fredag 1 februari 2019

OL i TV ...

Hur blir orientering världens bästa TV-sport? Det är temat för en konferens anordnat av Internationella Orienteringsförbundet (IOF). Ett intressant men sannolikt inte helt lätt utvecklingsarbete. 
En relevant fråga är vad som idag kan betraktas som världens bästa TV-sport? Slukar själv mycket av vad som sänds i sportväg och tycker att många av produktionerna verkligen är högklassiga. Det är svårt att säga vad som är världsbäst.


Tror dock att en viktig faktor är att det ska vara begripligt. Man ska förstå vad det hela handlar om. Det flesta stora TV-idrotter är förståeliga. Man behöver inte ha en tjock regel- och instruktionsbok för att hänga med.
Just detta tror jag är skogssportens dilemma om man nu ska nå "allmänheten". Orientering är svårt att få ett grepp om. Man måste vara rejält initierad för begripa varför någon exempelvis tar ett högervägval medan andra kör rakt på. Man måste ha en känsla för terrängformationer och framkomligheten. Man måste vara förtrogen med taktiska inslag. Detta gör att det blir komplext och en smula svårbegripligt. 
Tror därför den viktigaste utvecklingsåtgärden är att ha mycket skickliga och pedagogiska kommentatorer och bisittare. Personer som kan förklara och tydliggöra utan att drunkna i tekniska termer och djupa analyser.