tisdag 29 december 2015

Årsslut i snömiljö ...

Dagarna är fulltecknade med skidåkning. Mest utför då terrängen runt Idre Fjäll bara täcks av någon decimeter av den vita varan. Barn och barnbarn är med och det är storhushåll som gäller. Skoparen är många vid stugingången för att inte tala om alla mössor, vantar, hjälmar mm. Juniorerna går dagligen i skidskola, ännu är det en utmaning att åka knapplift och svänga. Undrar hur länge kommentaren "Vänta på mig, farfar!" kan höras innan den byts ut till "Hur länge måste vi vänta på farfar?" Nåja, något år till ska man hålla dom stången ...


Utförsåkning har en alldeles speciell tjusning. De för året nya carvingskidorna känns bara så bra. Trots att det är mycket konstsnö i backarna är pisterna överraskande bra. Alla nedfarter är inte öppna men vinterkänslan är där trots snöbrist. 

Efter att under närmare 50 år tillbringat åtskilliga timmar i backar och pister är det intressant att göra några konstateranden.

- Skidorna och skidtekniken har verkligen förändats, vilken skillnad det har blivit!

- I ungdomens dagar var det barhuvat som gällde, sådan var trenden. Att åka med hjälm fanns inte ens i sinnesvärlden. Idag har så gott som alla huvudskydd. Vem sa att det var bättre och klokare förr?

- Under 80-talet var det färgglatt i backarna. Idag är det mörkt som gäller; skiddressarna är gråa, mörkblåa, svarta, bruna osv. När blir det färgglatt igen?

lördag 26 december 2015

Snöfattigt och vattenrikt ...

Långpass har blivit "Offtrail" fast det är samma sak med lugn löpning i obanad terräng.


Ett 20-tal löpsugna fanns på plats och löpte/gick i bitvis brötig terräng men också på snöfria berghällar. Några körde 45 minuter, andra 60 och en del tuggade på i över 90.

torsdag 24 december 2015

GOD JUL!

Julafton ... och väntan på tomten. Vad kan vara bättre att fördriva tiden med än att nynna på orienterarnas önskevisa  på melodin "Tomtarnas julmarsch"




När kommer tomten, snart kommer tomten
Titta här är lista över allt som vi vill ha:

Vi vill ha svettband, kompass och ett superställ.
Blixtsnabba dubbskor, för jag har ju varit så snäll.
Femton par skärmar till teknik, hjälper oss att hitta spik.
På våran träning i vår skog, vi får aldrig nog.

Sen har vi önskat en pinne från sport-ident.
Brickan från Emit den är ju bara ett skämt.
Stiftklämmor växer det mossa på, ett blink och pip det vill vi få.
Stämplingen går ju helt galant för gubbe och för tant.

Ge oss pannlampor för vi vill ju springa natt.
Den gamla från farsan den luktar och lyser för matt.
Nya och fräscha lyser bra hjälper oss kontrollen ta,
reflexen den blänker ju extra stark på språng i skog och mark.

Får vi allt detta så ska vi nog nå vårt mål.
Du ska få se att jag blir nog din nya idol.
Segrar ska vinnas med en fart, det är klart, uppenbart.
Med hjälp av allt som vi vill få, till pallen ska vi nå!

onsdag 23 december 2015

Rickard lyfter ...

Efter två år om klubbtränare och löpare i VSK-dressen lämnar nu Rickard Börjesson Vänersborg. Nya utmaningar väntar. Klokt att han väljer att vidareutbilda sig på högskolenivå. Klokt att söka sig till en ny miljö för att vidareutveckla sig som elitlöpare. Det är viktigt och nödvändigt att finnas i ett gäng med många som hårdsatsar och detta i en klubb där det finns en uttalad och seriös elitsatsning och en proaktiv attityd och anda.


Vi kommer att sakna de välarrangerade och ambitiösa klubbträningarna. Vi kommer att sakna söndagarnas mejl med en sammanställning av den kommande veckans aktiviteter. Vi kommer att sakna segergesten på DM-stafetterna och en massa annat.

Som orienteringsskribent i TTELA kommer han vara saknad. Spridningsområdets bästa H 21:a. Vem axlar hans mantel? Kan bara konstatera att det är så viktigt med elitframgångar. Det skapar uppmärksamhet och intresse för orienteringsidrotten. Visst är det kul med veteraner som tävlar högt upp i åldrarna och reportage om ungdomars skogslekar men det är tävlingsprestationer på junior- och seniornivå som kittlar, inspirerar och har högt läsvärde. 

Lycka till Rickard med både studier och elitsatsning i Dalamiljö!

måndag 21 december 2015

Jullöpet anno 2015 ...

För 16:e året arrangerade Trollhättans SK en orientering för att markera julen. Ett annorlunda upplägg med gemensam start och valfria kontroller. Den som kommer först i mål och har varit vid alla kontroller är vinnare. En utmanande tävlingsform där det direkt efter start gäller att lista ut i vilken ordning kontrollerna ska tas. Det gäller att både beräkna löpvägen och samtidigt undvika för mycket kupering. Den långa banan hade i år 15 kontroller utspridda i terrängen runt Slätthultsgården.


Nedan en H 65:as inritade vägval där gps-klockan registrerade 5590 löpta meter.  Banan löptes medsols med kontroll 119 som den första och avslutades med nummer 114.


Ett kul upplägg där startfältet splittrades direkt med ett gäng som började med kontrollerna nordväst om starten medan andra sprang söderut. Framkomligheten och sikten var riktigt god denna tid på året. 
Efter loppet väntade som vanligt gröttallrikar, julmust och pepparkakor för de omkring 30 löparna som mötte upp.


lördag 19 december 2015

Spinning igen ...

Fredagskväll igen ... och spinningkväll. Denna gång under ledning av Johanna från Motionspalatset. En upplägg med inledande längre intervaller samt avslutande korta. Som vanligt var intensiteten hög och svetten flödade. Det blir riktigt varmt när 25 deltagare trampar på.


Analysunderlaget som skickas till var och en via mejl efter passet är ett kvitto på hur man kämpat på. Under träningen projiceras den aktuella pulsnivån på en filmduk. Bra att direkt kunna få besked om ansträngningsnivån. 

torsdag 17 december 2015

Glöggfinal ...

VSK-gympan under ledning av Jenny och Antin har kämpat på varje onsdagskväll. Själv har jag tidigare varit en trogen deltagare men nu under hösten lyst med min frånvaro på grund av utlandsvistelse och en massa annat. Men bättre sent än aldrig ... vad passar bättre än att dyka upp vid sista passet för i år och delta i det avslutande glöggminglet.


Som tidigare bjöd Jenny och Antin på en timmas varierad gympa. Bara så bra för en kropp där det oftast är löpmusklerna som får sig en omgång. Nu tänjer och böjer man ligament och annat som annars bara blir utsatta för små vardagsrörelser. Kan än en gång konstatera och understryka vikten av en allsidig träning eller motion.

Vad jag snappade upp har deltagarantalet inte varit så stort den gångna hösten trots proffsig ledning. Men möjligheten återkommer efter jul på onsdagskvällarna. 

måndag 14 december 2015

Tomtebesök ...

"Snön lyste med sin frånvaro på taken och endast tomten var vaken" ... nästan så skrev Viktor Rydberg i en dikt för många, många år sedan.

I arla morgonstund bar det iväg tillsammans med barnbarn till tomtens lya strax utanför Brålanda. Vägen var lång så det var traktorfärd som gällde.


Väl framme väcktes tomten abrupt av gälla barnröster.


Var och en fick därefter komma in i stugan och meddela vilka julklappar som önskades. "Jag vill ha en padda som jag kan spela spel på" ... Tomten noterade: "en padda ... OBS ingen groda!"


Tomten tog sin morgonpromenad över berghällarna där frosten bitit sig fast.


För första gången denna decembermånad kom minusgraderna och det var skönt med en värmande eld.








fredag 11 december 2015

Spinning ...

Fredagskvällen ägnades åt ett inomhuspass på motionspalatset under ledning av Lars Sandgren.


Hårdkörning under 45 minuter där svetten rann i strida strömmar. En kul träningsform och där man efter passet får ett diagram som kvittens på hur hårt man jobbat.

En fredag som denna är det dock annat som attraherar vänersborgare. Det är bandyderby i Trollhättan mellan Gripen och IFK Vänersborg. I lokalradion har det varit "uppsnack" och naturligtvis har lokalavisan spekulerat. Min relation till bandy är tudelat. Som tonåring spelade jag en hel del och tyckte det var himla kul. Men ... att kolla på bandy är inte min grej trots att jag gillar det mesta i idrottsväg. Kanske har jag haft oturen och varit åskådare vid särskilt tråkiga matcher. Alltså, jag kan inte förmå mig själv att traska till en bandyarena, betala inträde och sitta på läktaren i 2 x 45 minuter! Det är för segt och gäspigt! Hellre då hockey med en annan intensitet, kamp och raffel. Så att gå på bandy för egna pengar, det finns inte. Någon får bjuda mig och samtidigt övertyga mig om det förträffliga och attraktiva!

onsdag 9 december 2015

Intervall med karta ...

Tisdagskväll och klubbtränare Rickard fixar intervallträning på Onsjö. Fem intervaller stod till buds och ett 20-tal löpare fanns på plats.



En kul träning med intensiv kartläsning samtidigt som det gällde att hålla hög fart. Den faktiska löpsträckan blev 20-25 % längre än angivet beroende på vilket vägval man tog. Pulsnivån är en bra indikator på vilket tempo man håller. Därför intressant att tömma gps-klockan och kolla upp registreringarna.



lördag 5 december 2015

Exotiskt och svårt ...

En fortsättning på tillbakablicken som påbörjades i förra inlägget.

Årets svåraste!
Regnet piskade mot rutan, termometern visade +2. Men vad gör det när det är orienteringstävling på gång. Denna dag i Göreme, Turkiet, och i en terräng som innehöll banavsnitt som var riktigt extrema. Oerhört svårorienterat bland alla sandstensformationer i varierande storlek.
Banläggaren utnyttjade verkligen möjligheterna att skapa både utmanande vägval och mycket noggrann kartläsning. Kontrollplaceringen var också klurig. Slarvade man det minsta med riktningen eller om man inte kollade kontrollbeskrivningen så åkte man dit. 



Årets mest exotiska!
Maldiverna är en östat i Indiska oceanen som består av 26 atoller med 1192 öar varav 200 är bebodda. På en av dessa, Lankanfinolhu,  avverkades två tävlingar. Mycket speciellt att springa i palmdungar och bland bungalows omgivna av turkosblått vatten. Start tidigt på morgonen, strax efter gryningen. Skön temperatur och behagligt löpväder. Det var häftigt och verkligen exotiskt!







torsdag 3 december 2015

67 tävlingar ...

Det är en dödssynd att slänga sina orienteringskartor! Lever man efter den devisen så blir det så här i slutet av året en rejäl hög. Det kan vara kul att göra en djupdykning och kolla upp hur året har varit. Det blev närmare 70 tävlingar och dessutom en del tränings- och veteranorienteringar. Premiär i början på mars på den sydliga delen av Cypern och en avslutande tävling i Munnar, Indien.
Fördelningen på olika discipliner blev under året:

22 långdistans (varav två natt)
22 sprint (varav en natt)
21 medeldistans
1 patrulltävling
1 stafett

Årets tuffaste!
Premiärtävlingen på Cypern. Det var hett, det var kuperat och det var tungt!


Årets bom!
Andra etappen på O-Ringen. Stenblocket i den täta skogen var bara så svår att hitta!


Årets bästa!
Ett lopp där allt stämde och löpningen kändes så lätt. Men det blev ingen vinst ... sju sekunder från tätplatsen!


Om någon dag ytterligare två kartklipp med Årets svåraste och årets mest exotiska!