Dag #2 på "Ostlöpet" var den första dagen lik. Samma arena, samma härliga sommarväder och samma terränglåda fast igår gällde det långdistans ... längre bana än medeln och färre kontroller.
Tävlingens namn har en koppling till Falköpings Mejeri, vars historia sträcker sig tillbaka till slutet av 1920-talet. Låga mjölkpriser hade tvingat lantbrukare att själva sälja sin mjölk direkt till kunderna i Falköping. När bilen blev ett vanligt transportmedel ökade utbudet, vilket ledde till ett priskrig som sänkte priserna ytterligare.
Som en reaktion på detta, samlades lantbrukare 1928 för att gå samman i en förening och så bildades Falköpingsortens Andelsmejeri numera känt som Falköpings Mejeri.
Under de första åren transporterades all mjölk i krukor, och det var inte förrän 1967 som gårdstankarna blev standard. Även förpackningarna har moderniserats; 1965 byttes de klassiska glasflaskorna ut mot pure-pak.
Idag är mejeriet mer än bara en produktionsanläggning. Det har vuxit till att inkludera en matservering och en stor delikatessbutik.
På vägen hem från gårdagens lopp stannade vi, som vanligt, till vid mejeriet i Falköping. Deras lunchbuffé är en favorit, inte minst för att rätterna alltid har inslag av ost i olika former. Det blev också ett besök i butiken, som är full av spännande ostsorter. Det är alltid lika kul att upptäcka nya smaker.
De senaste veckorna har vi tillbringat mycket tid i Skaraborg för olika tävlingar. Men nu är det dags att byta färdriktning. En snabbtitt i tävlingsprogrammet visar att nästa månads lopp tar oss sydost mot Alingsås, Göteborg och Sjuhärad.