Enligt sakkunskapen så är det ingen slump att man idag får festa på semla. Fettisdagen är den tredje dagen i den kristna traditionen Fastlagen som infaller 47 dagar före påsk. Fastlagen infaller innan fastan och är i tre dagar med start på fastlagssöndagen (Köttsöndag). Sedan kommer blåmåndagen (fläskmåndagen eller korvmåndagen) och sist kommer fettisdagen, som förr kallades den vita tisdagen.
Namnet fettisdag är bildat av "fet" och tisdag" där fet syftar på all god man som brukades ätas på fettisdagen. Ordet lär ha funnits sedan 1590-talet.
Själv föredrar jag att inta den läckra semlan i form av hetvägg. Det är ett gammalt sätt att göra detta. För att fixa till en hetvägg tar man en rejält stor semla. Den läggs i en djup tallrik. Därefter värmer man mjölk så att den blir het, men inte kokar. Då är det dags att slå i mjölken och genast inta det goda. Har man dessutom ett dubbel espresso tillhands blir njutningen gudomlig.