En fortsättning från måndagens blogginlägg ... klockintresset avstannade inte efter att Casio lanserat sitt ur med mellantider. Ganska snart erövrades den svenska marknaden och många är/var orienterarna som hade en sådan på handleden. Frågan var: vad är/blir nästa steg?
Jag fortsatte att sluka facktidskrifter om ur och elektronik. Noterade att funderingar och tankar fanns om att integrera GPS-teknik i armbandsklockor. Tveksamheter fanns då man inte trodde sig kunna tillverka tillräckligt små beståndsdelar. Men det löste sig och det amerikanska företaget Garmin flaggade om att något var på gång. Garmin var tillverkare av navigations- och kommunikationsutrustning för flyg- men även konsumentmarknaden. Detta bland annat med utrustning för satellitnavigering med hjälp av Navstar GPS, så kallade GPS-mottagare.
Så lanserades då "Garmin Forerunner" som bland annat kunde registrera tid, sträcklängd och pulsfrekvens. Klart spännande och tiden mellan beslut av inköp till att klockan satt på vänster handled var kort. Den var rejält klumpig men lättmanövrerad och krävde regelbunden uppladdning via strömkabel. Det gällde att så gott som dagligen hålla koll på batterinivån.
Det var riktigt kul, spännande och fascinerande att kunna få exakta besked om förflyttningsväg och längd mellan kontrollerna på en bana. Men, men GPS-spåret kunde bara presenteras på en översiktlig och detaljfattig karta. Det problemet löstes dock av kreativa orienterare genom bland andra applikationerna "Opath", "Runoway" och "Map and Coach". Dessa var föregångare till dagens "Livelox".
Garmin var inte den enda producenten av GPS-klockor. Fler och fler leverantörer kom in på marknaden. I början köpte jag så gott som alla nyheter för att testa och pröva men till slut gick det inte att hänga med längre. Utbudet exploderade och idag är varumärkena många.
Efterhand integrerades uren med allt fler funktioner.
Jag har kvar min första Garmin-klocka men har genom åren gett bort eller sålt efterföljare som införskaffades ... det var ett antal! Jag har också blivit kvar i Garmin-världen men hade likaväl kunnat ha en Polar, Suntto eller Apple Watch. Idag är det mycket lite som skiljer de olika varumärkena åt. Top-of-the-line är Apple Watch men den har ett klart stort minus ... batteriet måste laddas dagligen och den dräneras när GPS-mottagningen är påslagen under lång tid.
För stunden är det en "Garmin Venu 2 plus” som gäller. Det är inte en renodlad sport- och fitnessklocka utan har många integrerade funktioner ... och "trean" är på gång med ännu fler finesser!