torsdag 12 november 2020

Spikkoll ...

På östra sidan av Hunneberg sitter en gyllene spik i bergväggen. Igår tog vi oss dit och beskådade föremålet. Vad är det då för särskilt med den? Det är en referenspunkt, en plats för en geologisk tidsålder i den geologiska tidsskalan. Det finns perioder som exempelvis Perm, Trias, Jura och dessa är i sin tur är indelade i epoker. Varje geologisk tidsålder har en referenspunkt någonstans i världen med en gyllene spik. På Hunneberg gick den geologiska historien från en nivå till en annan för så där 478 miljoner år sedan. 

Spiken kallas Floian efter den lilla byn Flo öster om Hunneberg. Floian är unik för en liten fossil, ett litet maskliknande djur med fyra ”armar” som förekom för första gången just då. 




I ärlighetens namn var det inte så mycket att se men platsen är ändå unik. Det finns ytterligare en gyllene spik i Sverige och den sitter i Fågelsångsdalen öster om Lund.


Alldeles i närheten ligger ett mäktigt diabasbrott. Man började bryta där i slutet av 1950-talet. Motståndet mot brottet var stort, då det skulle medföra ett stort ingrepp i bergets siluett. Trots detta gav regeringen tillstånd till att bryta diabasen som ballast, fyllnad i betong och vid väg- och järnvägsbyggen. Den krossade diabasen visade sig dock ha dåliga egenskaper för detta och verksamheten gick med förlust och fick läggas ner efter några år.