torsdag 26 november 2020

Jul i antågande ...

Centrumgatan i Vänersborg, bara ett stenkast från där vi bor, har nu tagit på sig julutsmyckningen. En fin design som skapar stämning. Men som på många andra platser runt om i landet kämpar centrumbutikerna för sin överlevnad. Konkurrensen från stora köpcentra i närheten är stenhård. Inom tre mils radier kan vi hitta två gigantiska ställen där man verkligen kan shoppa loss. Utbudet erbjuder det mesta.




Det går an att shoppa på hemmaplan om man bor i närheten men i många städer är butikerna svårtillgängliga om man är bilburen. Parkeringsplatserna lyser med sin frånvaro och de som finns slukar p-avgifter. Än så länge har Vänersborg inte hängt med grannstäderna Trollhättan och Uddevalla. Där är det tokdyrt att parkera och valet är därför enkelt; dit åker man bara i yttersta nödfall. 

Förstår att kommunala beslutsfattare och företrädare har ett dilemma. Samtidigt som man vill skapa ett levande centrum vill man ha stora parkeringsinkomster. Den ekvationen brukar inte gå ihop. Så frågan är om centrumgator med ljus, lyktor, snögubbar och julmusik lockar köpare.