torsdag 21 januari 2021

Positivt men ändå dystert ...

Folkhälsomyndigheten låter nu meddela:


När smittspridningen minskar från hög till måttlig nivå kan begränsningen justeras för arrangemang som hålls utomhus, samt för arrangemang som hålls inomhus med sittande deltagare. Begränsningarna om antalet deltagare bör, vid denna situation, istället baseras på antalet tillgängliga platser eller på tillgänglig yta. Avstånd mellan sällskap ska även upprätthållas, till exempel genom att sittplatserna är utplacerade med avstånd mellan varandra. Arrangemang som hålls utomhus på icke avgränsad yta kan undantas från begränsning av antalet deltagare om arrangören kan säkerställa att trängsel undviks. Arrangemang som hålls inomhus med stående deltagare bör fortsatt begränsas till ett fåtal personer då risken för smittspridning är större inomhus, samt att trängsel är svårare att undvika när deltagarna inte har en anvisad plats.


Vid en låg nivå av smittspridning anser Folkhälsomyndigheten att begränsning om antalet deltagare bör baseras på antalet tillgängliga platser eller tillgänglig yta för arrangemang som hålls inomhus, eller utomhus med stående deltagare. För arrangemang som hålls utomhus med sittande deltagare eller på en icke avgränsad yta behövs inga begränsningar om antal deltagare.


Äntligen har myndigheten satt ner foten och tydligt markerat att förutsättningarna är olika för olika idrotter. För orienteringssporten betyder detta på sikt att tävlingar kan anordnas då risk för trängsel och närkontakt är mycket liten. 

Bra så men ... just nu är det och känns det dystert, mycket dystert med tanke på pandemins utbredning. Förmodligen tar det lång tid innan effekterna av restriktioner, begränsningar samt vaccianationsprogram ger effekt. Alltså, det lär ta sin tid innan smittspridningen minskar från hög till måttlig nivå ... bara att hålla i och hålla ut!