onsdag 28 februari 2018

Se upp ...

Den senaste veckan har Kung Bore slagit till och varit frikostig med is, snö och kyla. I och för sig inte första gången i historien. Genom åren har många oerhört kalla vinterperioder passerat revy.





Dock väcktes en gammal fundering till liv efter att två orienteringsaktiviteter genomförts de senaste dagarna; Vinterrace och Nattcup. Detta i skogen med mycket snö och kalla, kalla grader.

Hur ofta funderar vi på säkerhetsfrågor vid dessa evenemang. Har vi en beredskap ifall någon skulle bli skadad och liggande ute i storskogen? Hur är vi som deltagare själva beredda på att något kan hända typ ordentligt med kläder? Hur agera ifall vi träffar på någon som fryser rejält och det är långt till start- och målplats? Det är denna typ av frågeställningar funderingarna har kretsat kring.


Erfarenheterna och insikterna svarar att beredskapen är och har varit dålig om inte obefintlig. Som tur är har det, vad jag kan minnas, inte inträffat några incidenter över tid. Men trots allt finns risken där och tycker faktiskt att vi inte borde vara omedvetna eller kanske nonchalanta. 


Förespråkar därför några former av agerande:


- Inga skogsbanor när det är snö eller stark kyla - utnyttja urbana områden!

- Lägg inte svåra banor där/när risken är stor att deltagare blir stående en längre stund!

- Uppmana deltagare att ha med mobilen utifallatt!

- Ha gärna ett extra lager med kläder när kylgraderna är under fem även om det kan kännas byltigt!

- Som arrangör ska man alltid fundera på agerande ifall någon skulle dröja innan målgång och/eller ifall någon rapporteras skadad!