Nu vankas det DM-helger. Distriktsmästerskapen har i de flesta idrotter reducerats till något marginellt men bland orienterarna har det fortfarande hög status om inte riktigt hög. Det kämpas om individuella DM-tecken på ultralång-, lång-, medel- och sprintdistans samt natt. Så tillkommer stafett och det senaste året sprintstafett.
Tidigare var DM-tävlingarna enbart för ett distrikts klubbar men är nu öppna så vem som helst kan delta. Dock delas bara en DM-plakett ut till distriktets löpare i respektive klass.
Alla discipliner har dock inte samma attraktionskraft. Ultralångdistansen lockar inte många och arrangeras mera sällan. Man kan fråga sig vad som händer med stafetten, speciellt för åldersgrupperna över 35. En viss avmattning kan skönjas och kännas.
Det mumlas och tycks i duschkön och över fikakoppen.
I Västergötland har man exempelvis släppt efter vad gäller ålderskategorin och istället infört klasser där de tre löparna ska ha uppnått en viss ålder exempelvis 180. Då kan en klubb ställa upp med en 75-åringar en 70-åring och en 35-åring i laget eller tre 60-åringar eller en 68-åring, en 57-åring och en 55-åring. Det blir inte så tajta och spännande stafetter när en 75:a och 35:a springer samma sträcka eller en 68:a och en 55:a.
I de individuella tävlingarna håller man strikt på femårsklasserna men inte i stafetten. Frågan är om man ska fortsätta med denna modell. Det är kanske bättre att bara ha en äldreklass. Då kan man blanda hur man vill och tävlingsdagen sätts fokus på H21 och D21 samt ungdomsklasserna.