lördag 3 februari 2018

Eftertanke ...

Ibland mejlar tidigare kollegor och vill ha synpunkter på arbeten och utvecklingsprocesser de leder. Alltid kul att få vara med och reflektera även om det är över fem år sedan jag kastade in handduken. Mina funderingar utifrån mejlet framgår nedan. Inga sensationella påståenden utan istället något man alltid bör tänka på.


"När man gör olika nulägesanalyser finns alltid risken att myter och valda sanningar upphöjs till att vara relevanta och verkliga beskrivningar av tillvaron. Man utsätter sig omedvetet eller slentrianmässigt för självbedrägeri vilket kan vara försvårande, ibland också förödande, i det fortsatta utvecklingsarbetet. 
En annan fara är att alla punkter som framkommer under exempelvis ”Styrkor” eller ”Svagheter" tillmäts samma värde eller betydelse. Små detaljer och stora betydelsefulla saker betraktas och behandlas då som likvärdiga och har samma avgörande betydelse. 
Alltså, bör man inte omedelbart ta för givet att det som framkommer är sant, rättvisande, exakt och verkligt även om en och annan deltagare i processen hävdar detta.
Man ska inte svälja allt utan istället skärskåda och titta på varje konstaterande eller påstående genom att fråga om det är något man vet, tror eller tycker.
Vad finns det alltså för "bevis" eller fakta som kan bekräfta det som framkommit?

Två frågeställningar kan sammanfattningsvis vara till hjälp:
- Hur säkra är vi på att denna bedömning eller detta konstaterande gäller?
- Hur viktig, betydelsefull och avgörande är denna faktor?"