torsdag 28 februari 2019
Oj, oj, oj ...
onsdag 27 februari 2019
Finalrace ...
tisdag 26 februari 2019
Pust ...
måndag 25 februari 2019
På cykel ...
söndag 24 februari 2019
Vinterracefinal ...
*
Säsongens sista Vinterrace avgjordes på klurigt gafflade och vägvalsrika banor mitt i Uddevalla. Ett 100-tal löpare kom till start och trots mycket asfaltslöpning var det tufft och tungt i de branta skogsområdena.
En trogen skara av både yngre och äldre har deltagit från den egna klubben. Nästa helg är det tävlingspremiär för året och det är bara att hoppas att sju etapper med Vinterrace har snäppat upp löpkapaciteten och orienteringsförmågan.
Merparten av de som tillhör den äldre generationen menar att årets banor verkligen har varit utmanande vad gäller banlängd. Det har varit betydligt mer att bita i än vad man möter på tävlingar.
lördag 23 februari 2019
Sportlov ...
Vecka 8 är sportlovsvecka i Vänersborg. De två äldsta barnbarnen är berörda och har befunnit sig på hemmaplan. Igår bjöd STC-gymmet på "happening", föräldrar eller farföräldrar/morföräldrar kunde då ta med sig ett barnbarn för gemensam träning. Detta under ledning av en av gymmets instruktörer. Hon körde ett gruppass av cirkelträningsmodell. Kul upplägg över generationsgränserna. Naturligtvis testades också flera av redskapen som tränar specifika muskelgrupper.
Sportlovsveckan har varit snöfri och mer präglats av vårvindar än vintergrader. Det har varit såpass mycket vår i luften att cykelgaraget har öppnats. Juniorerna har växt och nu krävs nya cyklar. Dock är valet inte helt lätt. Ska det vara en terränggående eller någon form av hybrid?
torsdag 21 februari 2019
Skidkamper ...
onsdag 20 februari 2019
Utställning ...
tisdag 19 februari 2019
Mässingsbröllop ...
måndag 18 februari 2019
Sant eller låtsas ...
söndag 17 februari 2019
Vårvinterrace ...
lördag 16 februari 2019
Matprat ...
fredag 15 februari 2019
Svårbegripligt ...
torsdag 14 februari 2019
Alla 😍😍😍 dag ...
Sporten beskrevs med nedanstående lite högtravande strofer för snart hundra år sedan. Ett motto som fortfarande är tillämpligt.
onsdag 13 februari 2019
Nattlöp ...
Nattcup med någon plusgrad och snöfall. Dock huvudsakligen barmark med mycket vatten i sankmarkerna. Några noviser gör sig icke besvär. Svåra banor och kontrollmarkeringar i form av mer eller mindre gömda reflexstavar utmanade de omkring 40 deltagarna.
Den längsta banan hade få startande. Detta är en tendens som blivit uppenbar både på Nattcuper och Vinterrace. Egentligen inte konstigt då det är relativt sett få juniorer samt HD21-löpare i Trestadsområdet. En dramatisk minskning har skett de senaste åren.
tisdag 12 februari 2019
Årsmöte ...
Under gårdagskvällen hade den egna klubben årsmöte. Fick förtroendet att leda förhandlingarna som det så vackert heter. Genom åren har jag lett och modererat många möten av olika karaktär. Kände att takterna sitter i för att skapa ett gott möte och ett gott klimat. Valberedningen hade gjort ett jättejobb dels med att strukturera/organisera verksamheten dels med att bemanna de många funktionerna. Det kändes tryggt!
Det var huvudsakligen äldre medlemmar som mött upp och det var egentligen bara en frågeställning som skapade diskussion och meningsutbyte. En klassisk fråga i föreningen som handlade vart resurser ska styras; till den idrottsliga verksamheten eller till skötsel och vård av klubbstugan. En fråga som egentligen är en generationsfråga. Den äldre falangen värnar om klubbhuset, de yngre generationerna vill prioritera den levande idrotten.
En tanke och en idé framkom om att barn och ungdomar (och deras föräldrar) skulle betala ännu mer för att delta i tränings- och tävlingsverksamheten. Ett tanke som egentligen går stick i stäv med hela idrottsrörelsens inriktning att göra idrott mera tillgängligt. Resurserna skulle istället överföras till att anställa en vaktmästare som torkade upp och städade efter de som byter om för en motionsrunda och bastubadar i klubbstugan.
Nu blev det, klokt nog och hanterat, inget beslut i vare sig den ena eller andra riktningen utan frågan hänsköts till fortsatt bearbetning.
Frågan lär därför återkomma och då är frågan om jag återigen vill sitta som neutral och opartisk årsmötesordförande eller ta strid. Valet är enkelt det skulle bli en strid för det idrottsliga (trots att jag tillhör gammalgenerationen).
måndag 11 februari 2019
Olust ...
Ibland har man bara inte lust. Dagens spinningpass på gymmet var bara så segt. Det berodde inte på coach Malin eller något annat. Redan efter några minuter kom tanken: är det inte slut snart?!?
Nu kliver man inte bara av så där. Läget måste gillas så det var bara att trampa på. Men det var ingen höjdare. Passet genomfördes, svetten lackade och den avslutande stretchen kändes faktiskt skön, kanske beroende på att kroppen vet att nu blir det inte mer. Det blev en låååång dusch, lååångsam påklädning och en promenad hem i sakta gemak.
Så kom då endorfinkicken som belöning och med den konstaterandet att det trots allt var bra med ett motionspass även denna förmiddag även om lusten hade tagit måndagsledigt.
söndag 10 februari 2019
Barmark ...
Plusgrader och pissigt väder har det goda med sig att snön försvinner. Förra söndagens Vinterrace med djup snö var idag utbytt till barmark. Dagens arrangörer OK Flundrehof hade valt att förlägga evenemanget till det lilla samhället Upphärad. Banorna var mycket löpbetonade och snabblöpta (för de som har spring i benen).
Ett 90-tal löpare hade mött upp när startskottet gick 11.00. Det blev vild rusning på ett led till den första och andra kontrollen innan fältet splittrades upp i två gafflingar. Så långt in i loppet hade löpkapaciteten hos olika ålderskategorier blivit uppenbart. I täten unga med lättfotade steg, lite längre bak "gammfolket" med seg och långsam framfart.
- Träning ger inte längre någon förbättrande effekt ... den bromsar bara nedgången, konstaterade en äldre veteran.
Oavsett löpfart så var det härliga förutsättningar med 5-6 plusgrader och lite solsken som trängde fram mellan gråa moln. Var det våren som gjorde en första påhälsning?
lördag 9 februari 2019
Inte lätt ...
Möter då och då flyktingar som kom till Vänersborg för tre-fyra år sedan. Alltid intressant att få veta hur tillvaron gestaltat sig sedan dess. Hur blev det med förhoppningarna och förväntningarna?
Naturligtvis är man fortfarande oerhört lycklig för att sluppit förföljelser, en tillvaro med krig och ständig rädsla.
Men det har också varit tufft att byta land och att anpassa sig till en annan kultur och ett annat levnadssätt. Det är också svårt att göra sig av med förhållningssätt och attityder man fått med sig sedan barndomen. Det man en gång präglats av sitter hårt fast och är många gånger djupt rotat. Det uppstår också spänningar inom familjen och storfamiljen när exempelvis könsroller utmanas.
Samtidigt som man hyllar ordning och redan i Sverige har man också blivit medveten om regelsystem och förordningar som begränsar, försvårar och krånglar till saker och ting.
Även om man inte säger det rätt ut så är det uppenbart att förhoppningarna och förväntningarna har grusats för flertalet så här långt. Det har blivit betydligt svårare än man trodde och hoppades.
Uppfattar att de som ändå är hoppfulla och ser möjligheter har en attityd och ett förhållningssätt som kan sammanfattas med begreppen: lära av ... lära om ... lära nytt.
fredag 8 februari 2019
Så kan det gå ...
Många är orterna/städerna/platserna som spenderar en hel del skattekronor för att locka till sig arrangemang och evenemang av olika slag. Ett vanligt argument eller motiv för en sådan satsning är "att man sätter orten/staden/platsen på kartan". Uppenbarligen rekommenderas detta av marknadsförare, kommunikatörer och allt vad det heter då det är så vanligt förekommande oavsett om det handlar om idrottstävlingar eller musikfestivaler.
Funderar då och då på vad man egentligen menar eller har förhoppningar på. Tror man, önskar man, räknar man med eller förväntar man sig att TV-tittare eller publik som kollat in evenemanget i framtiden ska återvända eller på något sätta gynna orten/staden/platsen? Jag är tveksam.
Är mycket nyfiken på om det finns undersökningar/studier/forskning som bekräftar eller styrker antagandet och värdet av att "sätta orten/staden/platsen på kartan".
Oavsett vilket ibland kan det dock gå snett om inte alla parter/aktörer på orten eller staden är med på noterna. Nyligen arrangerades bandy-VM i Vänersborg. Ett trist eftermäle publicerades i lokaltidningens webbupplaga:
Uppenbarligen har någon nitisk p-vakt uppmanad av en förmodligen lika nitisk tjänsteman fått för sig att kolla upp parkerandet vid och runt Vänersborgs arena extra mycket under den sena lördagseftermiddag då VM-finalen avgjordes.
Gissar att merparten av de som lappades blev rejält förbannade och irriterade. Det var trots allt ett exceptionellt och unikt evenemang som utmanade staden under några timmar. Minnet eller bilden man tar med sig av Vänersborg är sannolikt inte särskilt angenämt, trivsamt eller behagligt.
torsdag 7 februari 2019
Veteransnörace ...
onsdag 6 februari 2019
Vem är klubben ...
tisdag 5 februari 2019
Snömästerskap ...
måndag 4 februari 2019
Snölopp ...
Vintervädret var härligt och snömängden djup när femte omgången av Göta Älvdalens vinterrace avgjordes i de västra delarna av Vänersborg. Banläggarna hade klokt nog valt att lägga banorna i stadsbebyggelse med inslag av skogsdungar. Trots detta var det bitvis tunglöpt med snöpulsning. Som vanligt handlade det om mycket löpning antingen på ryggar eller i snöspår.
Knappt 70 löpare kom till start. Ett rejält tapp i jämförelse med de inledande etapperna. Snön skrämde säkert bort en del. Andra valde förmodligen en skidtur istället. Det är inte heller någon hemlighet att alla inte tilltalas av masstart och enkel orientering.
Under sen kväll blev det besök på Sagabiografen i Vänersborg. På duken visades Bohemian Rhapsody. Det är en biografisk musikfilm från 2018, om det brittiska rockbandet Queen, i regi av Bryan Singer. Filmen fokuserar på sångaren Freddie Mercurys liv, fram till Queens Live Aid-framträdande på Wembley Stadium 1985.
Den var inte bara bra, den var riktigt bra.
söndag 3 februari 2019
Tävlingsdag ...
Massor av snö hade fallit och på lördagsförmiddagen var snötäcket tjockt. Det bar iväg till Vänersborgs Skidstuga där Barnens Vasalopp skulle genomföras. Ett upprop om funktionärshjälp hade kungjorts. Dock behövdes ingen hjälp, funktionärerna var nästan fler än de 20-talet barn som mött upp. Det brukar ofta vara så på arrangemang. I allmänhet är det inte svårt att få volontärer till kortare och avgränsade aktiviteter.
Underlaget var svåråkt och barn kämpade på. Några stod för första gången i sitt unga liv på skidor.
Eftermiddagen bjöd på alpint, längdåkning och bandy i TV-soffan. Trots att VM-finalen i bandy avgjordes bara några stenkast hemifrån blev valet att kolla matchen på TV. Lite enklare, lite bekvämare men framförallt mera åskådligt. Trist, trist dock att Sverige förlorade. Vänersborgs arena är ingen blågul lyckoarena. Förra gången det begav sig föll man också mot Ryssland i finalen.
Kommentatorerna och spelare hade synpunkter på isunderlaget. Fick aldrig riktigt något begrepp om vad det handlade om. Dock förvånande att världens dyraste bandyanläggning uppenbarligen har taskig is.
Kvällen handlade också om tävling fast inte inom sportens värld. Första omgången av Melodifestivalen kollades traditionsenligt in tillsammans med barn och barnbarn. Dagen innan hade juniorerna varit på genrepet i Göteborg och kunde bidra med intryck och upplevelser. Fortsättning följer under hela februari.