fredag 3 maj 2019

Jubileum ...

I år är det 100 år sedan den första större orienteringstävlingen anordnades i Sverige. Ernst Killander, ordförande i Stockholms Idrottsförbund, realiserade idén om en förbundsorientering och var också banläggare. Tävlingen genomfördes den 25 mars 1919 och 155 av 217 anmälda (bara män) kom till start vid Igelboda station i Saltsjöbaden. 27 var militärer och övriga civila. Man startar med en minuts mellanrum. Banan mäter 12 kilometer med tre kontroller med målet vid Nackanäs numera rivna värdshus. Tävlingen tände på allvar gnistan för sporten och blir upptakten till den nuvarande orienteringssporten. Ernst Killander får efter detta epitetet "Orienteringens fader".



Statyn "Den förste orienteraren" ställdes på plats för 50 år sedan. Konstverket står på en berghäll invid Saltsjöbadsleden i höjd med Tippens sporthall. Den spegelblanka siluetten av en sprintande orienterare är med sina dryga två och en halv meter väl synlig från vägen. I höjd med orienterarens fötter löper en cirkel där de fyra väderstrecken är markerade. Orienteraren, själva människofiguren, är rörlig runt sin egen axel med ett fäste vid ena foten. Orienteraren kan rotera i förhållande till det statiska kompasshuset och springa i olika riktning. 

Kommande helg firas de 100 åren. Järla orientering och Tullinge SK arrangerar finalhelgen för Swedish League med nyritade kartor och olika aktiviteter för att uppmärksamma sporten.