Efter någon dag eller två anpassar man sig till en tillvaro präglad av passivitet, TV-koll, boklyssning och test av en massa appar på paddan. Naturligtvis blir det ett prövande av olika huskurer för att lindra och påskynda återgången till en näsa som inte rinner eller nyser. Bara att konstatera att det inte är mycket som funkar. Trösten, om än en liten sådan, är att man för stunden inte är ensam. Förkylningens olika virusvarianter gör många erövringar nu.
fredag 29 januari 2016
Däckad ...
Januari är en bedräglig och bedrövlig månad. Snuvor, förkylningar, host och harklingar nästan överallt. Så plötsligt åker man själv dit och kan bara konstatera att man dragit på sig en rejäl bonnförkylning. Uttrycket är intressant, var kommer det ifrån och vad innebär det egentligen? Men ... det är bara att växla ner, dra på sig sjuktischan och sätta igång med att ömka sig.
måndag 25 januari 2016
VM igen ...
Det är nu 21 år sedan jag gjorde mitt sista VM som förbundskapten. Sedan dess har jag och Gunilla agerat som supporters och påhejare vid ett antal VM runt om i världen som exempelvis i Japan, Skottland, Ukraina och senast i Italien 2014. Om sju månader är det dax igen men nu är det "skarpt" läge som gäller. VM-arrangörerna har bett mig att ansvara för ett program där oerfarna löpare från nya nationer får hjälp med upplägg och coaching under mästerskapsveckan i Strömstad och Tanum. Annars har jag vänligt men bestämt tackat nej till förbundskaptensuppdrag från olika länder sedan jag slutade 1995. Men ... när VM nu går på hemmaplan så varför inte. VM avgörs i norra Bohuslän och på kartklippet framgår var det ska kämpas om medaljerna.
tisdag 19 januari 2016
Lasse, you're weird!
Maali, strax över 20, är inte nådig när hon förstått vad en Nattcup innebär. Hon får skjuts från Vänersborg till flyktingförläggningen i Vargön. Hon undrar naturligtvis vad jag ska göra. Förklarar att det är orientering på gång ... springa i skogen ... med pannlampa ... i mörkret ... i snö och kyla.
Hon tokförklarar mig och fortsätter; WHY!?! Ja, vad ska man svara. Erkänner att det är lite "crazy" men samtidigt ett motionspass, lite utmaning, lite spännande och man vet inte riktigt vad som väntar. Noterar att hon inte köper mina argument men ändå lite beundran (eller var det förundran)?
Vi var inte många som mötte upp på snötäckta Hunneberg. Det blev rekord i få antal startande. Kritikern i mig ifrågasätter valet av område när det är vinterlandskap och vinterkyla. Förstår att många valde något annat denna tisdagskväll. Självfallet borde man utnyttjat bebyggelse och parkområden i Vargön. Men det blev ett bra motionspass med lite utmaningar och lite spänning. Weird, ja kanske!
fredag 15 januari 2016
Wow, vilka spår ...
Förhoppningarna vid årsskiftet att få åka långfärdsskridskor snöade inne. Istället har det nu blivit två dagar med härlig skidåkning. Trots att snömängderna inte är stora så har OK Skogsvargarna fixat till utomordentliga förutsättningar på Hunneberg. Solen har dessutom behagat att visa sig och då är upplevelsen bara så skön.
Många är vasaloppsåkarna som kämpar på för att få ihop sina mil. En dryg månad återstår innan startskottet smäller i Berga By. När vi passerade där för några veckor sedan på väg till Idre var det snöfritt men nu är det snötäckt.
Snart är det också OL-premiär. Som vanligt är det OK Pan-Kristianstad som arrangerar den första marshelgen med Åhus som utgångspunkt. Tills dess kan man roa sig med trestadsområdets Vinterrace och/eller Nattcup. Det bjuds på gemensam start och "sällskapsresa". Har alltid förundrats över förkärleken för gemensam start. Har inte riktigt förstått poängen och det lustfyllda med att springa i klungor.
torsdag 14 januari 2016
Kan man tänka sig ...
I över femtio år har jag som orienterare avverkat tusentals mil springande i obanad terräng, genom vattensjuka sankmarker, korsat risiga hyggen, slagit mig igenom taggiga björnbärssnår, klättrat både upp och ner för branta stup och njutit av framfarten i flack tallmoterräng eller över hällmarker. Föga glamoröst har många kompisar och bekanta genom åren tyckt att det har varit. Men nu är det annorlunda. Plötsligt är det "inne" och en trend att förlägga sina tränings- och motionspass i skogen längs slingrande stigar, genom vattendrag och över stock och sten. "Trail run" kallas det!
I det senaste numret av annonstidningen VÄNERSBORGAREN slås företeelsen upp både på förstasidan och i inlagan.
Verkligen häftigt med denna attitydförändring. Roy Johansson från OK Skogsvargarna menar att förklaringen dels är att man vill ha nya utmaningar men också att det handlar om att springa i grupp. Man vill inte ge sig ut själv utan vill vara tillsammans med andra.
Vad är nästa steg om man vill ha fler utmaningar. Visst borde det vara orientering och då i grupp. När får vi på orienteringstävlingar regelbundet se klasser för patruller/grupper?
lördag 9 januari 2016
Ett år till ...
Två år som orienteringsskribent i lokaltidningen TTELA är avklarade. Det blir ytterligare ett år. Årligen har det blivit ett 50-tal reportage med tillhörande resultatbörs. Även om tidningsbranschen är i gungning, prenumeranterna blir färre och färre, så har lokal sport ett stort läsvärde. Tidningens sporchef, Toni Andersson, gillar orientering och säkerställer alltid utrymme. Dock disponerar han inte, som förr, hur många sidor som helst. OL-reportage styrs också till tisdagar då måndagar framförallt är de stora lagsporternas dag.
TTELA:s spridningsområde täcker kommunerna Lilla Edet, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg. Åtta orienteringsklubbar finns inom dessa gränser. Det är OK Kroppefjäll, OK Roto, OK Skogsvargarna, Vänersborgs SK, Trollhättans SOK, Trollhättans SK, OK Flundrehof samt OK Gipen.
Inriktningen är och fokus sätts på att bevaka och följa upp dessa klubbars löpare och aktiviteter. Därför blir det inte särskilt ofta rikstäckande orienteringsnyheter.
TSOK och VSK är de största klubbarna dels vad gäller antalet tävlande men också vad gäller elitaktiviter och deltagande i värdetävlingar typ SM, 10-mila, Jukolakavlen osv. Alltså har det blivit många reportage där dessa två klubbar figurerar.
Dock är frågan hur det blir 2016. Flera löpare från VSK:s elitgrupp har bytt klubb och elitcoachen Jonas Hogedal har aviserat att han slutar för att istället ägna sig åt en ungdomssatsning. Frågan är om det blir något 10-milalag, start på Jukola och deltagare på SM?
Det ska bli intressant att se vilken strategi och inriktning VSK:s årsmöte beslutar om och väljer att satsa på. Blir TSOK den enda klubben med en uttalad elitsatsning som finns med "där det händer"?
Alltså, även under 2016 kommer många måndagsförmiddagar ägnas åt att spegla helgens orienteringar med bland annat genomgång och bearbetning av resultatlistor. Förhoppningsvis "levererar" TSOK:s elitlöpare och kanske, kanske finns det någon från övriga klubbar som blommar ut!
torsdag 7 januari 2016
Kan någon förklara ...
I idrottens värld händer mycket vid ett årsskifte. Alla som deltar i tävlingsverksamhet vet att ett nytt år innebär en ny tävlingsklass. Detta oavsett den verkliga åldern. Det innebär exempelvis att en elvaåring som har födelsedag i december enligt regelsystemet måste tävla nästan ett helt år i en 12-årsklass trots att han/hon bara är elva. Samma gäller för alla generationer. En 54-åring kan vinna alla DM-discipliner i 55-klassen som "underårig". Ett märkligt system som jag aldrig har förstått. Kan någon förklara?
Detta har konsekvenser inom ungdomsidrotten. Det är ingen hemlighet att barn födda tidigt på året toppar resultatlistor och serietabeller. Januaribarn gynnas inom idrottsvärlden i jämförelse med decemberbarn eftersom idrotten sorterar utifrån kalenderår. Tyvärr har detta konsekvenser också inom skolans värld. Exempelvis i Vänersborgs kommun finns flera så kallade idrottsklasser. Det är attraktiva klasser och konkurrensen att få en plats är hård. Vilka gynnas ... jo, de som är födda tidigt på året!
Detta är ingen nyhet. Det har pratats och pratats, tyckts och tyckts, resonerats och resonerats men inget har förändrats. Detta trots att de flesta är rörande eniga. När får vi uppleva att man byter tävlingsklass vid verklig ålder?
onsdag 6 januari 2016
VM på hemmaplan ...
Nytt år och i början på mars OL-premiär i Skåne om nu inte vädergudarna ställer till det med en massa snö. Bortsett från det så blir en av årets höjdpunkter orienterings-VM i Strömstad och Tanum. För fjärde gången genom tiderna arrangeras VM i Sverige. Första gången var 1968, sedan 1989 och senast 2004.
måndag 4 januari 2016
Nyårsvecka ...
Nyårsveckan i fjällvärlden är över. Snön och minusgraderna fanns där och pisterna var välpreparerade. Kul att vara tillsammans med barn och barnbarn. Särskilt kul att se att "det man tränar på blir man bra på". Juniorernas trevande inledning på utförsskidorna den första dagen var som bortblåst i slutet på veckan. Skepsisen eller var det skräcken i deras blickar fanns där den första dagen när "målbilden" klargjordes; innan vi åker hem har ni tagit stolliften ända upp till toppen och sedan åkt ner "lätt som en plätt". Och så blev det!
Utförsåkning är komplicerat. Prylarna är många som ska tas på och fixas till. "Ställtiden" blir oftast lång och utdragen. Dragkedjor ska dras upp, remmar ska fixas till och spännen ska dras åt. Men när väl allt är på plats kommer belöningen. Det är bara så skönt att glida ner, känna fartvinden, parera, svänga och släppa loss.
Extra njutning blir det när man lärt sig dagsrytmen i backarna. Hänger man på låset och är på plats när liftarna kör igång under morgontimman har man en stund när man "äger" backarna. Sedan blir det trångt och liftköer.
Men när klockan närmar sig tolv intar det stora flertalet lunch. Då kan man "äga" igen och vänta med det egna matintaget till efter ett.
Dagarna går snabbt och plötsligt är man hemma igen i ett snöfritt Vänersborg. Hur blir fortsättningen? Blir det någon snö eller ska minusgraderna fixa till skridskoisarna? Kanske klokt att kolla upp isdubbar och långfärdsgrillorna.
fredag 1 januari 2016
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)