torsdag 7 januari 2016

Kan någon förklara ...

I idrottens värld händer mycket vid ett årsskifte. Alla som deltar i tävlingsverksamhet vet att ett nytt år innebär en ny tävlingsklass. Detta oavsett den verkliga åldern. Det innebär exempelvis att en elvaåring som har födelsedag i december enligt regelsystemet måste tävla nästan ett helt år i en 12-årsklass trots att han/hon bara är elva. Samma gäller för alla generationer. En 54-åring kan vinna alla DM-discipliner i 55-klassen som "underårig". Ett märkligt system som jag aldrig har förstått. Kan någon förklara?


Detta har konsekvenser inom ungdomsidrotten. Det är ingen hemlighet att barn födda tidigt på året toppar resultatlistor och serietabeller. Januaribarn gynnas inom idrottsvärlden i jämförelse med decemberbarn eftersom idrotten sorterar utifrån kalenderår. Tyvärr har detta konsekvenser också inom skolans värld. Exempelvis i Vänersborgs kommun finns flera så kallade idrottsklasser. Det är attraktiva klasser och konkurrensen att få en plats är hård. Vilka gynnas ... jo, de som är födda tidigt på året!

Detta är ingen nyhet. Det har pratats och pratats, tyckts och tyckts, resonerats och resonerats men inget har förändrats. Detta trots att de flesta är rörande eniga. När får vi uppleva att man byter tävlingsklass vid verklig ålder?