lördag 30 oktober 2021

Trist, trist …

För ett drygt decennium sedan byggdes världens dyraste bandyarena i Vänersborg. Den kostade omkring 300 miljoner - en herostratiskt hög summa! Tanken var att det skulle vara en multiarena. Så blev det inte och nu gräver höga kostnader och låga intäkter hål i ekonomin. Detta säger förvaltningschef Anna Svensson från Vänersborgs kommun.

Arenan är en av 20 kommunala idrottsanläggningar. När bygget blev klart ökade kostnaderna drastiskt. Idag kostar Arenan nästan 20 miljoner (55 000:- per dag) om året netto och det är 44 procent av hela budgeten för idrottsanläggningar.

I takt med att åren går urholkar den stora byggnaden kultur- och fritidsnämndens ekonomi. Resultatet har blivit att många av de övriga 19 anläggningarna nu har stora behov av underhåll.




Drar mig till minnes att hela processen från idé och tanke till byggstart gick otroligt snabbt. Det var den dåvarande sossemajoriteten som drev på och skyndade på. Belackare fanns men deras röster och uppmaningar om besinning och sakta i backarna nonchalerades fullständigt. De hånades och förlöjligades istället.

Sedan betongschabraket väl kom på plats har det enbart varit förknippat med elände och problem. I ett tidigt skede blåste taket av och sedan dess har man inte fått ordning på det hela. 

De som ursprungligen var ansvariga och pådrivande har för länge sedan sjappat. Nu får en ny generation poltiker och tjänstemän lappa och laga. Gissar att det finns betydligt viktigare och roligare uppgifter än att förvalta och driva en pengaslukande bandyhall. 

Nu drabbas också andra för idrottsverksamheten viktiga anläggningar. De slits ner och underhållet är eftersatt. Så det kan bli!


Vänersborgs kommun är inte den enda som drabbats av politikers hybris. Det finns åtskilliga exempel på anläggningar, arenor, byggnader osv runt om i landet som tillkommit genom någon form av storhetsvansinne eller självförhärligande. Så märkligt att detta uppstår. Det kan ju knappast bero på att man har för lite att göra i den dagliga politiska gärningen. Basverksamheterna som skola, vård och omsorg kräver, eller borde kräva, mycket engagemang och konstruktivitet. Men det är klart, det är inte lika glamoröst att förvalta och levandehålla detta. Roligare är det att åka runt på studiebesök och kolla in magnifika byggnadsverk och sedan på nämndsammanträden sitta och visionera samt måla upp drömbilder utan att göra några som helst ekonomiska konsekvensanalyser.


Förhoppningsvis har Arenabygget i "Lilla Paris" blivit en rejäl tankeställare för kommande generationer!