Media rapporterade häromdagen att övertramp i längdhopp snart kan vara ett minne blott.
Det internationella friidrottsförbundet planerar att testa hoppzon istället för avstamp på en planka. Det innebär att hoppet mäts där hopparens fot lyfter från marken till där den landar.
Hoppzon används inom barnfriidrotten och detta till och med man fyller 13, sedan handlar det om "planka". Men ... idén har mottagits med stor skepsis och kritik av både utövare och tränare. Man menar bland annat att "precision" är en del av disciplinen längdhopp.
Med ett utifrånperspektiv tycker jag dock att hoppzon låter spännande, det säkerställer att det exakta längdhoppet mäts. Tycker många gånger det känns trist när ett jättelångt hopp blir underkänt bara för att den yttersta spetsen på skon överskrider en given linje.
Förändringar av idrottsgrenar är initialt ofta känslosamma; nej, usch och fy brukar vara den första reaktionen. Har i starkt minne hur det var när backhopparen Janne Boklöv introducerade den så kallade V-stilen. Nej, usch och fy skrålade hoppare, tränare och andra inblandade. Det blev också låga stilpoäng när hoppsättet tillämpades eftersom det bröt mot det gällande regelverket. Men tongångarna förändrades, regelverket justerades och idag är V-stilen vedertagen och det blir inga poängavdrag.
Undrar om inte disciplinen längdhopp också kommer genomgå en förändring och "plankan" blir förpassad till muséet.