tisdag 18 april 2017

Fusksvårt ...

Fler och fler bär på GPS-klocka och registrerar löpvägen på orienteringstävlingar. Spåren läggs in på Livelox och ger intressanta underlag för reflektioner och förklaringar till både det ena och det andra.
GPS-tekniken kan också i realtid ge information om hur långt man förflyttat sig, med vilken hastighet, höjdnivå osv.


Naturligtvis uppstår då diskussionen om man kan fuska med gps-informationen. Alltså att skaffa sig fördelar typ få exakt besked om hur långt man exempelvis sprungit på en sträcka. 
Har mött de som definitivt vill ha ett förbud mot användning. Ser också att en och annan tejpar för displayen när man startar. Det har jag inte riktigt förstått, varför gör man det? Är frestelsen så stor att man ändå vill kolla trots att man själv tycker det är osportsligt?

Nåväl, har testat att "fuska" och då utnyttja avståndsinformationen på några träningsorienteringar. Det gick åt helvete. Vad ska man fokusera på? Kartan och avstämning av punkter som passeras och dessutom kolla avståndet på gps:en samt göra någon form av mätning på kartan så man vet hur långt det ska vara mellan kontrollerna. Det blev mycket, för mycket att hålla reda på och bearbeta. Dessutom var man tvungen att sänka löpfarten för att hinna med, alltså den inbillade fördelen blev en nackdel. En annan faktor som stökar till det är exempelvis om man måste väja för ett grönområde eller en vattensjuk sankmark. Varje meter man förflyttar sig registreras och plötsligt stämmer inte avståndet man ursprungligen uppskattade eller mätte. Nej, ingen som helst nytta och absolut ingen fördel. Det blev bara krångligt och tidsödande.

Orienteringens regelverk tillåter gps-klockor och jag gissar att det baseras på samma slutsatser och konklusioner jag själv gjort med "fuskförsöken". I dagsläget har jag väldigt svårt att förstå hur man i praktiken skulle kunna fuska med en gps-klocka!