Riksidrottsförbundet (RF) har i slutet på maj stämma. Det brukar avhållas vartannat år och är lite grann som idrottsrörelsens "riksdag". Under mina yrkesaktiva år ägnades mycket tid åt detta evenemang.
Inför varje stämma brukar det vara en handfull organisationer som vill bli medlemmar i RF. Flertalet brukar ha någon form av koppling till idrottsbegreppet. Men det finns också förbund som inte har någon koppling/likhet/anknytning till det som av hävd förknippas med idrottsrörelsen.

Bridgeförbundet sucktar efter medlemsskap men har vid tidigare stämmor fått avslag. Inför årets stämma gör man ett nytt försök ... man vill så gärna bli medlem! Vet inte riktigt varför man är så enträgen men jag kan ana att det handlar om pengar ... man vill vara med om att dela på bidragsslantarna som staten årligen tilldelar RF. Det kan också handla om "status", man vill vara förknippad med en positiv samhällskraft.
Avslagen brukar främst motiveras av bridgespelets brist på fysisk aktivitet/rörelse vilket är en av grundbultarna i definitionen av idrott. Kan ana att det även vid majstämman blir avslag utifrån samma bevekelsegrund som tidigare.
Bridgespelets karaktär beskrivs på följande sätt av förbundet själv:
Tävlingsbridge är ett fint komplement till övriga idrotter, den ger inte minst god träning
av ett av våra viktigaste organ: hjärnan, vilket givetvis gynnar övriga delar av kroppen.
I tävlingsbridge skapas också sociala kontaktytor vilket är positivt vare sig man är ung och
får träning såväl i logik som lagtänk, eller äldre och knyter nya bekantskaper och undviker
ensamhet.
Med all respekt för bridgespelets kvalitéer är jag själv dock mycket tveksam om detta kortspel kan förknippas med "idrott". Säger RF-stämman "ja" öppnar man upp för en mängd andra sällskapsspel och aktiviteter där den "fysiska" komponenten är helt underordnad om inte obefintlig.
Ju fler förbund som blir RF-anslutna desto fler blir också de som ska dela på bidragskakan ... alltså hellre pengar till ungdomsidrotten än till kortspel!