fredag 29 januari 2021

Intressant ...

Gårdagen bjöd på kanonväder med sol, blå himmel och några minusgrader. Perfekt för långvandring som denna dag utgick från "vatten" och två av dess så kallade aggregationstillstånd, flytande och fast form.




Vi kollade in Skäktefallet som störtar ner för Halleberg och Vänerhavet där nordliga vindar tryckte ihop isen längs strandkanten. Volymen var hög både från fallet som isvågsskvalpet.




För några dagar sedan läste jag om det sällsynta naturfenomenet "håris” i någon tidning. Det är fina trådar eller isnålar som bildas på döda trädgrenar under speciella förhållanden. Håris kallas också vättesskägg, bomullsis och isull.

Fenomenet uppstår på våta, ruttna trägrenar från lövträd, speciellt på bok eller ek, när temperaturen är något under noll och när marken är snöfri.

Precis så var det när vi på ett nedfallet träd skymtade den märkliga isbildningen. Vi kollade in den vita massan extra noggrant och upptäckte då fenomenet.


På plats googlade vi vetgirigt efter mer kunskap och då framkom att de exakta förutsättningarna för att håris ska bildas är inte helt klarlagda. En nödvändig förutsättning är att träet är angripet av svamp. Koldioxiden som bildas när svampen bryter ner träet trycker ut vattnet i träet. I vattnet finns organiska ämnen lösta som katalyserar isbildningen, så att vattnet kan frysa omedelbart när det tränger ut ur träet, trots att temperaturen bara är någon minusgrad. 


I am still learning ...