onsdag 6 februari 2019

Vem är klubben ...

Efter dagens gympass var vi några som diskuterade klubbar och föreningar. En av de församlade hade funderat över att man ibland får höra att ”klubben ska kunna ställa krav på sina ledare” ... men vem är föreningen? 



De utmanande frågan kräver lite eftertanke. Det karaktäristiska för alla klubbar/föreningar är att de har ett uppdrag, en uppgift eller en idé som ska förverkligas eller enklare uttryckt: en anledning att finnas till. Genom olika aktiviteter och verksamheter uppfylls det som framgår i uppdraget. För att kunna göra detta behövs resurser av olika slag. Det kan exempelvis vara ledare eller pengar som möjliggör genomförande och verkställande. En klubbmedlem kan således vara delaktig i och bestämma:

- uppdraget
- aktiviteter och verksamhet
- fördelning av resurser

En klubbmedlem förväntas vara med vid årsmöten och bestämma inriktningen. Som medlem får man delta i olika aktiviteter. Man förväntas också bidra med medel och resurser som exempelvis medlemsavgifter eller ledartid. Man kan alltså vara delaktig och involverad genom att:

- bestämma
- delta
- bidra

Genom att man som medlem kan ha flera olika "roller" kan det uppstå förvirring och förvåning; vem är egentligen klubben och vem kan ställa krav på exempelvis ledarna? Ledarna kan, samtidigt som de utövar sitt ledarskap, vara med och även ha åsikter om hur ledarskapet ska vara och avgöra vad som är rätt eller fel, klokt eller tokigt.

Frågan som ställdes så där i förbigående efter det svettdrivande gympasset är intressant och relevant. Detta inte minst när det uppstår kritik, synpunkter, spänningar och konflikter. I skenet av detta framkommer behovet av tydliga verksamhetsinriktningar med allt vad det innebär.