Just nu kollas det på TV-serien Tannbach. Dramat handlar om livet från 1945 till 1961 för invånarna i det lilla fiktiva tyska samhället Tannbach vars hela värld 1945 klyvs itu när ett världskrig avslutas och övergår i ett kallt krig när byn blev delat i en nordvästlig del som låg i den sovjetiska ockupationszonen och en sydvästlig del i den amerikanska ockupationszonen.
Det är en historiskt intressant serie med skickliga skådespelare och spännande/intressanta scener. Den triggar igång minnen och händelser från mitt unga liv.
Under uppväxtåren i Natal, Sydafrika mötte vi och umgicks vi med många tyskar. Det sas och det hävdades att det huvudsakligen var flyktingar som sökt sig till Sydafrika efter andra världskrigets slut. Men det fanns spänningar mellan dessa som man märkte som barn och jag kan dra mig till minnes att min pappa försökte förklara. Det handlade dels om de som flydde Tyskland eftersom de inte sympatiserade med Hitler och dels om de som flydde vid krigsslutet för att slippa ockupationsmakterna som Sovjet och USA. Den senare kategorin hyllade dock fortfarande Hitler. Detta var orsaken till spänningen mellan olika familjer. Som barn förstod man inte riktigt detta men under tonårens mognad och uppväxt började man se och förstå sammanhangen.
Under senare delen av 60-talet hade mina föräldrar "sommarbarn" från Västberlin. Många var föräldralösa eller kom från splittrade familjer. Splittring på grund av muren som delade Väst- och Östberlin. Det var, kan jag minnas, tragiska och trista upplevelser dessa berättade om.
Vi gjorde också en del resor till Berlin genom Östtyskland och kom på sätt i närkontakt med de två tyska staterna. Minns starkt de vita korsen vid Berlinmuren där östtyskar som flydde hade blivit nedskjutna av sina landsmän. Republikflykt var strängeligen förbjudet!
Under 70-talet blev det nästan årligen resor till Östtyskland för orienteringstävlingar. DDR stöttade sporten och redan 1970 arrangerades ett VM i Friedrichroda. Naturligtvis knöts kontakter då. Kontakter som ledde till att man fick en mycket stor insikt och kunskap om det östtyska samhället. En insikt om ett ruggigt samhällssystem byggt på diktatur, angiveri, rädsla och skräck.
Hade då mycket svårt att förstå hur svenska partier på vänsterkanten så till den milda grad kunde hylla den östtyska staten och det socialistiska systemet.
Av en ren tillfällighet var jag på genomresa i Östtyskland på senhösten 1989 med orienteringslandslaget. Vi märkte/kände/anade att något var på gång. Gränsen till Tjeckoslovakien öppnades och många flydde den vägen innan muren rämnade i Berlin den 9:e november. Det kändes stort, mycket stort!
Detta kan vara en förklaring och bakgrundsteckning till varför jag så fascineras av dramat Tannbach!