom andra, sköt dig själv". Hon lyssnade och sa halvhögt till sig själv: skit i dom andra, sköt dig själv!
Hon fortsatte att agera systematiskt, metodiskt, självständigt och lyckades perfekt på banans svåraste sträckor. Noterade nöjdheten hon utstrålade. Hon kände att hon klarade av. 
Det fanns möjligheter att korta av banan men det var inget alternativ. Hela banan skulle fullföljas.
Väl i mål en kortare genomgång. Repetition av momenten som kompletterats med "sköt dig själv". Som avslutning; tack för hjälpen jag fick! 

Måste erkänna att jag var överväldigad och impad. Imponerad av hennes planmässiga och konsekventa agerande ... och bara åtta år. Nu ska man vara väldigt försiktig med att dra för stora växlar och slutsatser. Men visst kunde man skönja en särskild talang och en grundläggande attityd/agerande som är ganska ovanlig. Undrar om det finns fler Elviror som ännu inte har upptäckts ...

söndag 23 september 2018

Höjdartävling ...

Västergötlands lång-DM avgjordes i Fritslabygden. Lång resa dit på närmare två timmar men det var det värt. Perfekta arrangemang med nära-till-allt men framförallt toppen vad gäller terräng, karta och banor. Vädret var helt perfekt. Sammantaget höstens hittills bästa tävling.



H65-banan var verkligen kul och omväxlande. Visserligen tunglöpt bitvis men med stor omväxling. Intressanta vägvalssträckor växlade med kartläsningskrävande kortsträckor. 
Äldsta barnbarnet triumferade ytterligare en gång denna höst. Vann H12 med nästan fem minuter. Även farmor Gunilla sprang hem ett DM-guld trots att hennes lopp inte var helt perfekt. 

lördag 22 september 2018

Väntan, väntan ...

Orkanen Knud bedarrade under natten mellan fredag och lördag men det var ändå omväxlande rejäl blåst, solsken och kraftiga regnskurar vid Säve där göteborgarnas DM-medel avgjordes. Bra karta och bra banor i en något kuperad och bitvis pinnig terränglåda. Lite ”göteborgsstuk” över arrangemanget med avsaknad av dusch men även toaletter vid starten. Nervösa tävlande måste ändå leverera innan startsignalen och därför blev det en hel del byxlossning runt startplatsen. Faktiskt, inget vidare!


Vissa arrangörer har det dåliga omdömet att dra ut på startfälten. Detta utan något egentligt skäl eller motiv. Idag var första start för den egna klassen närmare 90 minuter efter ordinarie första start. Detta innebar att när klassen var avklarad var arenagärdet i stort sett tomt på tävlande som för längesedan hade kommit i mål och dragit hemåt. Men visst var det lite festligt när det bara var en skara H65-or som eftersnackade på målgärdet och väntade på att DM-medaljören skulle få sin plakett. 
Denna väntan och senareläggning/förskjutning/fördröjning av starten som vissa klasser råkar ut för tävling efter tävling måste snart åtgärdas då det skapar en hel del irritation och ställer till problem vad gäller transporter etc.
Detta skulle enkelt kunna lösas genom tillämpandet av så kallad fri intervallstart alltså att löparna själva får välja sin starttid.

fredag 21 september 2018

Blåsigt ...

Den sista DM-helgen är på gång . Utbudet av tävlingar är stort här i väst. Nu för tiden är distriktens DM öppna för alla även om man bara kan få DM-medalj ifall man tävlar i en klubb tillhörande respektive distrikt. Annars är det precis som vilken tävling som helst. Det är bra, riktigt bra. Själv tycker jag att DM är underordnat möjligheten att kunna delta i en bra och välarrangerad tävling. Det brukar DM-tävlingar vara så det är bara att välja vad som passar.


Men, men så kommer det stormvarning som kullkastar alternativen. Nattävlingarna på fredagskvällen ställs in både i Västgöta- som Bohusdistriktet. Det får bli Göteborgs medel-DM på lördag och Västergötlands långdistans på söndag ... om nu skogen står kvar efter årets första höststorm.

onsdag 19 september 2018

Dagen efter ...

Idag är det precis sju år sedan vi pustade ut dagen efter SM-arrangemanget. Förberedelser hade pågått i tre-fyra år och många var involverade. Problem och utmaningar fanns. Sommaren och hösten 2011 var vattenrik. Den sista veckan var vi tvungna att göra en extra vägförstärkning till arenan vilket kostade många 10000-tals kronor för att inte tala om allt extra arbete. Arrangemanget blev dock klart lyckat!


I jämförelse med årets stafett-SM i Jönköping kan konstateras att konceptet och upplägget var i stort sett lika. Dock var det mycket färre lag i de fyra klasserna. I år deltog 247 lag medan det för sju år sedan stod hela 333 lag på startlinjen. Faktiskt en anmärkningsvärd stor minskning.

Efter SM-arrangemanget har vi arrangerat ett antal tävlingar i samma område. Dock börjar nu kartan behöva en revidering. Nya hyggen, nya stigar och lite annat smått och gott kräver en uppdatering.

I spalten till höger finns en länk till SM-bloggen 2011 där man kan uppdatera sig kring förberedelser och annat.

tisdag 18 september 2018

Provlöpning ...

Om en knapp månad, den 13 oktober, arrangerar Vänersborgs SK en medeldistanstävling i Ursandsterrängen strax väster om Vänern. Igår var det provlöpning av banor. Det blev en myket positiv upplevelse. Kartan är av allra högsta klass och mycket detaljrik. Tur att klasserna 60+ har skalan 1:7500 annars hade det varit väldigt svårt att skaffa sig en överblick.



Sprang H65-banan som var av hög klass med en blandning av lättlöpta sträckor men också mycket svårorienterade avsnitt som krävde maximal skärpa. Vissa delar var kuperade men det fanns också områden med småskuren terräng. Om en månad har förmodligen sommarens undervegetation lagt sig och sikten har förbättrats. Förutsättningarna är goda för att det ska bli en höjdartävling.

Som arrangör är det alltid spännande att fundera kring hur många deltagarna kan bli. Ju längre hösten lider mot sitt slut desto glesare brukar startfälten bli. Detta speciellt när 25-mannastafetten är avklarad. Vänersborgsmedeln avgörs helgen efter så det finns en risk att flera då har lagt tävlingsskorna på hyllan men ... då går man miste om något riktigt utmanande!


måndag 17 september 2018

Omtag, tack ...

Den första sidan av dagens upplaga av lokaltidningen ttela har nedanstående huvudrubrik.

Jag fattar ingenting. Alla politiska partier och instanser har under flera år basunerat ut om satsningar på skolan. Men inget tycks hända. Är det bara en läpparnas bekännelse eller vad?
Kan inte fatta att man i dessa tidevarv vill göra besparingar och inskränkningar av den så viktiga och betydelsefulla skolverksamheten. Förstår naturligtvis att det kostar pengar men i prioriteringssammanhang måste skolan ha företräde.

Nu är det bara för ansvariga att göra ett omtag, omedelbums!

söndag 16 september 2018

Svårt, svårt ...

Vargsöndan arrangerades av OK Skogsvargarna i terrängen runt Kvarnsjön på Hunneberg. Man prövade ett förenklat tävlingskoncept för att spara in på mängden förarbete och antalet funktionärer. Detta utan att ge avkall på det rent sportsliga eller banornas kvalité. Deltagarna kunde bland annat själva välja sin starttid och antalet klasser var färre än normalt. Vidare hade man inte tillgång till dusch som annars är brukligt.

Terrängen på södra delen Hunneberg är huvudsakligen flack med omväxlande mycket detaljrika områden, sankmarker, hyggen och gles skog. Medeldistans stod på programmet och banorna hade många kontroller med ständiga riktningsförändringar. Detta krävde mycket kartläsning och extra stor noggrannhet med kompassriktningen. Det var lurigt och det var svårt!

Sammanfattningsvis en kul tävling och visst kan man använda det förenklade tävlingskonceptet emellanåt.

lördag 15 september 2018

Höstmedel ...

Så kan ytterligare ett topparrangemang läggas till handlingarna. Strax väster om Landvetter flygplats bjöd OK Landehof in till en medeldistans i det soliga men lite kylslagna höstvädret. Fin terräng och bra banor. H65-banan hade bara stenbumlingar som kontroller. Lite festligt faktiskt. 


Vi var bara ett fåtal från den egna klubben och inte heller så många från grannklubbarna. Göteborgstävlingar lockar inte av olika skäl. 
Barnbarn #2 gjorde ett säkert lopp och vann H10-klassen och hans mor var inte sämre utan tog hem D35.
Imorgon väntar tävling på nära håll. På Hunnebergs södra delar ska Vargsöndan arrangeras. Det är en medeldistans i flack och detaljfattig terräng. Arrangörerna OK Skogsvargarna testar bland annat så kallad fri intervallstart. Bra, då kan man själv välja sin starttid.

fredag 14 september 2018

Torsdagsträning ...

Gårdagskvällen tillbringades på en höjd i Ursandsskogen. Var instruktör/handledare/funktionär när en av klubbens ungdomsgrupper hade så kallad stjärnorientering. Det var ett svårorienterat område men gruppen klarade det riktigt bra. Övning ger färdighet lär någon ha sagt.


Nu var det gruppen som tränar och tävlar flitigt. De är skogsvana vilket så tydligt syns på löpfarten. Man är van vid att hoppa över vindfällen och driva på när det är slyigt.
Ska bli intressant att se hur många som är kvar om två-tre år. Förutsättningarna finns. Det är ett sammansvetsat gäng som verkar trivas ihop. En tydlig gemensam nämnare finns. Föräldrarna är orienterare. Det är bara att konstatera att detta är en nästan avgörande faktor. Det krävs stöd och uppbackning på hemmaplan. Men ... vad göra med talanger och andra intresserade som inte har supporten?

torsdag 13 september 2018

Vill ha ...

Igår var det nästan som julafton. Julafton, om man nu tycker det är häftigt med Apple-prylar typ iphone och ipad. Under knappa två kvällstimmar följdes höstens event via internet där nya produkter presenterades. Nu var det inte så mycket men ändå tre nya mobilmodeller och en ny smartwatch. Teknikutvecklingen är otrolig ... vill-ha-faktorn triggas igång. Men smakar det så kostar det. För värstingmodellen Iphone Xs Max med 512 gigabyte drar prislappen upp mot 20 000.

Appleeventet brukar vara en välregisserad tillställning och så även årets upplaga. Proffsigt värre med högt tempo, illustrativa bilder och kittlande videos.
Nu återstår att se om hushållet ska få utökning med någon eller några Appleprylar under de närmaste månaderna. Undrar om inte iphonen börjar få problem med batteriet 😉 ...

onsdag 12 september 2018

Klubbregi ...

Dagens veteranorientering arrangerades av den egna klubben. Hade inte någon funktionärsuppgift utan har valt att göra insatser av olika slag för ungdomsverksamheten istället. Nu brukar det aldrig saknas hjälpande händer och arbetskraft då flera gamlingar möter upp.


Terrängen runt Starkebo utnyttjades. Det är mycket sällan området används trots att det är orienteringstekniskt utmanande. Banornas sträckningar gick kors och tvärs utifrån en bokontroll som skulle passeras tre gånger. Det gällde verkligen att hålla koll på streck och siffror. Det är så lätt att göra fel. Har aldrig gillat banor av den karaktären just för felrisken. Men det är en bra modell när tävlingsområdet är begränsat. Annars är idén med bokontroll och slingor främst att splittra upp löparna på en bana. Idag var det dock samma alternativ för alla så det blev en del klunglöpning. Dock var det kul orientering i flack terräng. Detta som omväxling till ”bergsklättring” och tuff terräng som blivit signumet för kretsens veteranrace.


Dagen inleddes med sanslösa regnskurar vilket kanske bidrog till att startfältet inte passerade 100-gränsen.

tisdag 11 september 2018

Skräck ...

Strax efter tre på eftermiddagen för 17 år sedan satte jag mig i bilen i Trollhättan för hemfärd till Vänersborg. Hade föreläst på en konferens och det kändes skönt att det hela var avklarat. Satte på radion och fick höra en upprörd röst om en flygkatastrof i New York. Trodde först att det var något fejkat och påhittat men blev snabbt varse att det var allvar. Väl hemma slogs TV:n på och det var med chock och skräck man satt där i soffan ... i många, många timmar. Attackerna mot Twin Towers förändrade verkligen tillståndet i världen!



För några år sedan besöktes USA då yngste sonen med familj jobbade och bodde där. Vi reste runt och besökte bland annat New York Det starkaste minnet var besöket på platsen där "Twin Towers" stod. De två mörka och vattenfyllda kvadraterna skapade en andäktig känsla. I det intilliggande muséet visas hela den tragiska händelsen genom film, föremål och autentiska ljuduppspelningar. Det kändes starkt ... och man gick därifrån på mycket matta ben. 
Elfte september är sedan 2001 alltid förknippat med skräck och djup tragedi.

måndag 10 september 2018

Fundring ...

Vad händer med min röst? Gissar att många ställer sig frågan efter valutfallet. Den politiska kartan ser verkligen komplicerad ut och nästa fråga man ställer sig är: vem-tar-vem?
De politiska partierna har en del jobb att göra. Det lär bli en hel del sammanträdestid de närmaste veckorna och det kommer sannolikt sluta med kompromisser i de flesta stridbara frågorna. Det blir naturligtvis så att många av vallöftena bara kommer vara vackra vallöften. Kompromisser och eftergifter gör att utfästelser och löften blir urvattnade.



Någon tänkare sa vid något tillfälle: det är förödande att från början tänka i kompromisser men absolut nödvändigt att kunna leva med kompromisser. Jag tror att vi medborgare tydligt kommer märka detta. De starka påståendena och positionerandet kommer att mjukas upp. Överenskommelser och ge-och-ta-attityd kommer att bli tydligt även om det kommer att ta lite tid.

söndag 9 september 2018

Hjortsönda ...

Ingen helgdag utan tävling. I regnigt väder bar det av till Bälinge utanför Alingsås. Över 1000 startande hade sökt sig till OK Skogshjortarnas årliga arrangemang. Fin och orienteringskrävande terräng väntade. Kartan var högklassig och detsamma gäller banorna.


Dock var det en mystisk startpunkt som ledde till att många drog iväg åt fel håll. Vet inte om det var en medveten ”fälla” från banläggarens sida eller bara en slarvig placering.
Många misstolkningar blev det dock med både längre och kortare tidstapp.

I övrigt var det ett perfekt arrangemang och jag gissar att det lagts ner många frivilliga funktionärstimmar. Imponerande!

lördag 8 september 2018

Utmanande ...

Min moderklubb OK Gipen arrangerade Götaälvdalsträffen i kuperad och detaljrik terräng öster om Lilla Edet. Banläggarna hade fixat till orienteringstekniskt mycket krävande banor. Det var verkligen kul även om det var tunglöpt på grund av kuperingen och en hel del löphindrande sly på backen.


Det var ett högklassigt arrangemang med fin inramning och nära-till-allt på arenan vid Göta fotbollsplan. Trist att de inte fick mer än 300 deltagare. Men lite märkligt att inte fler tar chansen. Dock är det kanske terrängen som avskräcker en del. Det är tufft. Det är kuperat. Det är utmanande orientering.

fredag 7 september 2018

Val på gång ...

Idrott är stort i Sverige. Många är engagerade. Men ... i valdebatten nämns knappast landets största folkrörelse. Det är i och för sig inget nytt. Så brukar det vara i alla fall på riksnivå. Lokalt kan det hetta till emellanåt när det gäller satsningar på idrottsanläggningar och liknande. Men i allmänhet är det en icke-fråga.

Alla är överens om det mesta och ingen vågar nog heller utmana idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundet försöker ibland göra sin röst hörd men knappast några partiföreträdare nappar.
I år drivs frågan om att man vid byggandet av nya bostadsområden också ska vara pliktad att avsätta utrymmen för att idka idrott. Det gäller främst idrottshallar och fotbollsplaner. Man är inte lika tydlig med säkra utrymmen som vatten, luft och skog. Detta trots att flera idrotter upplever problem som vatten- och flygsporterna men också orientering. Mängden begränsningar, hinder och förbud har ökat de senaste decennierna. Undrar när detta blir en såpass het fråga att den tas med i en valdebatt?

torsdag 6 september 2018

Guld ...

Den 3:e april skrev jag i denna blogg:


"Dock saknas det lokala inslaget i elitklasserna. För tillfället finns det ingen som har rollen. Förhoppningsvis finns han eller hon nu i ungdomsklasserna och bidar sin tid. Med all respekt och all beundran för veteraner och annat "gammfolk" som presterar i sina respektive klasser men det skulle bara vara så bra för orienteringssporten i tvåstadsområdet med en men gärna flera fixstjärnor."


Under helgen infriades förhoppningarna och önskemålet. Arvid Björk, Trollhättans SOK, vann Ungdoms-SM i sprint som avgjordes i Gammelstad strax väster om Luleå. Tävlingsområdet var mycket flackt och banorna sträckte sig bland annat genom kyrkstaden med de många små och unika kyrkstugorna.





Den 2,5 kilometer långa banan hade 19 kontroller. Arvid tog ledningen redan till den första men tappade tiotalet sekunder till nästa och låg då bara på femtonde plats. Han avancerade starkt och vid den fjortonde kontrollen hade han en ledning på sju sekunder.  Ett försprång som behölls hela vägen in i mål. Med fem sekunders marginal

till tvåan Hugo Ericsson från Växjö bärgade han SM-guldet.


Det var verkligen kul!


onsdag 5 september 2018

Antikrunda ...

Dagens veteranorientering avgjordes på Stenungsön strax väster om Stenungsund. Kartan var ritad av en 15-årig kille som deltar i ett kartritarprojekt. Bra jobbat i ett område som inte är alltför lätt att kartera.



Som vanligt var det tuffa banor och ingen kan klaga på att man inte får valuta för startavgiften. Semestertiden är över och Hawaiibadet låg öde. Men det salta västerhavet har fortfarande behaglig badtemperatur. Det blev naturligtvis ett skönt och avsvalkande dopp efter strapatserna. Det har blivit många bad denna sommar/höst och frågan är om det blir ytterligare några.


tisdag 4 september 2018

Mysko ...

Ibland undrar jag själv om jag emellanåt är överdrivet kritisk och ibland felaktigt misstänksam. De senaste dagarna har ett flertal tidningar berättat om att en chokladdryck tagit slut på affärernas hyllor. Detta i sin har lett till efterlysningar och vittnesmål om mammor och pappor som inte kan servera sina telingar den populära chokladdrycken. Det sägs att pulvret nu också säljs på Blocket och naturligtvis till högre pris än normalt. 
Orsaken till bristen är enligt det tillverkande företaget att man installerat en ny tillverkningsmaskin. Dock har det varit inkörningsproblem, därav bristen. 

Nu till min misstänksamhet. Är allt detta "fake news" och/eller ett marknadsföringsknep. Pulvret tillhör ju knappast ett vardagligt och en absolut nödvändighet för människors tillvaro och folkhälsan men ändå ges det så mycket publicitet. Hade motsvarande utrymme köpts annonsvägen hade det sannolikt kostat multum. Är det skickliga marknadsförare som varit i farten eller är det journalister som låtit sig påverkas eller har tidningsredaktioner gjort bedömningen att detta tillfälliga stopp av utbudet har ett högt nyhetsvärde?

När jag nu står i begrepp att publicera dessa rader på bloggen slår det mig att jag plötsligt själv blir en länk som ger ytterligare näring och publicitet i frågan och detta till ännu mera glädje och "high fives" på det aktuella företaget eller reklambyrån de anlitar. 

söndag 2 september 2018

Usch, usch ...

Oj, oj, oj ... idag blev det sammantaget  16-18 minuter bomtid på en medeldistansbana. Detta i en mycket extrem terräng med toksvåra banor. Jag var inte ensam om detta. Många, många andra gjorde också rejäla misstag. Det ägnades mycket tid åt rannsakan efter loppet.




Trots en kartskala på 1:7500 för de äldre klasserna var det väldigt svårt att läsa kartan på grund av detaljrikedomen. Ska det vara på detta sätt i fortsättningen måste en ännu större kartskala till.

Terrängen var extrem och jag förstår att kartritaren varit tvungen att selektera mängden detaljer men det i sin tur leder till tveksamhet och otydlighet.
Kontrollerna i sin tur var gömda i det höga gräset och höstens rikliga sly. Det gällde att ha tur, mycket tur.

Vän av ordning undrar naturligtvis hur allt detta kan hända trots utbildade banläggare och kontrollanter.
Själv tror jag att alltför ofta sker banläggningen idag framför datorn. Terrängen kollas sällan av vad gäller kartprecision, växtlighet, framkomlighet och sikt. 
I datorn kan exempelvis detaljrika partier zoomas in och förstoras och framträder då tydligt. Det blir helt annat på verklighetens karta. 

Många av banorna på dagens tävling i Kungälvs OK:s regi var rent teoretiskt och på dataskärmen helt OK men inte i praktiken. Höga slyområden, igenvuxna stigar och svåridentifierade terrängdetaljer bidrog till detta.

Det goda rådet till framtidens banläggare är att vistas mer ute i terrängen för att stämma av och kolla in utifrån löparnas perspektiv.

Nu är det bara att lägga helgens två tävlingar till handlingarna som det brukar heta. Eftermälet är tyvärr ingen höjdare. 

lördag 1 september 2018

Elitmöte ...

Denna helg gör världseliten upp i ytterligare en omgång av Världscupen. Det är fullt upp om man ska följa landslagets alla aktiviteter. VM är överspelat och då känns det lite så där lagom intressant att följa de tre disciplinerna.
Det tyckte också TV-sporten på fredagskvällen. Inte ett ord om att Sverige vann både herr- som damklassen på den inledande långdistansen.
Det blev ytterligare guld till Sverige under lördagen på den nya distansen prolog + jaktstart på medel. Dessutom två silver! Imponerande och dramatiskt att följa livesändningen.

Men ... med jaktstart utifrån ganska små differenser på prologen blev det mycket sällskapsresa och Följa John speciellt i herrklassen. Ett dussin löpare dunkade in i mål på några sekunder.
Terrängen på detta för-VM i Östfold, Norge, såg fin ut. Det var inte lika fint på Aleträffen som avgjordes i skogarna öster om Bohus. OMG vad mossarna sög och oj vilka vägvalstabbar det blev. Det blev rejält med tidstapp även på kortare sträckor genom sankmarker. Den varma sommaren med vatten i mossarna har uppenbarligen fungerat som drivbänkar för gräs och sly.

Ny tävling väntar imorgon i samma område men då är det medeldistans. Dessutom ska det enligt terrängbeskrivningen handla om banor huvudsakligen i de branta och detaljrika sluttningarna ner mot Göta älv.