lördag 2 februari 2019

När det kliar ...

Under hösten 2018 har Svenska Orienteringsförbundet tillsammans med Hector Consulting genomfört en studie kring barns tävlande i orientering. Studien omfattar dels barn och ungas tävlingsmönster baserat på data från Eventor och dels synpunkter på tävlingsverksamhet för barn och unga från föräldrar, målsmän, ledare, tränare samt barn och unga. Metoden har bestått av enkäter och intervjuer. Sammanlagt har omkring 800 personer bidragit. Några av resultaten:

- 44 % av tävlingsaktiva barn, 10-12 år, är fortfarande tävlingsaktiva efter 5 år.
- Familj och engagerade föräldrar är viktiga faktorer för att fortsätta vara aktiv.
- En vanlig orsak är få eller inga kompisar och avsaknad av gemenskap och sociala aktiviteter som komplement till den vanliga tränings- och tävlingsverksamheten.
- En annan vanlig orsak till att barn slutar orientera är att man prioriterar en annan idrott.
- Lagidrotter som fotboll och innebandy är några av de vanligaste valen. Den kamratskap och laganda som lagidrotten erbjuder är en av orsakerna.
- Omkring 10 % av barnen väljer att sluta för att de inte tycker att tävlandet är positivt.

Vid enkäter och intervjuer har föräldrar, målsmän, ledare, tränare, barn och unga fått ta ställning till ett antal olika tänkbara förslag till förändring. I samtliga grupper går åsikterna helt isär, skillnaderna i åsikter är mycket stora.

- Föräldrar till barn som tävlar lite är mer positiva till förändringar
- Föräldrar till barn som tävlar mycket är i högre utsträckning benägna att vilja bevara nuvarnade former.
- Ledare och tränare tycker ungefär lika som föräldrar till barn som tävlar mycket.
- Barn som tävlar mycket är mer positiva än vad deras föräldrar är.

Nu ska orienteringssverige ges chansen att reflektera, dra slutsatser och komma med förslag till förändringar. När det gäller de sistnämnda kan man ha stor hjälp av det gamla talesättet: Har man klåda gäller det att klia på rätt ställe!
Kanslipersonalen på Svenska Orienteringsförbundet har under en tid drivit tesen att tävlingsmomentet är den stora boven i dramat och det som leder till bortfall. Därför bör "tävling" tas bort för de yngsta. Alltså, bör HD10- och HD12-klasserna försvinna. Vidare ska det inte vara tillåtet att ha stafetter/kavlar för de yngsta.

Studien som gjorts pekar på helt andra åtgärder. Tävlingsmomentet är knappast ett problem utan istället bör kraften inriktas på faktorer som "gemenskap", "lag", och "tillsammans".

Har man klåda gäller det att klia på rätt ställe!