onsdag 27 oktober 2021

Engström i fokus …



Den andra dagen i Eksjö ägnades bland annat åt ett besök på Eksjö museum. Där finns en permanent utställning som kom till genom en stor donation från Albert Engström-samlaren Carl David Carlsson på 1960-talet. Samlingen har byggts på under årens lopp och en stor del av hans bilder visas.

Albert Engström var en samhällsengagerad konstnär och författare i sekelskiftets Sverige. Mest känd är han som satir- och karikatyrtecknare. Hans bilder skildrar brännande ämnen - om förhållandet mellan överheten och vanligt folk, om synen på alkohol, kvinnor och ras. Man får också stifta bekantskap med vagabonden och levnadskonstnären Kolingen. 




Albert Engström (1869-1940) växte upp vid stationen i Hult, en mil öster om Eksjö. De spännande omgivningarna med bland annat Skurugata och Hässlåsa damm kom att prägla honom och hans produktion. Albert var mycket mångsidig som konstnär och behärskade ett flertal tekniker. Förutom teckning även grafik och akvarell. Mest känd blev han för sina gubbar i skämttidningen Strix.

Albert bosatte sig med sin familj i Stockholm och i Grisslehamn. Han lär ha varit en av Sveriges mest tongivande kulturpersonligheter vid sekelskiftet 1900. I umgängeskretsen fanns bland annat August Strindberg, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Hasse Z och Carl Larsson. Han undervisade i teckning och grafik vid Konsthögskolan. År 1922 blev han invald i Svenska Akademien.


Vi ägnade rejält med tid åt att kolla in alla teckningar och levnadsbeskrivningar. Klart sevärt!