torsdag 16 juli 2020

Varför tiga ...

I dessa coronatider är det mycket som händer både i stort som i smått. En snackis för stunden är de kommuner som inte anger i vilken grad och omfattning äldreboenden har drabbats av det fruktansvärda viruset. Av någon anledning har exempelvis  den egna kommunen valt att inte berätta om läget på de olika hemmen. Man hänvisar till "patientsekretessen" så som om det var något som står över allt annat jordiskt och mänskligt. Det märkliga är att innan corona existerade basunerade man ut direkt om vinterkräksjuka hade brutit ut eller om någon avdelning hade drabbats av något annat som var smittsamt. Då hänvisades det inte till någon form av sekretess. Agerandet just nu är märkligt och ger upphov till olika konspirationsteorier. Bristen på transparens och öppenhet leder till spekulationer och gissningar som inte gagnar någon.




Man undrar vad det är som måste döljas och censureras. Är det tillkortakommanden och misskötsel som till varje måste döljas, mörkläggas och hemlighållas. Nu ska i alla fall 

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) göra en särskild granskning vad gäller agerandet och det är bra. Förhoppningsvis är det bara allmän klantighet, oförstånd och enfald som är förklaringen.