Idag har förmiddagen ägnats åt att formulera en motion med syfte att föreslå en ny tidpunkt för klassbyte:
Av hävd och tradition har kalenderår varit utgångspunkten när man byter tävlingsklass. Det innebär att klassbyte sker vid ett årsskifte. Den som exempelvis är född sent på året går upp en tävlingsklass trots att man inte har åldern inne. I extrema fall nästan ett år innan den nya klassens ålder uppnåtts.
Detta har konsekvenser för framförallt individer i de senare barnaåren och de yngre tonåren.
Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap, slår fast att de tidigt födda i en årskull gynnas på olika sätt inom ungdomsidrotten och forskningen är entydig. Vårbarn har och får fördelar då de många gånger är mognare, såväl kroppsligt som mentalt, än höstbarn.
Det är också påvisat att sent födda på året tenderar att lämna idrottsverksamheter i betydligt större utsträckning än tidigt födda.
Det är självfallet många faktorer som avgör om barn och ungdomar väljer att idrotta men när tidpunkten för klassbyte uppenbarligen har betydelse för ett djupare intresse och fortsatt engagemang finns ingen anledning att bibehålla praxisen med kalenderår.
Resonemanget kan vidgas och även innefatta alla, oavsett ålder, trots att skillnader vad gäller exempelvis kroppslig och fysisk utveckling avtar efter tonåren. Det finns inga tungt vägande skäl att ha kalenderår som utgångspunkt. Tvärtom kan det ge upphov till märkliga konsekvenser. Exempelvis kan en 39-åring född sent på året ta storslam på DM i 40-klassen trots att den faktiska åldern inte uppnåtts.
Det ska bli riktigt spännande att se hur motionen behandlas. Orienteringsrörelsen utmärker sig inte genom snabba kursändringar eller nyval.