En ny orienteringssäsong klappar på porten. Om några veckor är det tävlingspremiär i skånska Åhus. Snön lyser med sin frånvaro och kanske ( läs: förhoppningsvis) blir det på barmark. Två höjdare under året blir O-Ringen i Sälenfjällen och VM med publiktävlingar i Bohuslän.
Den egna klubben står inför några utmaningar. Förra året minskade tävlingsdeltagandet med omkring 20 % i jämförelse med året innan. I det långsiktiga perspektivet är det ett trendbrott. Under de senaste tio åren har antalet starter legat på ungefär samma nivå men 2015 bröts kurvan. Nedgången är ungefär lika stor för ungdomsgruppen (<20 år) som för övriga.
Inför året har också de flesta från elitgruppen valt en annan förening. Det lär bli särskilt uppenbart när det är dags för 10-mila, Jukolakavlen, SM och 25-manna.
Alla verksamheter och föreningar har sina höjdpunkter och vågdalar och detta i 8-10 årscykler om man gör fördjupade studier av statistik och årsberättelser. Orsakerna är sannolikt många. Allt ifrån medlemmars förändrade önskemål och förväntningar till konkurrerande aktiviteter och inte minst föreningens prioriteringar och resurser. Vissa saker kan man påverka andra får man vackert anpassa sig till.
Dock finns det alltid någon form av grundläggande attityd, förhållningssätt och prioritering i föreningen som leder till det ena eller det andra och resulterar i uppgång eller nedgång. Enkelt uttryckt: det man ger energi växer; man får det man ägnar tid och kraft åt.
Så utmaningen för den egna klubben är nu att bestämma sig för vad man vill ska växa. Är det exempelvis tävlingsdeltagandet? Är det elitverksamheten? Är det arrangemang typ veteranträffar eller SAKO-orienteringar? Är det ungdomars skogslekar på torsdagar? Svåra val och kanske många val.
Det egna ställningstagandet är mycket enkelt. Det kanske är gammaldags och kännetecknar ett föråldrat synsätt men det är tävlingsorientering som gäller! Visst är det kul och bra med en massa andra orienteringsrelaterade aktiviteter men inget slår veckoslutens resor till Borås, Bengtsfors, Gullspång eller vart det nu bär hän. Tävlingsorienteringens upplägg och karaktär, som existerat i många år, är ju sällsynt genialt; alla kan vara med oavsett kön, ålder eller ambitionsnivå och detta på banor av varierande längd, form och svårighetsgrad. Så ... valet och prioriteringen är given!