Under tre månader har aktiviteten Vårlöp erbjudits orienterare i Vänersborg och närområdet. Upplägget framgår nedan.
Den sista omgången är nu tillgänglig och detta fram till nästa onsdag då maj övergår i juni. Tio olika terrängområden i direkt anslutning till Vänersborg har utnyttjats. Inledningsvis har det handlat om lättframkomlig "terräng" som parkområden och i bebyggelse. Efterhand som våren gjort sitt intåg (det har verkligen varit fram och tillbaka med detta) har skogsområden utnyttjats mer och mer. Dessutom har banornas svårighetsgrad ökat några snäpp från gång till gång. Den tionde och sista banan får betraktas som den mest utmanande utan att för den skull vara toksvår.
Har en känsla av att man många gånger lägger träningsbanor som är lite för svåra. Det kan vara bra för de som är elitinriktade men för många kan svåra banor innebära att man börjar "såsa omkring" alltså att man på måfå letar och planlöst söker efter en eller flera kontroller.
Tror att om man alltför ofta "såsar omkring" tillägnar man sig ett "såsa-omkring-beteende" oavsett om det är lättare eller svårare bansträckningar ... man blir bra på det man tränar på!
Det är därför viktigt att, speciellt barn och ungdomar, regelbundet lyckas och upplever känslan av att "klara av" annars blir det tråkigt, glädjelöst och trist. Risken är då stor att man väljer bort skogssporten.
Det är svårt att veta hur många som deltagit i ett eller flera Vårlöp. En del laddar upp sina GPS-spår till applikationen Livelox men långtifrån alla.
När kontrollskärmar plockas in kan man emellanåt upptäcka stråk och spårbildning mellan kontrollerna vilket indikerar att ett antal har varit aktiva.
Klubbens ungdomskommitté har utmanat sina adepter att redovisa vilka Vårlöp man genomfört och lockat med priser. Det ger ytterligare ett inspel om deltagarantalet.
Men som sagt ... svårt att mäta hur många som verkligen utnyttjat arrangemanget.
Har gjort en uppskattning av tidsåtgången för att arrangera en etapp. I snitt har det handlat om 8-10 timmar vilket inkluderar inventering av tillgängliga områden/kartor, teoretisk banläggning, terrängbesök, viss uppdatering av karta, utsättning av kontroller, framtagning av digital karta för nedladdning, publicering av evenemanget på hemsida, Eventor och Livelox samt inplockning av kontrollskärmar.