tisdag 15 juli 2025

Till skogs igen …

Under gårdagen bar det iväg till skogs ... inte för att leta kontroller eller en löptur längs slingrande stigar (som för flera andra orienterare i min ålder springer inte mina ben om jag inte har en karta i handen) Istället var det dags för årets första blåbärsplockartur.




Förra året var skörden mager, både vad gäller blåbär och lingon, med mycket begränsad tillgång. I år ser det dock ljusare ut, även om bären just nu känns lite små och magra. Troligen behövs ytterligare 10-12 dagars tillväxt för att de ska bli perfekta.


Tillgången på "Vaccinium myrtillus", som Carl von Linné en gång döpte bäret, är inte bara stor – den är enorm! Experter uppskattar att omkring 17% av Sveriges yta täcks av blåbärsris.

Blåbär är ett av de vanligaste bären vi svenskar äter, och det är inte svårt att förstå varför. De är fulla av näring, fibrer, vitaminer och mineraler, samt höga halter av olika bioaktiva ämnen. Som Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet, förklarar, kan dessa bioaktiva ämnen bland annat skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

Förutom alla hälsofördelar är blåbären dessutom otroligt goda, oavsett om de avnjuts som sylt, i pajer eller som ingrediens i smoothies. Det blir garanterat fler skogsturer med fokus på bärplock framöver!