torsdag 30 september 2021

Miljöpåverkan …

Noterar att Riksidrottsförbundet tillsammans med Ridsportförbundet, Handbollförbundet och Orienteringsförbundet beviljats drygt 2,9 miljoner kronor i innovationsstöd av Vinnova för att ta fram en metod för att minska resor med hög klimatpåverkan inom idrottsrörelsen.

- Vi har påbörjat en kartläggning över förbundets klimatpåverkan, vi har även testat ett sätt att mäta vilken klimatpåverkan en orienteringstävling har. Som orienterare reser vi till en skog en bit bort och i många delar av landet saknas kollektivtrafik. I projektet kommer vi att titta på hur vi kan effektivisera vårt resande och på så sätt bidra till ett minskat klimatavtryck, säger Susanne Maarup, förbundschef på Orienteringsförbundet. 




Denna nyhetsflash triggade igång några tankar, drog mig till minnes att jag tillsammans med några andra gjorde en studie/undersökning/kartläggning snarlikt denna. Kollade in en sparad hårddisk med jobbrelaterade filer. Orkade dock inte kolla allt men drog mig till minnes några slutsatser:


Det så kallade datumstoppet under våren, vilket innebär att tävlingar inte får arrangeras i södra Sverige, har konsekvensen att orienterare helg efter helg åker extra långa vägar norrut för att kunna tävla. Alltså, en kontraproduktiv miljöåtgärd ... ta bort datumstoppet!


I tätbefolkade delar av landet typ västsverige bör tävlingar regelbundet kunna finnas inom en 10-milsradie. Detta kräver en helt annan form av tävlingsplanering av distriktsförbunden.


Samåkning bör uppmuntras och underlättas. Många åker själva för att slippa vänta i timmar

på medresenärer då man har olika starttider.  Skapa möjligheter att kunna välja och samordna starttider!


Dock trodde vi inte på att mera utnyttja allmänna kommunikationsmedel (möjligtvis i några storstäder). Anledningen var enkel. Transportkapaciteten räcker inte till och det stora flertalet orienteringstävlingar ligger inte i direkt anslutning till buss- eller tåglinjer.


Ska bli intressant att se vad Vinnovas innovationsstöd genererar.