fredag 29 juli 2016

O-Ringen är över ...

Så är då årets O-Ringen avslutat. Sammantaget blev det ett bra arrangemang i Sälenfjällen. Härligt med bra och centralt boende. Skönt att avstånden till start var lagom långa. Behagligt väder med solsken så gott som varje dag. Vad kan man mer begära?

Men en och annan kritisk synpunkt kan man ha. Efter det egna loppet avslutningsdagen var uppdraget att skugga ett barnbarn på U2-banan. I och för sig inget nytt, det har gjorts flera gånger tidigare. Men aldrig tidigare har jag varit med om så "tätbefolkade" nybörjarbanor och banor för de yngre som på Lindvallen. Det var packat vid kontrollerna och mellan kontrollerna; svårt att ta sig fram och svårt att se kontrollställningarna. Barn och instruerande/ledsagande föräldrar i en salig röra tillsammans med många övriga tävlande. Dessutom uppstår flera nya stigar och stråk under dagen vilket gör att kartan definitivt inte stämmer. Vana orienterare förstår och ser detta men nybörjare blir stående som frågetecken.


Undrar om banläggarna ens anar vad som faktiskt utspelar sig på nybörjarbanorna de lagt. Tror att en hel del utvecklingsenergi i framtiden bör läggas på nybörjarstråken. Ser att man måste skilja exempelvis  Inskolning, U1 och U2 från övriga banor. Förstår att det kan vara svårt men ska det bli någon form av kvalitetshöjning måste det göras.