tisdag 19 januari 2021

Omtänk och nytänk ...

En miss blev det i tipset om vilka som skulle utmärkas på Idrottsgalan. Bommade "Årets lag". Nu var det inte alltför svårt att ringa in de bästa prestationerna dels var det inte så mycket att välja på dels var Duplantis prestationer det gångna året så gigantiska och överlägsna. Han utstrålar också mycket ödmjukhet vilket i sig inte ska ha någon betydelse men förstärker helhetsbilden om honom som en riktigt stor idrottskille.


Dock har idrotten det tufft i dessa tider. Många är vittnesmålen om stagnation beroende på inställda träningar, tävlingar och matcher. Idrottshallar och andra anläggningar stängs ner eller så görs kraftiga begränsningar för att minimera trängsel och närkontakt. Allt bottnar naturligtvis i en seriös och allvarligt menad strävan för att begränsa smittspridning. 

Det ligger nära till hands för idrottsföreningar att ge upp och resignera, att stänga ner och stanna upp. Men ... det är just nu det är så viktigt att hitta alternativa verksamhetsformer och aktiviteter som gör att medlemmar håller igång, aktiverar sig och är fysiskt aktiva. Det kräver dock något annorlunda satsningar och inriktningar.

I den egna klubben har vi försökt att skapa kontinuitet med aktiviteten "Veckans bana" och kopplat till detta inramningar som stimulerar och utmanar. 




I den stora klubbanläggningen där lokaler och utrymmen nu gapar tomma görs försök att i källarplanet kunna erbjuda inomhusträning. Detta genom tillgång av olika träningsredskap för både kondition som styrka. För att minimera smittspridning är det endast tillåtet att träna själv eller tillsammans med någon/några man vardagligen umgås med.

Det kan tyckas vara främmande för en orienteringsklubb att erbjuda och bygga upp ett "gym" men det är ett sätt, ett bra sådant, att ha som komplement till löpning utomhus eller skidåkning. Dessutom fungerar redskapen utomordentligt bra vid exempelvis skaderehabilitering och som alternativ för att undvik ensidig träning.

Det är just den här typen av åtgärder och annorlunda anpassade aktiviteter, som jag tror är så viktiga att satsa på om man som förening ska överleva eller inte.


Nu är det flera föreningar och klubbar som vågar och tar steget med att göra annorlunda saker. De två äldsta barnbarnen, som också är entusiastiska innebandyspelare, kan inte och får inte utöva sporten inomhus. Men då har kloka ledare och tränare utmanat dem med att hålla igång med andra aktiviteter som egentligen inte har koppling till innebandy men som skapar aktivitet och kontinuitet - så bra!