tisdag 20 september 2016

Växande klasser ...

Någon har sannolikt exakt koll på läget men känslan är att fler och fler väljer så kallade direktbanor på OL-tävlingar. På Landehofs tävling i söndags valde omkring 30 % av deltagarna dessa klasser. Egentligen inte så konstigt med tanke på flexibiliteten. Man kan välja att åka till tävlingen om vädret ser tilltalande ut och man kan fritt välja starttid, banlängd och svårighetsgrad. 
Dock verkar det som om att arrangörerna inte riktigt hängt med. Köerna är minst sagt långa vid anmälningstälten och liknande köer kan noteras vid starten där direktklasserna dessutom trängs om utrymmet med inskolnings- och U-banor.


En annan problematik när starten är gemensam för alla klasser är trängseln direkt efter start. Irritation uppstår när elitlöpare och andra snabbfotade ska passera eller tvingas bromsa in och vänta.
Nu utmanas arrangörer att skapa nya och smidigare anmälnings- och startrutiner. Dessutom bör man inte klumpa ihop alla klasser vid samma start. 
En utmaning ligger också i att uppskatta hur många startande som kan bli aktuellt. Här spelar väderförhållanden in och beredskap måste finnas för att exempelvis snabbt kunna trycka extra banor.