tisdag 5 februari 2019

Snömästerskap ...

Nu börjar en lång mästerskapsperiod på snöigt underlag. Först ut är alpina VM i Åre under tiden 5-17 februari. Därefter följer:

EM i skidorientering 6-11 februari
VM i längdåkning 20 februari - 3 mars
VM i skidskytte 7-17 mars
VM i skidorientering 20-24 mars

Av dessa är skidorienteringens mästerskap de minst mediaspektakulära och intresset från "allmänhetens" sida ligger sannolikt mycket nära nollpunkten trots att Tove Alexandersson finns med. 
Läste i VM-bulletinen för skidorienteringen i Piteå att endast 16 nationer deltar. Av dessa var det bara Japan som inte kom från den europeiska kontinenten. Det är en mycket liten sport och man undrar varför man dessutom har ett EM bara någon månad innan. 

Det kan inte vara lätt/roligt att vara skidorienterare. Lyssnade på en bekymrad ledare som varit med i många år. Det var dystra tongångar och mycket som andades uppgivenhet. Sporten har haft en rejäl nedgång i Sverige de senaste decennierna. Idag är det huvudsakligen i Norrbotten och Dalarna där en någorlunda reguljär och målinriktad verksamhet finns. Man försöker få fler fotorienterare att komma med men det går trögt.
På elitnivå skördas dock framgångar med Tove Alexandersson i spetsen men mer resurser behövs. Vi hade mer pengar att röra oss med när vi tillhörde Skidförbundet, menade talesmannen.


Det lär bli en hel del timmar framför televisionsapparaten de kommande veckorna. Av det stora utbudet och de vältränade killarna och tjejerna beundrar jag störtloppsåkarna allra mest. Deras utmaning nerför Åreskutan är bara så tuff!