tisdag 5 juli 2016

Sommarträning ...

Veckans SAKO-orientering genomfördes under broarna söder om Velanda. Terrängen brukar sommartid vara "döskallemärkt" men banläggaren Per Ivarsson hade nosat upp någorlunda lättframkomliga områden och fixat till bra banor. 


En bro över Slumpån har byggts tre gånger. Den första bron var en enkelspårig stålbro och byggdes 1875-76. Bron som var 150 m lång och förstärktes med betong och betongvalv 1912 - 1914. Den revs i november 1994.
Den andra bron var en 200 m lång enkelspårig betongbalkbro. Den blev klar 1984 och byggdes eftersom den gamla bron var i dåligt skick. Den togs ur bruk 2012. 
Den tredje bron är en dubbelspårig betongbalkbro. Den öppnades för trafik i november 2012.

Bro #2 och den tidigare järnvägen är nu omgjord till asfalterad cykelbana. Den passar också utmärkt för rullskidåkning. Så här mitt i sommaren kan man längs banan beskåda den lömska björnlokan. Den ska man undvika närkontakt med då den kan orsaka stor sveda om den kommer i kontakt med huden. 


Björnloka och jätteloka innehåller furanokumariner som är irriterande på hud, särskilt om huden utsätts för solbestrålning. Brännskadeliknande utslag med kraftig hudirritation, rodnad och blåsor, som kan bli stora och smärtsamma. Besvären kan kvarstå i veckor så passa dig!