tisdag 2 februari 2021

Tankar som tänktes ...

Ytterligare en djupdykning har gjorts i arkivet med gamla tidningsurklipp, flygblad och annat smått och gott. Hittade då en debattartikel jag skrev tillsammans med landslagsledarkollegan Björn Persson för tre decennier sedan. Det handlade om upplägget av SM-tävlingar.


Nu var det inte så att det bara var vi två som hade en hitte-på-seans där vi tyckte och åsiktade. Istället handlade det om många samtal, diskussioner och meningsutbyte med olika parter typ löpare, ledare, funktionärer och arrangörer. Självfallet hade vi många egna antaganden efter att också ha varit arrangör, banläggare och elitledare. Våra slutsatser, konstateranden och förslag publicerades i tidningen Skogssport.




Reaktioner kom och detta med besked på hela skalan från usch-nej-fy till klokt-och-framåtsyftande. Fördelar vägdes mot nackdelar. Förändring utmanade det rådande. Kritiker frontade påhejarna.

Vi tog upp tre saker eller principer. Det handlade om tidpunkten för SM-tävlingar, de begränsade startfälten samt anmälnings- och uttagningsförfarande.


Skeptikerna inriktade sin kritik på att vi angrep en mycket helig ko, den sammanhållna SM-veckan! Alldeles särskilt kritisk var man till tanken att ha natt-SM på våren. Idén med "fri anmälan" hade också sina högljudda belackare. 

Men, debattartikeln satte igång en diskussion och ett resonemang om förändring. Alldeles uppenbart var att det fanns ett behov av förändring. Förändringar kom med tiden även om det tog tid. 

Det som tog allra längst tid var tanken om att ha publiktävlingar i samband med SM. Vid den egna klubbens SM-arrangemang 2011 var Orienteringsförbundets handläggare minst sagt kritisk till tanken och försökte på alla sätt förhindra detta. Han lyckades inte.


Så här 30 år senare kan bara konstateras att tankarna och funderingarna som då kläcktes är idag implementerade. Nya SM-discipliner har tillkommit men grundtankarna som då lanserades gäller fortfarande. 

Undrar vilka förändringar som det just nu funderas kring som så småningom leder till en debattartikel eller en motion till förbundets årsmöte?