onsdag 30 september 2020

Målet uppnått ...

I mitten på juni bestämde han sig ... bad hundra dagar på raken. Nu handlade det inte om pool eller badkar utan i hav eller insjö. Igår nådde han målet. Det har varit omväxlande från långbad i härliga och varma salta böljor till snabbdopp i kylig insjö med isig vind. Det har varit bad/dopp mitt på dagen eller under sen kvällstimma. Inget hindrade barnbarn #2 att uppnå det han hade föresatt sig. Igår kväll var det finaldag. Föräldrar och farföräldrar utmanades att också bada denna kväll. Utmaningen antogs!




Dagen till ära var det vindstilla och kvällssolen sken härligt över Vassbotten. Vattengraderna hade nu sjunkit till 14 och det var friskt (=kallt) men som vanligt härligt ... efteråt! Insatser och uppnådda mål ska premieras. Det blev en ny badrock och princesstårta som belöning. 


tisdag 29 september 2020

MTB-orientering ...

Klubbkompisen Johan Hellman cyklade hem en femteplats när SM i mtb-orientering avgjordes strax norr om Norrköping den gångna helgen. En stark insats av en 41-åring i H21-klassen!





Noterar att det inte är särskilt stora startfält vilket förvånar. Ser många, många mtb-cyklar nuförtiden men flertalet väljer uppenbarligen att cykla längs märkta leder. Det är märkligt och man kan undra varför inte fler har hittat till denna orienteringsgren. Kanske är det för okänt, kanske är det för mycket fokus på cykelmomentet eller ja vad kan det bero på? 

Skidorientering har en liknande problematik men där är det framförallt den oregelbundna snötillgången som ställer till det. 

Testar mtb-orientering någon gång varje år och det är kul. Detta så länge som att inte för mycket fokus och koncentration måste inriktas på cyklingen. Är det för knixiga och slingriga stigsystem med mycket stenar och rötter som underlag är det inte roligt.

söndag 27 september 2020

I dessa tider ...

Inte en tillstymmelse till folksamling, absolut ingen trängsel och inga problem att hålla avstånd. Så kan man karaktärisera helgens orienteringsarrangemang. Man vistas vid sin bil  i familjekretsen eller tillsammans med dem man vardagligen umgås med när man inte springer sin bana. Skogssporten har hittat ett koncept som ligger i linje med alla restriktioner och rekommendationer. Sedan finns det naturligtvis åtgärder som emellanåt ter sig minst sagt märkliga.





Idag mötte vi ett märkligt påbud: Tävlingen är endast öppen för fast bosatta i Sverige.


För några veckor sedan var det två västsvenska arrangörer som i sin tävlingsinbjudan skrev: vi förbjuder 70 + att delta!


Under gårdagen hade klassindelningen ändrats till tioårsintervaller. En åtgärd som inte har den minsta koppling eller någon som helst relevans till den rådande pandemin.


Det blir kanske på detta sätt när man i sin iver tar i lite väl mycket och överagerar.


lördag 26 september 2020

Helg i Sjuhärad...

Kontrasten var skön. Torsdagens veteranorientering var riktigt uschlig. Idag var det underbar terräng visserligen kuperat men framförallt inte en massa hindrande sly, pinnar och bush. Detta i skogarna söder om Landvetter flygplats. Bra banläggning där svårframkomliga områden kunde undvikas. 

Det var ett tvådagarsupplägg, alltså tävlingen genomförs under dagarna två. Ett "coronasäkrat" upplägg där drygt halva startfältet springer en dag och andra halvan nästa dag. Som vanligt under dessa tider är startfälten rejält utspridda och inte heller idag skymtade jag en enda löpare i skogen. Efter målgång gäller ändrade rutiner typ ingen dusch samt omklädning i direkt anslutning till bilen. Men eftersnack hinner man med.




Denna helg väntar ytterligare en tävling strax utanför Tranemo. Därför blev det ännu en gång denna höst hotellboende. Det känns nästan som vanligt även om hotellkorridoren ekar tom och det är mycket glest mellan gästerna i restaurangen. 

Det är verkligen kontraster både i stort som i smått!

fredag 25 september 2020

Återbesök ...

En halvår mellan fotona tagna vid Toltorp beläget på norra delen av Hunneberg. Vi var där en underbar vårdag i samband med att kontroller besöktes i Naturpasset. Vi tyckte att platsen var idyllisk på många sätt och därför passerade vi igen på dagens cykeltur i höstkylan. 





Kontrollskärmen i plast var "luggsliten" efter en sommar med växlande väder. Undrar hur många som besökt platsen det gångna halvåret. Just i pandemitider passar aktiviteten Naturpasset bara så bra och har sannolikt tilltalat många.


torsdag 24 september 2020

Uschligt ...

Vi möttes av repliker typ ... det var för djävligt ... bara bush ... har ni åkt hit från Vänersborg, VARFÖR  ... det var årets prövning ... nej, fy! Vi hade sen startgrupp denna torsdag på Skaraborgs veteranorientering och därför kunde vi växla några ord med tidigt startande som tagit sig i mål. Uppenbarligen var det ingen höjdare vad gäller terrängens beskaffenhet strax utanför Skara. Detta var i och för sig ingen nyhet. Sedan tidigare är området "döskallemärkt" men så ställer man hoppet till banläggarna att dessa ändå valt stråk med någorlunda hygglig framkomlighet. Så var det inte även om man kan tro det vid första anblicken på kartan. 





Det var överlag uschligt, pinnigt och svårgenomträngligt och då är det bara att kriga på och ta det hela som "pannbensträning".

Så här i efterhand undrar man hur arrangörerna tänkte? Varför välja ett riktigt grisigt område för pensionärskategorin varav några passerat 90-gränsen? Varför placera kontroller i täta buskage? Varför, ja varför? Tyvärr tror jag att det handlar om "skrivbordsbanläggning". Man skissar på banor hemma vid köksbordet. När det så är dags för utsättning av kontrollerna upptäcker man att terrängen inte är som kartan förespeglar men då är det oftast för sent att göra förändringar.

De omkring 180 som kom till start är ett härdat släkte. Genom åren har man skolats och tränat i alla möjliga terrängtyper så man ojar och gnäller en stund för att sedan konstatera det-var-det-det!


onsdag 23 september 2020

Två löp ...

Veckan har inletts med två orienteringslöp. I måndags handlade det om företaget GKN:s sedvanliga arrangemang. Detta alldeles i närheten av Vänersborg i en liten "skogsenklav" mellan motorvägarna. Ett läckert och omväxlande terrängområde som sällan utnyttjas. Huvuddelen av deltagarna jobbar på företaget men även lite annat "löst" folk brukar delta under den sena eftermiddagen.




Onsdagsförmiddagen var avsatt för veteranorientering med Trollhättans SOK som arrangör. Ett 75-tal mötte upp i den flacka och detaljrika skogen mellan Trollhättan och Sjuntorp. Det handlade om kul och omväxlande banor med både lättlöpta stråk och partier med mycket utmanande orientering. 

Höstsolen lyste behagligt och flertalet dröjde sig kvar efter loppet för eftersnack och detta naturligtvis på behörigt avstånd från varandra. Det konstaterades med ödmjukhet vilken ynnest det är att vara orienterare i dessa pandemitider. Med små åtgärder kan arrangemang anpassas så att det inte blir någon trängsel och att avstånd till andra kan hållas.


måndag 21 september 2020

Mullsjölöpare ...

Mellan TV-koll på orienterings-SM under helgen hanns en tävling med strax norr om Mullsjö. Det bjöds på relativt lättorienterad terräng med huvudsakligen god framkomlighet. Den märkliga restriktionen att slopa tävlingsklasserna 70+ medför att veteraner då väljer att tävla i yngre åldersklasser. Det medför att exempelvis klassen H65 blir gigantiskt mycket större än någon annan klass. Så var det också igår och det syns i applikationen Livelox där man kan lägga in sin GPS-rutt. Det blir verkligen en färggrann bild.




Lokaltidningen var på plats och tidigt denna morgon landade en digital variant i mejlboxen. Inte varje dag man blir ”publicerad”.








söndag 20 september 2020

SM-koll ...

I dagarna två har orienterings-SM kollats in på TV. Extra kul när tävlingarna avgjordes i områden där man själv tävlat och tränat ett antal gånger genom åren. Det var tufft, bökigt och bushigt samt mycket orienteringskrävande. 




Man imponeras verkligen av dagens elitlöpare med sin löpintensitet och skicklighet. Man imponeras naturligtvis också av de två giganterna i svensk orientering för tillfället, Tove Alexandersson och Gustav Bergman. 


Lördagens sändning var riktigt bra med spännande gps-inslag och påpassliga intervjuer. Det var inte lika bra idag. Långdistansen är och blir utdragen. Bitvis var det segt med närbilder på svamp, skalbagge och rotvälta. Men mycket kloka speakerreflektioner och närbilderna på koncentrerade och fokuserade löpare har så mycket att lära yngre generationer - hoppas att man kollade, lyssnade och tog till sig!

lördag 19 september 2020

Man undrar ...

Hur tänkte dom där ... ja så funderar man emellanåt när man sett något eller hört något som överraskat eller förvånat eller både och ... hur tänkte dom där? 

Igår fanns anledning att ställa frågan efter läsning på Orienteringsförbundets hemsida. Med stolthet proklamerades: Prestationspriset – ett helt nytt SM-pris att fightas om!





Ett pris där de bästa prestationerna i förhållande till den egna förmågan ska uppmärksammas. Alltså ett pris vid sidan av de som vanligtvis utdelas i elit- och toppidrottssammanhang som guld, silver och brons. Nu är det ingen jury som ska utse detta utan det handlar om sifferexercis utifrån analysdelen i sträcktidsprogrammet Winsplits. Alla initierade vet att underlaget inte är särskilt vederhäftigt.


Susanne Söderholm, Svenska Orienteringsförbundets chef menar att priset har sitt berättigande; vi pratar ofta om att vi ska fokusera på prestation – inte resultat, så det här priset ligger helt rätt i tid!


Själv har jag alltid levt med uppfattningen att i mästerskapssammanhang typ SM råder en en mycket tydlig, klar och enkel logik: snabbast i mål blir svensk mästare! Men nu ska tydligen nya tankesystem och synsätt etableras och dessa ska dessutom officiellt belönas. Man undrar så där i förbigående vilken löpare som med stolthet tar emot priset efter att exempelvis ha kommit 38:a visserligen utan misstag men med låg löpfart och en känsla av en medioker insats.


Reaktionerna har naturligtvis inte låtit vänta på sig. På olika diskussionstrådar florerar omdömena:


Det är ju inte ens en prestation, årets fegis borde priset kallas. Har man inga bomtider på SM och inte vinner så har man inte spänt bågen.


Vilka mer saker kan vi tävla om för att inte bara fokusera på de som är bäst?

Gissa din tid?

Närmast tid mellan kval och final?

Snabbaste tiden från målgång till utstämpling?

Minst antal steg i förhållande till kroppslängd?

Högst maxpuls?


Vilket trams!


Jösses, är det första april idag?


Ja man undrar verkligen: hur tänkte dom där ... alltså hur tänkte Orienteringsförbundets ledning typ styrelsen och kansliets tjänstefolk?!?


fredag 18 september 2020

Nio år sedan ...

Den 18 september 2011 var en söndag. Idag är det nio år sedan VSK arrangerade stafett-SM. 333 lag kom till start i det gråa och småruggiga vädret.




Runt lunchtid korades 2011 års svenska mästare i stafett. Detta efter spännande och utslagsgivande tävlingar. Vilken dramatik det blev, speciellt i herrklassen. På arenan skapades en härlig stämning av skickliga speakers och en skogsspeaker.

Arrangemanget blev en fullträff alltifrån invigningsceremonin, där Hanna Sandgren trollband alla med ett fantastiskt framförande av nationalsången, till den avslutande prisutdelningen. Du som vill återuppliva och minnas SM-stafetten kan gå in på SM-bloggen. Klicka på länken till höger.

torsdag 17 september 2020

Badkväll ...

En solig och härlig höstdag och veteranorientering i Alingsås. Inget kunde hindra en resa dit. Banorna som väntade var tuffa, minst sagt! Men vad gör det när orienteringsutmaningen var av så hög klass.




När kvällsskymningen närmade sig ägnades tid åt att städa klubbens förråd av kontrollskärmar och annat smått och gott. Det är mycket som används när aktiviteterna är många. Detta i väntan på att barnbarn #2 skulle bli klar med torsdagsträningen. Han jobbar av sitt beting med att bada 100 dagar i sträck och då får man hänga på även om lufttemperaturen var omkring 10 grader och mörkret infunnit sig. Det är faktiskt himla skönt ... efteråt!

onsdag 16 september 2020

Veteranarrangemang ...

Ett 70-tal veteraner dök upp på dagens orientering i Ursandsskogen strax nordväst om Vänersborg. Ett "coronaanpassat" upplägg med få funktionärer och mycket "självservering". Det fungerade utmärkt. Tillvaron var skön denna förmiddag med sol, blå himmel och skönt löpväder.




Arrangemanget samordnades med andra aktiviteter typ ungdomsträning och "Veckans banor". Kan tyckas vara självklart men så har det inte alltid varit. Har alltför många gånger upplevt dubbel- och trippelarrangemang under samma dag eller vecka som bara slitit ut banläggare och andra funktionärer.

En annan noterbar faktor har varit ambitionen att skära ner på antalet funktionärer/medhjälpare. Det har inte heller alltid varit en självklarhet. Många gånger har vi överbemannat olika funktioner och varit för ambitiösa med att tillrättalägga både det ena och andra. Det fungerar genom att låta deltagarna själva agera och ta ansvar.


För egen del blir det nu lite "arrangörsvila". Det gäller att dela på arbetsuppgifter och noterade på OL-sektionens senaste möte i klubben att det inte är någon akut brist på medlemmar som vill åta sig ett arrangemang typ Veckans bana eller nattrace.

tisdag 15 september 2020

Skön kväll ...

Den sena eftermiddagen tillbringades vid kontroll 107 där klubbens ungdomar hade en bokontroll. Sol, blå himmel och omkring 20 grader och vindstilla. En underbar höstkväll där älgflugorna var de enda som störde. Dessa envisa små äckliga varelser har en otrolig förmåga att krypa in i håret, även om man inte har så mycket och det man har är tunt.




Kvällens träning utnyttjade samma banor som ska användas vid morgondagens veteranlöp för alla hugade pensionärer och daglediga i närområdet. Alltid svårt att beräkna hur många som dyker upp speciellt i pandemitider. Men de som tar sig till Ursand strax väster om Vänersborg kommer inte att bli besvikna. Terrängen är fin och omväxlande med flacka detaljfattiga områden och lite mer detaljerade partier. Efter loppet kan den som vill svalka av sig i Vänerns böljor.

måndag 14 september 2020

Heldag ...

En lång måndag i orienteringens tjänst. Under förmiddagen artikel och resultatutdrag till lokaltidningen TTELA  från helgens orienteringstävlingar. Sedan bar det av till skogs. Utsättning av kontroller och SI-enheter för ungdomsträning och Trestads veteranlöp på onsdag. Det blir en del prylar att släpa på. Skogen var underbart skön denna halvsoliga och  uppåt 20 grader varma höstdag. Efter tre timmar bar det iväg till klubbstugan för ett kort utomhusmöte med en av medhjälparna på onsdag. Vi har ambitionen att fixa hela arrangemanget med bara fyra funktionärer. 




Eftermiddagen tillbringades framför datorn. Inledningsvis gjordes några revideringar på kartan då det i terrängen skett lite förändringar typ nytt hygge och jakttorn som flyttats. I applikationen PurplePen gjordes sedan justeringar av de fem banorna då alla tänkta kontrollpunkter inte var helt OK. Dessutom fastställdes kontrollbeskrivningarna innan pdf-filer skapades. Dessa ska under morgondagen färgkopieras.

Nästa moment bestod i att ladda upp kartor och banor i applikationen Livelox så att deltagare efter sina lopp kan ladda upp gps-rutten till allmän beskådan.

Inget datastrul denna gången och därför kändes det bara så skönt när säkerhetskopior laddats ner på usb-stickan.


Nu återstår bara ett kvällsmöte med klubbens OL-kommitté via Skype då senhöstens orienteringsaktiviteter ska bestämmas och arbetsuppgifter fördelas. 

söndag 13 september 2020

Snabblöpt ...

Vaknade denna morgon upp i en för mig okänd säng. För första gången på över ett halvår övernattade vi på hotell i Ulricehamn. Det var skönt att checka in efter gårdagens lopp i Tvärred. Kroppen var lite småfrusen och skitig och därför var duschen så efterlängtad. På kvällen blev det en trerätters i den ganska så folktomma restaurangen. Kändes skönt att få bli serverad och uppassad.




Det blev en lång sovmorgon då starten på Hökensåsmedeln först var klockan ett för Vänersborgs SK. Det bjöds på mycket lättlöpt terräng och lätt orientering. Omkring 600 deltagare var på plats och äldst i gänget var 87-årige Peo Bengtsson. Känner honom väl sedan många, många år tillbaka. Han var lite halvtjurig ... förstod inte varför Orienteringsförbundet har stängt ner tävlingsklasser för äldre. Han "tvingas" därför gå ner i klassystemet och måste då tävla mot mycket yngre konkurrenter och detta på banlängder som inte riktigt är anpassade för hans ålderskategori. Antydde att du kan väl springa en öppen klass med anpassad banlängd ... aldrig i livet jag håller på med orientering för att tävla, så är det bara!

lördag 12 september 2020

Ensamt i skogen ...

Denna lördag bar det iväg till Tvärred sydväst om Ulricehamn. En medeldistanstävling väntade i lite kuperad och detaljfattig terräng. Framkomligheten var verkligen god, kontrollerna tydliga och sammantaget var det huvudsakligen lättorienterat.




Av restriktionsskäl är tävlingen upplagd på två dagar med rejält utspridda startgrupper. En åtgärd som kan tyckas vara lite märklig och känns som "over-do".  Smittorisken måste vara otroligt liten om inte minimal. Mycket glest på parkeringsområdet, glest vid starten, synnerligen ensamt och glest i skogen och glest vid målet. Man hejar och växlar några ord med andra vid parkeringen och naturligtvis på vederbörligt avstånd. 70-plussare får tävla i en lägre årsklass vilket har som konsekvens att H65-klassen samlar riktigt många. 70-plussare är konfunderade.

Resultatlistan blir följaktligen klar först sent på söndag. Men då har vi dragit vidare till en annan tävling och med ett annorlunda upplägg. Då avgörs tävlingen på bara en dag. Kan konstateras att åtgärder och handlingar vad gäller restriktioner tolkas och tillämpas på olika sätt.


fredag 11 september 2020

Bortavistelse ...

Jodå, det blev ytterligare några timmar i lingonskogen denna höst. Det är inte så att förrådet sinar men man kunde bara inte låta bli att plocka igen. Men idag var det nog årsfinal. Det handlar ju inte bara om att plocka utan rensning tar tid och sylttillagningen kräver sitt. Sedan börjar nu också skogens röda guld bli övermoget.




Skogen börjar nu långsamt anta höstkostymen. Det känns också i luften, det där lite krispiga och kylslagna. Det har också sin tjusning även om jag föredrar sommarvarmt.

Kommande helg väntar två orienteringstävlingar i de östra delarna av Västergötland. För första gången på ett drygt halvår blir det nu övernattning på hotell. Vanligtvis brukar vi spendera åtskilliga nätter på hotellsängar under sommarmånaderna men 2020 är ett annorlunda år på så många sätt. Ska bli spännande att se om vi blir ensamma på söndagens frukostbuffé.

torsdag 10 september 2020

Rekorddeltagande ...



Förra torsdagen drog vi till Skaraborg för veteranorientering och det blev återbesök idag. Denna gång väntade orientering i Vinninga utanför Lidköping. Arrangörerna LVSK kunde räkna in hela 185 startande denna underbara höstdag med solsken och blå himmel. Det var rekorddeltagande sedan aktiviteten startade för några decennier sedan. 

Arrangemanget var anpassat till restriktioner av olika slag typ utdraget startfält, stora parkeringsytor och inga trängselrisker. Det fungerade väl, precis som det gjort vid alla orienteringsaktiviteter den senaste tiden.


Men ... Orienteringsförbundet skriver i sina anvisningar: vi avråder personer över 70 år att delta vid så kallade veteranorienteringar. Orienterare brukar generellt vara "lydiga". Man följer de regler och anvisningar som fastslagits. Men uppenbarligen råder just nu en avvikande attityd. Detta gäller inte bara i Västergötland utan runt om i landet. Utbudet av veteranorienteringar handlar om 8-10 arrangemang varje vecka.

Förbundsledningen bör sannolikt fundera kring vad det är som har hänt. Har 70-plussarna blivit trotsiga och obstinata ... förstår de inte sitt eget bästa !?! 

Kanske är det så att uppmaningen var lite för hård och kategorisk. Kanske skulle man i en bisats tillfogat ordalydelsen: Vi avråder personer över 70 år att delta vid så kallade veteranorienteringar ... om trängsel inte kan undvikas och det inte är möjligt för deltagare och funktionärer att hålla avstånd.

Det är alltid lätt att komma med råd i efterhand. Efterklokheten är ju en exakt vetenskap! Dock är det kanske så att aktiviteter utomhus, utan trängselrisker och närkontakt är acceptabla.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, antyder detta vid dagens presskonferens när han på reflektionen "Många äldre ser att smittotalen är låga, men samtidigt råden är stränga för 70-plussare" svarade:


Vi håller på att titta på att ge tydligare råd, vi kan uppleva att en del personer kanske har tagit de här råden som lite strängare än de var tänkta. Det finns mer öppningar än en del känt.


Men bortsett från detta så var det kul orientering även om det var förhållandevis lätt och löpvänligt. Den flacka och detaljfattiga terrängen var en rejäl kontrast till de kuperade och många gånger svårforcerade skogsområdena vi vanligtvis brukar möta.


onsdag 9 september 2020

Mästerskap ...

Det finns många olika typer av mästerskap i idrottsvärlden så också inom orienteringssporten. Förr var det oftast så att att dessa tävlingar var begränsade, typ tillhörde man inte en speciell klubb fick man inte delta. På senare år har detta luckrats upp. Nu kan man exempelvis springa DM i vilket distrikt som helst fast naturligtvis tävlar man då inte om mästerskapsplaketten eller medaljen.

Igår kväll var det den västra Skaraborgskretsens sprintmästerskap och det blev premiärdeltagande i detta evenemang. Start och mål var förlagt i samhället Vara som bjuder på varierande bebyggelse men utan några höjdskillnader eller slingrande vägsystem. Huvudsakligen ganska lättorienterat men så finns det områden med komplexa byggnader, höga staket och och inhägnade områden som genast utmanar orienteringsskickligheten.


Den lilla klubben Ryda SK arrangerade och bjöd på bra karta, bra banor och bra arrangemang. Få funktionärer var inblandade utan att detta på något sätt inverkade på det rent sportsliga. Ett toppenarrangemang med andra ord i dessa restriktionstider.




Äldsta barnbarnet utmanade sig själv genom att lämna sin egen tävlingsklass, H14, och istället gå upp i H21. Redan vid den första kontrollen tog han ledningen och drygade ut tätplatsen undan för undan. Det höll hela vägen och i mål var han dryga halvannan minut före tvåan. Han var riktigt nöjd då inga misstag/tidstapp kunde registreras till någon av banans 19 kontroller.

Det blev ytterligare två segrar till familjen då även lillebror och mamma toppade sina klasser.

tisdag 8 september 2020

Skördetid ...

Gårdagen var en skördedag. Projektet potatisodling 2020 gick i mål. Ett hugskott under våren där mycket omsorg ägnades åt att få sättpotatisen i jorden på ett klokt sätt. Tillhör själv inte sakkunskapen på området utan hejades på av tvenne svågrar.




Sommarmånaderna med både blöta och sol gjorde gott och många knölar krafsades fram. Dessa sorterades i olika storlekar och då konstaterades att skörden blev god. Så god att några hinkar levererades till ätteläggen. Dagen till ära fixades rårakor av råvaran vilket i kombination med den nyligen kokta lingonsylten blev en höjdare.





måndag 7 september 2020

Utvärdering av Vänersborgsmedeln ...

Redan året innan coronapandemin bröt ut hade Vänersborgs SK tilldelats ett tävlingsarrangemang den 30 augusti 2020. 

I mitten på mars eskalerade pandemin och det blev mer eller mindre tvärstopp för all orienteringsverksamhet. Det gällde naturligtvis också det egna arrangemanget även om det fanns förhoppningar om att pandemin skulle plana ut och att vi skulle kunna arrangera.

Det blev efterhand allt mera uppenbart att vi inte skulle kunna arrangera som vanligt. Påbuden och restriktionerna var många från myndigheter, Riksidrottsförbundet och Orienteringsförbundet. Mycket var svårtolkat, de dubbla budskapen var flera och logiken saknades emellanåt. 

Orienteringsförbundet (både centralt och på distriktsnivå) upplevde vi vara passiva, avvaktande och initiativlösa.

Under försommaren togs ett mer eller mindre formellt beslut att ändå försöka genomföra arrangemanget utifrån de begränsningar som gällde.


Riskanalys

Det första vi gjorde var att identifiera alla tänkbara situationer, små som stora, under ett tävlingsarrangemang där det kunde finnas risk för trängsel, smittspridning och situationer där det inte var möjligt att hålla minst två meters avstånd till andra oavsett om man var tävlande eller funktionär. Vi konstaterade också och utgick ifrån att det fanns ett dubbelt ansvar. Vi som arrangörer ansvarar för att ordna förutsättningarna för säkert deltagande, deltagarna ansvarar för att hålla avstånd till varandra och följa arrangörens instruktioner. 

Utifrån analysen formade vi ett upplägg som vi ansåg vara "coronasäkrat" och vi fastslog och utformade en inbjudan. I detta läge kom propåer och uppmaningar om att skicka in ett särskilt omfattande formulär som gick ut på att analysera riskfsktorer etc. innan en inbjudan fastställdes. Vi upplevde (och suckade också) att man inte insåg att vår inbjudan och vårt upplägg utgick från en mycket noggrann och omfattande riskanalys. 

Parallellt fångande vi in idéer, uppslag och tankar som fanns hos andra klubbar. Det pågick försök med flera alternativa arrangemang. OK Gipen planerade att ha en tävling dagen innan och vi hade tillsammans idéutbyte om både det ena och andra.


Åtgärder

Nedan exempel på ett antal olika åtgärder, både stora som små, som vidtogs utifrån den övergripande intentionen att minimera smittspridning genom att undvika trängsel och möjliggöra för deltagare och funktionärer att hålla avstånd.


- Två från varandra helt skilda tävlingsområden. Många kontroller för att minimera risken för "kontrollträngsel".

- Ingen arena utan deltagarna byter om vid respektive bil.

- Inget målupplopp.

- Ingen dusch, ingen barnpassning, ingen marka och ingen prisutdelningsceremoni.

- Deltagarna fördelas i begränsade startgrupper för respektive tävlingsområde utspridda på 6-7 timmar utifrån önskemål och tillgång. Fri intervallstart inom respektive startgrupp. Vi kalkylerade med omkring 500 deltagare.

- Ingen direktanmälan tävlingsdagen.

- Ingen skuggning tillåten. Detta för minimera antalet individer på samma plats samtidigt.

- Startfållor med minimumavstånd på två meter mellan varje.

- Lös kontrollbeskrivning i respektive kartfodral och inga sträcktidslappar efter utstämpling. Detta för att minimera risken för kontaktsmitta.

- Liveresultat online via internet/mobil, alltså inga resultattavlor.

- Priser skickas ut i efterhand.

- Klart färre funktionärer än normalt.

- Funktionärer vid utstämpling sitter inomhus bakom glasruta.

- Riklig tillgång till handsprit vid exempelvis toaletter, startbord, vattenkran.

- Uppmaning till deltagare att anlända så nära start som möjligt och åka hem snarast efter loppet.

- Uppmaning till deltagare att hålla avstånd till andra oavsett ålder. Detta genom skyltar/uppmaningar på strategiska ställen.

- Möjlighet att lämna återbud dagen innan pga av sjukdom. Enbart en avanmälningskostnad på Kr 25:- debiterades.


Genomförande

Ett gediget förberedelsearbete gjordes av alla funktionärer utifrån de intentioner tävlingsledningen hade. Dagen till ära var också vädergudarna på allra bästa humör; solen sken, himlen var blå och graderna pendlade mellan 15 och 20. Omkring 550 löpare var anmälda. Ett 15-tal av dessa anmälde i förväg att man inte kunde starta pga sjukdom.

Under hela den långa tävlingsdagen med första start 09.00 och siste löpare i mål omkring 16.30 gjorde vi en kontinuerlig och regelbunden uppföljning av läget vid parkering, starter, i terrängen, vid målen och utstämpling. Fokus var att identifiera eventuell trängsel, anhopning av tävlande eller köer. Nedanstående bildsvit ger en god bild och sammanfattning av hur det var hela tävlingsdagen.




Vi kan bara konstatera att alla åtgärder som vidtagits fungerade. Vi upptäckte aldrig någon som helst trängsel eller tendenser till detta. Det fanns inte heller någon köbildning eller skeden där det inte gick att hålla minst två meters avstånd till andra. 

Detta konstaterande bekräftades också i efterhand av de funktionärer som under hela dagen bemannande  parkeringen, toaletter, starten, målet och utstämplingen.


Reflektioner

- Vi hade kunnat ta emot ytterligare 500 deltagare. Detta genom att öppna upp ytterligare ett helt skilt skogsområde (direkt väster om den långa parkeringsvägen) samt att parkera på båda sidor om den breda vägen och att utnyttja hela sträckningen tills vägen slutar.

Nu var det inte aktuellt då vi inte hade gjort några begränsningar vad gäller antalet starter. Hade det blivit fler anmälda hade vi istället öppnat fler startgrupper, alltså förlängt tävlingsdagen.


- Anmälningssystemet "Eventor" måste utvecklas för att på ett enkelt sätt kunna hantera anmälningar i startgrupper och fri intervallstart. I dagsläget är det för många moment som deltagare måste göra innan en anmälan är genomförd. Många missade att göra startgruppsanmälan.


- Vi tillämpade ett system med lös kontrollbeskrivning i kartans plastficka. Denna fick läggas i  angivelseficka och dessutom tilläts deltagarna att kolla på kartan några sekunder i förväg. Här hade det räckt med att bara tillåta att kontrollbeskrivningen fick tas ut innan startstämpling.


- Systemet med val av startgrupp/timma och fri intervallstart inom respektive startgrupp uppfattades som mycket positivt.


Slutord

Vi är mycket nöjda med utfallet och det är få förändringar vi skulle vidtagit ifall vi fick göra om arrangemanget. Initialt var det osäkert. Det fanns från Orienteringsförbundet inga anvisningar eller goda råd av hur en tävling skulle kunna läggas upp utifrån restriktioner och påbud. 

Vi upplever också att alla tävlande och funktionärer verkligen tog ansvar och respekterade förhållningssätt, anvisningar och föreskrifter. Coronapandemin är synnerligen allvarlig och kräver ett strikt förhållningssätt men vi tycker att vi med vårt arrangemang visat hur vi trots det ändå kan levandehålla orienteringsidrotten och genomföra en tävling.


söndag 6 september 2020

En dag till ...

Ytterligare en dag i Bredaredsskogen. Det handlade om en medeldistanstäving i ett terrängområde utan en massa bush, pinnar och ris. Kul banor och ett bra arrangemang med ett minimum av funktionärer. Det fungerade alldeles utmärkt och det var en fingervisning om hur framtida arrangemang kan gestalta sig.




Äldsta barnbarnet briljerade med ytterligare en seger och det gällde också farmor Gunilla. Nu börjar hösten tränga sig på och det märktes genom det kylslagna vädret. Men ... även om det är höstdagar så bangar inte barnbarn #2 vad gäller det dagliga badet. Innan kvällssolen försvann hann vi med ett dopp i vattnet som nu mäter omkring 16 grader. Vi får väl se hur länge ett kvällsbad lockar ...

lördag 5 september 2020

Så det kan bli ...

Denna lördag var utbudet stort vad gäller orienteringstävlingar. Många distrikt har DM-tävlingar och dessutom erbjuds alla hugade andra arrangemang. Vi valde Bredareds långdistans strax norr om Borås. Som alla andra tävlingar var det ett "coronaanpassat" upplägg. Vi börjar nu se olika varianter av denna anpassning och själva upplevde vi denna lördag verkligen begreppet "distansering". På banan såg jag inte en enda annan person, oj så ensamt det var. Långt mera öde än det brukar vara under "normala" förhållanden. Ingen som helst närkontakt och inte heller någon avståndskontakt utan mera känslan av att vara eremit och enstöring ... vid starten, vid alla kontrollpasseringar och vid målet. Orienteringsarrangörer har verkligen ansträngt sig och lyckats med att leva upp till alla restriktioner och föresatser. Idrottsministern och hennes underhuggare borde egentligen avsätta tid för ett besök i orienteringsskogarna.




När man ögnar igenom alla tävlingsresultat på sajten Winsplits gör man en intressant iakttagelse. Den äldsta klassen H65 är oftast störst. På den egna klubbens arrangemang, Vänersborgsmedeln, var detta mycket påtagligt. H65 samlade hela 46 löpare. De näst största klasserna var H16 och H50 med 31 deltagare i respektive klass.

Nu beror inte detta på att årskullarna 65-69 är exceptionellt stora utan orsaken är orienteringsförbundets påbud "Vi rekommenderar arrangörer att låta klasser D/H70 och uppåt utgå vid tävlingar". Detta i sin tur bygger på Folhälsomyndighetens generella och övergripande påbud "medborgare som är 70 år eller äldre ska begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt under den rådande pandemin".


Nu tummas det på denna uppmaning . 70-plussare har uppenbarligen konstaterat att om man vistas utomhus, i skogen, och deltar i "coronasäkrade" aktiviteter utan närkontakt, där man undviker trängsel och håller avstånd så är med största sannolikhet risken att bli smittad minimal. 

När då arrangörer stryker de äldre tävlingsklasserna blir följden att man "går ner" en klass och väljer att tävla mot yngre konkurrenter.

Man trotsar alltså påbuden av karaktären "Arrangören avråder D/H70 och äldre att delta i tävlingen"  samt  "Arrangören förbjuder DH 70+ att delta". Det sistnämnda påbudet har föranlett hot om brott mot diskrimineringslagen och arrangörer har snabbt ändrat sin formulering då detta blivit uppenbart.

Istället vidtas åtgärder av karaktären som vid dagens tävling "Banlängder följer SOFT:s banlängder frånsett H/D 65 som kortats något och gjorts med blå svårighetsgrad för att passa äldre löpare". Oj, oj, oj så det kan bli!

Behöver det nämnas att H65-klassen var störst även på dagens långdistans i Bredared.

fredag 4 september 2020

Nästan som vanligt ...

Torsdagen bjöd på ytterligare en veteranorientering i Floby strax utanför Falköping. Antalet deltagare ligger nu omkring som det alltid har varit runt 150 "vets". En anpassning till pandemin har gjorts i form av startgrupper men annars är det precis som tidigare år.

Hustrun hävdade att det är något långt att åka för ett veteranrace och hävdade initialt att det fanns annat som borde/måste/skulle fixas på hemmaplan. Nu visade det sig att ingen av sysslorna var så angelägna att de prompt behövde genomföras och krävde hemmavistelse just denna torsdag förmiddag.




Falköpings AIK bjöd på ett trevligt arrangemang. Terrängen var fin inledningsvis och på den bortre delen av banan med de på kartan halvöppna områdena hade under sommarmånaderna transformerats till högväxande bush ... usch, usch.

Efter loppet fika och eftersnack på vederbörligt och anmodat avstånd. Flera tackade mycket för vårt arrangemang den gångna helgen och det var bara att slicka i sig!

torsdag 3 september 2020

Oj, oj, oj ...

Man häpnar, man tappar hakan, man blir mållös ... är det sant:





Måtte det vara ett skämt ... måtte det vara en lustigkurre som raljerar över svensk polisbyråkrati ... måtte det vara något från Humorjakten på Instagram ... måtte det inte vara sant!

onsdag 2 september 2020

Söt och salt ...

Ytterligare en dag med "hyfsat" väder. Den inleddes med veteranorientering på Norra fjället strax öster om Ljungskile. Efter loppet väntade dagens första bad i Skarsjön och detta i sötvatten. När eftersnacket var avklarat och dagens kontrollbommar var färdiganalyserade ställdes färden mot nordväst till badplatsen Saxenhov. Där har det badats i många år, gissar att det första doppet togs i mitten på 60-talet.




Idag var platsen mer eller mindre öde. Någon mamma med tre barn var där, en pensionär samt ytterligare någon. Det fanns gott om plats på klipporna och favoritplatsen var ledig. Bad stod naturligtvis på programmet och dagens andra dopp blev i saltvatten. Någon sa att det var 17 grader men det var förmodligen runt 20 eller så har man blivit härdad genom många bad i Vänern där "varmt" brukar vara 15-16 grader sådär.

Klart skönt att sitta på bohusgraniten, spana ut över fjärden, lyssna på ljudbok och må bra!


tisdag 1 september 2020

Kustdag ...

En heldag i kustbandet denna underbart soliga höstdag. Sedan länge hade vi planerat att kolla in stenskulpturerna i Hunnebostrand. Men inte under semesterperioden då det fullständigt kryllar av nollåttor och andra sommarlediga.

När vi kom dit var det minst sagt folktomt. Det var så öde att parkeringsautomaterna var avställda för vintervila. 

Vi inledde med att vandra runt bland konstverken och steninstallationerna. Klart häftigt med dessa formationer där gamla stenbrott utgjorde kuliss.




Bad blev det naturligtvis i det klara, salta och hyfsat varma vattnet innan mat och ryggläge väntade. Besöket avslutades med en vandring bland resterna från tidigare stenbrytning och så kollade vi alla nybyggda sommarvistelser som nu stod tomma. Ytterligare en höjdardag kan läggas till upplevelsekontot!