Vänersborgs SK:s Skidstuga försökte för några år sedan minska arbete och kostnader för städning och renhållning genom att uppmana medlemmarna att ställa av skor vid ingången och inte ta med sig dessa in i omklädningsrummen. Ett skoställ ordnades fram likaså en överstigningsbänk med uppmaningen att ta av skorna samt en låda med blåa plasttossor ifall man inte ville/kunde ta av skorna. Det fungerade aldrig trots återkommande propåer och vädjanden. Idag är det fritt fram att gå in med både rena och skitiga skor.
STC:s gym i Vänersborg besöks dygnet runt av hundratals tränande. Vid ingången skoställ, uppmaningar att ta av skorna samt plasttossor till utlåning. Fungerar alldeles utomordentligt bra. Man ser aldrig någon som går in i lokaliteterna med ytterskor. Omklädningsrummen är också befriade från sand, grus, och smuts. Ett tillstånd alla verkar uppskatta.
Man frågar sig varför det är så stor skillnad i attityd och förhållningssätt. Varför fungerar det på det ena stället och inte på det andra? Det kan knappast bero på att det skulle vara svårare eller mera besvärligt för orienterare/skidåkare/motionslöpare.
Besökte för några veckor sedan två av Göteborgs största orienteringsklubbar och deltog i träningsaktiviteter. Många, många var på plats och dagligen är det åtskilliga tränande som utnyttjar lokalerna, avsevärt fler än som besöker Skidstugan i Vänersborg. Vid ingången gäller obligatorisk avtagning av ytterskor trots begränsade utrymmen.
- Fungerar bra och vi sparar massor av tid och resurser vad gäller renhållning, berättar en taleskvinna.
Man häpnar ibland över kontraster!
(Jo, jag går också in med ytterskor numera ... i Skidstugan.)