onsdag 13 januari 2021

Man undrar ...

Is och snö och coronapandemin begränsar mera vidlyftiga aktiviteter. Inga utlandsresor på programmet och inte heller några längre förflyttningar inom landet. Tid finns att företa sig en hel del andra saker. Har noterat att dagligen ägnas mer och mer tid åt att ta del av nyhetsflödet från olika källor. Naturligtvis handlar mycket om USA och det kommande presidentskiftet. Men det finns också en hel del annat att ta till sig vad gäller politikers och makthavares förehavanden i Svea Rike. 

Den numera före detta MSB-chefen Dan Eliasson har fått sparken efter att tagit sig några semesterdagar på Kanarieöarna trots alla påbud om att inte resa. Nu har han fått sparken men regeringen har egentligen gett honom ett nytt jobb, i regeringskansliet!


Undrar emellanåt hur det kan komma sig att denne Eliasson blivit regeringens gullgosse. Han är uppenbarligen det då han fått den ena toppbefattningen efter den andra; Försäkringskassan, Migrationsverket, Polisen och MSB. Vad har han för kvalitéer och egenskaper som så till den milda grad attraherar statsministern och hans underhuggare.

Kan ana att man tycker att han är en skicklig "troubleshooter" som styr, ställer och rättar till när myndigheter och organisationer kantrat och inte längre klarar av sitt uppdrag. Men ... tar man del av medias rapporter framstår han mera som en "troublemaker". Eftermälet från de institutioner han basat för är långt ifrån översvallande.

Är det kanske så att Eliasson har någon hållhake på regeringen, alltså någon pinsamhet som han kan avslöja ifall han inte fortsatt får en hög månatlig lön från statsmakten ... det får man nog som medborgare aldrig veta.




Nu har han placerats på regeringskansliet. Vad gör han där? Jobbar han på vaktmästeriet med att sprätta upp dagens inkommande post eller bunta ihop kartonger av wellpapp? Ansvarar han för fikarummet med att torka av kaffemaskinen och städa bort kopparna när det varit regeringssammanträde? Sitter han i ett stort kontorslandskap tillsammans med andra avdankade och sparkade generaldirektörer och sorterar promemorier eller kopierar föredragningslistor för statssekreterare?


Frågor som dessa får kanske svar om jag fortsätter med att ta del av det dagliga nyhetsfödet.