tisdag 20 februari 2018

OF:s synpunkter ...

Snart är det SOFT:s årsmöte. Till detta ställdes en motion vad gäller datum för klassbyte. Nu har Västergötlands OF yttrat sig:


Västergötlands OF avstyrker motionen.

Västergötlands OF anser att motionären har rätt i, och som denne styrker med vetenskaplig forskning, att barn födda sent på året historiskt sett missgynnats inom idrotten. Dock ser vi flera andra åtgärder som bör sättas främst i fråga om att försöka få en förändring till stånd snarare än att justera nuvarande klassbytesstruktur som motionären föreslår.

Med arbetet som pågår kring en ny syn på träning och tävling, där avsikten för yngre barn och ungdomar är att minska fokus på tävling och resultat till förmån för utveckling och prestation, ska skillnaderna som ev. uppstår av födelsedatum betydligt minska, då verksamheten i större utsträckning avses bedrivas nivåanpassat. Det kan också göras större insatser kring ledarutbildning och, för den delen, föräldrautbildning för att minska hetsen kring tidigt tävlande och resultat.

Lyckas vi bli bättre med detta för barn och ungdomar tror vi att effekten att få fler att stanna längre och utvecklas inom orienteringssporten är mer trolig att uppnås. 


Motionären påtalar ev. problem med att byta klass vid den verkliga födelsedagen såsom flerdagarstävlingar och internationell praxis och även om flera av de nämnda problemen kanske kan hanteras hopar sig fler problem när vi undersöker eventuella effekter av ett bifall.

• Serier som löper på årsbasis,

• Trupper av olika slag,

• USM,

• Junior osv. som också löper på årsbasis,

• Värdetävlingar som ligger fast i viss månad, där kommer vissa alltid vara yngst

och andra äldst,

• Byte av svårighetsgrad mitt i säsong.


Dessa är några av de flera frågetecken som hopar sig och då är frågan om inte ett sådant här förslag skapar mer oreda och problem än effekt på det man önskar uppnå som i mångt och mycket handlar om ledarskap, mognadsgrad samt förhoppningsvis kan hanteras effektivare och bättre med andra insatser och metoder.


Fortsättning följer vad gäller SOFT-styrelsens uppfattning.