onsdag 21 februari 2018

SOFT:s yttrande ...

Fortsättning på motionen vad gäller datum för klassbyte. Nedan SOFT-styrelsens uppfattning.

Förbundsstyrelsen menar att tanken med förslaget är god, men att de fördelar förslaget eventuellt för med sig inte vägs upp av de nackdelar och utmaningar föreslaget innebär. Till exempel infaller puberteten väldigt olika hos ungdomar och det är något som visar sig ha mycket större betydelse än när på året man är född. Det här förslaget skulle inte utjämna de skillnaderna.

Förbundsstyrelsen delar motionärens uppfattning om att det finns en ”age relative effect” i orientering, men menar att den inte är lika tydlig som i övriga idrotter. Det finns många exempel på duktiga orienterare som är födda sent på året.
Förbundsstyrelsen menar att det här handlar mer om en ledarfråga där ungdomens utveckling är viktigare än resultatet.

Förslaget skulle också innebära en hel del praktiska utmaningar.
En svensk mästare på lördagen i 16-klassen skulle på söndagen kunna få flytta på sig till annan ort och tävla om mästerskapet i 18-klassen. Det skulle kunna lösas med att byte endast får ske varje månadsskifte, men även det skulle medföra praktiska utmaningar om mästerskapet till exempel råkar gå i månadsskiftet.
En del kommer att fylla år mitt under flerdagarstävlingar, exempelvis O-Ringen eller Tiomila, där herrklassen går över två dygn. Det skulle lösas med att man tävlar i den klass man har ålder för den dag tävlingen startar, men förbundsstyrelsen ser ändå en stor risk med att förslaget innebär många liknande situationer som kräver stora resurser att lösa och som vi inte ser idag.

Internationellt finns en årsbaserad klassindelning, vilket skulle försvåra anmälan till dessa tävlingar för våra ungdomar, men också för utländska ungdomar som tävlar i Sverige. Det skulle också försvåra uttagningar av våra ungdomar och juniorer till internationella mästerskap.

Styrelsen föreslår förbundsmötet besluta
att avslå motionen.

Något beslut är ännu ej fattat. Det görs vid förbundsstämman om någon månad.