fredag 15 oktober 2021

Fusk eller inte …

Har lyssnat på en debatt vad gäller fusk inom fotbollen. Utgångsfrågan var om det ska betraktas som fusk när man exempelvis maskar vid utsparkar, inkast, frisparkar osv. Upprinnelsen var Sveriges matcher mot Grekland i pågående VM-kval.

Meningarna var delade. Det hävdades att det tillhör spelet ... inte så mycket att bry sig om ... alla lag gör så ... det ska mer betraktas som taktik. Andra menade att detta är något man måste komma tillrätta med.

Själv har jag alltid förvånats över fotbollens märkliga speltider. Utgångspunkten är 2x45 minuter men så kan domaren göra tillägg. Gissar att det knappast finns någon match utan tidstillägg. Det märkliga är att man i och med detta aldrig har riktigt har koll på hur det är med matchtiden. Detta i motsats till andra lagidrotter som exempelvis basket och ishockey. Där stoppas matchuret så fort det blir en avblåsning eller någon form av avbrott i spelet.

Tycker att fotbollen skulle anamma samma system. Man vet att den effektiva speltiden i de flesta matcher pendlar runt 60 minuter. De övriga 30 minuterna ägnas åt att ställa upp försvarsmuren, snacka med domaren, vänta tills bollkallen kommer med bollen osv.

Förslagsvis skulle då en match spelas 2x30 minuter effektiv tid. Så fort bollen kommer över sidlinjen eller direkt när det blivit mål eller när frispark döms stoppas uret.

Tror och tycker att detta skulle vitalisera matcherna. Minns när jag för ett ental år sedan var värd för en tränargrupp från USA som var på studiebesök i Sverige. Vi kollade in en allsvensk fotbollsmatch som var spännande och dramatisk när speltiden närmade sig slutet. Men, men de var tokfrustrerade när inte exakta besked kunna ges om hur mycket speltid som var kvar. De kunde bara inte fatta att man kunde ha det så och att det accepterades år efter år av både spelare och publik. De var naturligtvis präglade av ishockeyns och basketens exakta tidtagning. Undrar om fotbollen någonsin kommer att ändra detta?