tisdag 16 februari 2021

Pessimist, javisst ...



Deltog under gårdagskvällen i en videokonferens tillsammans med omkring 250 andra tävlingsarrangörer kommande år. Orienteringsförbundet kallade till ett möte och en uppdatering vad gäller pandemiläget. Det blev naturligtvis mycket envägskommunikation - det är svårt att skapa diskussions- och idéutbyte när det är så många deltagare. 

Det redovisades bland annat erfarenheter från den gångna höstens arrangemang.

Jämförde den egna klubbens augustitävling och kunde konstatera att vi hade ett välplanerat och genomtänkt upplägg. Det framkom inget som på något sätt behöver förändras eller anpassas för framtida arrangemang.


Huvudfrågan var naturligtvis när det kan bli aktuellt med tävlingar. Så som läget ser ut idag med gällande restriktioner, smittspridning och försenat vaccinationsprogram blir det med allra, allra största sannolikhet inga arrangemang under mars månad. Framförallt är det max-8-personer-restriktionen som sätter stopp.

Hur det blir senare är naturligtvis svårt att säga men den 20 mars lär det komma någon form av utlåtande eller fingervisning.


Den egna klubben har ett arrangemang planerat till den 11:e april. Skulle det komma ett klartecken några veckor innan är det fullt möjligt att genomföra en tävling med samma upplägg som i höstas. Men ... om man nu ska vara realist och lite verklighetsförankrad är sannolikheten mycket liten, tyvärr. Tror inte att tävlingsstoppet hävs det första halvåret. Orienterarna får hålla tillgodo med Veckans banor, Hitta ut och liknande aktiviteter.


En annan, ej pandemikopplad faktor, är hur långvarig vintern blir. Det är mycket snö och is nu och frågan är hur länge vädergudarna tänker ha minusgraderna inkopplade.


Det känns trist att vara pessimist ... vilken lycka det skulle vara att ha fel!