Det är en stor utmaning att lotsa in barn, ungdomar och nybörjare till orienteringssporten. Trösklarna är höga innan man blir någorlunda självgående.
Vi har många olika övningar som tränar olika moment och detaljer. Men ... mycket står och faller med kartkvalitén. Generellt är kartstandarden hög men emellanåt använder vi gamla och oreviderade kartor på träningsorienteringar och liknande. Förödande!Som erfaren orienterare är det inga större problem. Man brukar kunna förbise och ha överseende med en och annan felaktighet. Sannolikt har man också tidigare varit i området och är medveten om defekterna.
Men för en nybörjare är det mycket förvillande och frustrerande om exempelvis en stig saknas eller om det tillkommit nya hyggen.
En annan faktor som man bör ta mycket stor hänsyn till är graden av undervegetation och bushiga områden speciellt denna årstid när mycket grönt vuxit upp. Det är svårt för en liten knatte att ha överblick.
Alltså borde vi "döskallemärka" arrangemang och aktiviteter där kartan är undermålig och terrängen bushig och svårforcerad. Då vet ungdomsledare vad som gäller och kan istället fixa till ett alternativt arrangemang på annan plats.