söndag 31 mars 2019
Trippelavslutning ...
lördag 30 mars 2019
U-tour ...
Nattlopp ...
fredag 29 mars 2019
Intressant ...
De centrala delarna av Svenska Orienteringsförbundet driver tesen att barn och ungdomar skräms bort från sporten på grund av tidtagning och tävlan. Man lutar sig mot mer eller mindre trovärdiga "forskarrapporter". Under vintern och våren har man åkt landet runt för att sälja in och pröva tankarna på att slopa tidtagning. Av rapporter att döma tycks den absoluta merparten inte hålla med nej-till-tävling-ivrarna.
Många framför att man kan ha både-och istället för antingen-eller alltså att erbjuda både tidtagning och inte.
Nästa helg testar Lunds OK ett intressant upplägg. Man erbjuder ungdomar i klasserna DH10 till DH16 möjligheten att välja bort tidtagning. Löpare som väljer detta alternativ lottas in i startlistan och springer samma banor som de som vill ha tidtagning. I resultatlistan redovisas däremot inga tider för dessa löpare.
Det ska bli intressant att ta del av utfallet, hur många väljer det ena och hur många väljer det andra?
torsdag 28 mars 2019
Aj, aj, aj ...
onsdag 27 mars 2019
Skönt ...
tisdag 26 mars 2019
Stor saknad ...
måndag 25 mars 2019
Annorlunda ...
söndag 24 mars 2019
VM-terräng ...
lördag 23 mars 2019
Fallbesök ...
För ett år sedan handlade det om isskulpturer, minusgrader och snö på marken. Idag var det vår i luften och den första lilla blåsippan trängde sig fram. Snart kommer massor av denna mytiska och oansenliga växt lägga sig som en blåturkosviolett matta i sluttningen.
Då det denna lördag inte fanns någon orienteringstävling tillhands så blev det att ta itu med nödvändiga men inte särskilt upphetsande göromål som vårstädning av både garage och fordon. Dock kändes det klart tillfredsställande efter att arbetet var avklarat.
fredag 22 mars 2019
Hipp, hipp hurra ...
torsdag 21 mars 2019
Veteranrace ...
onsdag 20 mars 2019
Som sagt ...
tisdag 19 mars 2019
Tomma läktare ...
måndag 18 mars 2019
Ett VM till ...
söndag 17 mars 2019
Teaterbesök ...
lördag 16 mars 2019
Toppentävling ...
fredag 15 mars 2019
Skolstrejk ...
torsdag 14 mars 2019
Skidskytte ...
Det har varit några spännande tillfällen framför TV:n och koll på VM i skidskytte. Under alpina- och längdskidornas VM lärde jag mig att inte kolla på allt för- och eftersnack. Det blev bara för mycket av tyckanden, åsikter, synpunkter, konstateranden, snack, bla och blaha. Har därför konsekvent undvikit detta de senaste dagarna. Det räcker klart med "experternas" kommentarer under själva loppen.
Skidskyttarna är skickliga på att konstruera nya grenar bland annat genom olika lagkonstellationer. Singelmixedstafett introduceras nu i Östersund.
Nu är inte skidskyttarna ensamma om detta. Även i orienteringssporten skapas nya varianter men det har inte alltid varit lätt.
Minns än i idag hur jag som förbundskapten tillsammans med några andra blev rejält "uppläxade" i samband med invigningen av VM i Gerardmer, Frankrike, 1987. Vi drev idén om att orienteringen skulle ha fler discipliner och förordade en kortdistans (motsvarande dagens medeldistans). Det internationella förbundet skrek "nej", "aldrig" och "sportens signum och grundtanke är långdistans, punkt slut!" Fyra år senare blev kortdistansen verklighet vid VM i dåvarande Tjeckoslovakien och sedan dess har det blivit ännu fler grenar.
Skidskytte-VM i Östersund bevakas intensivt av olika medier. Dock lär publiktillströmningen vara en besvikelse. Det har inte alls kommit så många åskådare som man räknade med eller hoppades på. Detta trots att tävlingarna genomförs sent på eftermiddagen under vardagarna.
Kan förstå det. Det är klart mera behagligt samt lättare att följa medaljkamperna via TV:n, på paddan eller i mobilen. Så är det även när det gäller orienteringsssporten. Minns när VM gick i Italien för några år sedan. Trots "parkettplats" ringde vi hem till sönerna som satt i TV-soffan på hemmaplan för att bli uppdaterade om passeringar vid radiokontroller, gps-uppföljning osv.
Det är alltid svårt att sia om framtiden men förmodligen kommer det bli ännu fler mästerskapsdiscipliner i de flesta idrotter och sannolikt ett tapp vad gäller åskådare/publik som följer evenemangen på plats.
onsdag 13 mars 2019
Firande ...
tisdag 12 mars 2019
Inte alltid bra ...
Detta inspel handlar om när det som verkar smart/klokt/vettigt blir det godas fiende. Det är inte ovanligt att strävan efter att skapa något bra inte alls får ett positivt resultat eller bra utfall.
Den kära skogssporten har under decennier försökt att göra tävlingsutbudet lättåtkomligt och lättillgängligt. Ett exempel är det som går under benämningen "direktklasser" eller "öppna banor". Grundtanken och ursprungsidén var/är att man först på tävlingsdagen registrerar och anmäler sig.
Som arrangör är det naturligtvis lite utmanande och kräver arbete. Man ska exempelvis i förväg uppskatta hur många kartor som kommer att gå åt. Man är också medveten om hur väderförhållanden kan ställa till det. Dåligt väder innebär oftast färre startande och naturligtvis tvärtom. Bra väder kan locka många, riktigt många.
Arrangörer har nu getts möjligheten av Orienteringsförbundet att höja avgiften för öppna banor med upp till 50%. En rejäl höjning men samtidigt en form av kompensation till arrangören för merarbetet. Grundtanken är naturligtvis klok och vettig men vad blir effekten. Risken är stor, mycket stor, för minskat deltagande. Den som spontant vill springa en bana och pröva på orientering kan bli tveksam eller avstår om kostnaden blir för hög.
Denna farhåga märks redan bland arrangörerna av vårtävlingar. I flera inbjudningar kan man läsa följande:
Man är alltså rädd att få färre startande till sitt evenemang och detta med all rätt. Man är också väl medveten om att ju fler startande som kommer desto mer inkomster blir det inte bara genom startavgifter utan också genom ökad försäljning i marka osv. Egentligen ganska lustigt att man genom Orienteringsförbundets beslut nu måste använda "inte-budskap" i sin marknadsföring.
Som sagt: många gånger blir det som tycks vara klokt och vettigt det godas fiende!
måndag 11 mars 2019
Kontrastrikt ...
söndag 10 mars 2019
100 år sedan ...
lördag 9 mars 2019
Usch, usch ...
Vädret var vidrigt med någon plusgrad, regn och blåsigt strax öster om Halmstad på dagens medeldistanstävling. Dock var terrängen fin med småkuperad och huvudsakligen lättframkomlig skog. Men sankmarkerna och bäckarna var överfyllda med vatten.
Över 1000 löpare kom till start trots väderförhållandena. Kul banor med många riktningsförändringar men ändå relativt lättorienterat. Tidsskillnaderna i resultatlistorna var därför inte så stora.
Arrangörerna hade dragit ut på startfälten närmare 2,5 timmar. Inte helt populärt bland de stackare som fick vänta och vänta. Förstår inte och har heller aldrig förstått poängen med att ha gigantiska startdjup. Speciellt inte vid denna typ av arrangemang som samlar runt tusentalet och risken med att väderleken denna tid på året kan vara allt annat än behaglig.
Skönt, skönt var det att komma till hotellet och en riktigt lång varm dusch. Detta som uppvärmning inför skidskytte-VM på TV. Det var ingen höjdare om man var svensk. Oj, vilket bottennapp för de svenska herrarna och oj så trist inför jaktstarten.
På mellofinalen ikväll lär det i alla fall bli svenskt i topp - skönt det!
fredag 8 mars 2019
Kvinnodagen ...
Under flera år har de första veckorna i mars tillbringats i Italien. På programmet har det varit orientering. Vistelsen har sammanfallit med den internationella kvinnodagen - 8 mars.
I Italien uppmärksammas detta verkligen och denna dag är “Festa della donna“. Traditionen påbjuder att kvinnor ska föräras och uppvaktas med en kvist från trädet mimosa.
Nu handlar inte dagen främst om att uppvakta och hylla. Den lär ha instiftats redan 1910 för att uppmärksamma ojämställdheten mellan könen och kvinnors situation.
De senaste decennierna har mycket hänt och förändrats vad gäller lika rättigheter för män och kvinnor. Men det är också mycket som inte hänt. Noterar i min närhet hur attityder och förhållningssätt bland exempelvis invandrade grannar har en annan inriktning. Inte bra!
Inom orienteringsvärlden tycker jag att jämställdheten lever och är en stark ledstjärna. Detta om man tittar på regelsystem, ungdomssatsningar, representation i styrelser och kommittéer osv. Det känns bra!
Den italienska traditionen får idag levandehållas även om det är hemmaplan som gäller. Det blir ingen äkta mimosabukett utan en digital variant till svärdöttrar, svägerska och till den äkta hälften och naturligtvis till alla andra tjejer/kvinnor.
torsdag 7 mars 2019
Husmanskost ...
Enligt någon gammal praktika ska man man inta ärtsoppa varje vecka i alla månader med ett "r" i sig typ mars och april men inte i exempelvis maj och juni. Under tonåren var inte rätten någon höjdare. Är inte heller sedan barnaåren präglad eller påverkad att äta denna husmanskostens Formel 1.
Men ... när åren undan för undan staplas på varandra längtar tarmen allt oftare efter ärtsoppsbufféer. Så fort tillfället erbjuds eller möjligheten finns känns det bara så bra att slinka in på en lunchrestaurang som håller fast vid mattraditioner.
Runt grytorna och kastrullerna samlas huvudsakligen äldre generationer. Stämningen är nästan andäktig när de djupa tallrikarna fylls och toppas med fläsktärningar och "kokekorv" samt några nypor timjan. En stor klick skånsk senap toppar och fullbordar anrättningen. Sedan är det bara att njuta och invänta pannkakorna som är en självklar och nödvändig avslutning på måltiden.
Så var det denna torsdag i månaden mars!